Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dan Blessed, pastor i Pingstkyrkan i Uddevalla, skriver veckans Mellan raderna.
Dan Blessed, pastor i Pingstkyrkan i Uddevalla, skriver veckans Mellan raderna.

Dan Blessed: Ge aldrig upp – det gäller i både fotboll och livet

Jag vandrar fortfarande på små moln. Det har snart gått en vecka, men segerns sötma dröjer sig kvar. Bäst i Europa! För sjätte gången dessutom. Och på vilket sätt som det gick till på?! Jag talar naturligtvis om Liverpools seger i Uefa Champions League i lördags.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Laget som förlorade förra årets final, men som inte gav sig. Upp på hästen igen. Vi måste vinna nästa år. Hem och träna hårdare. Finslipa lite till på spelsystem och fasta situationer. Toppa laget och truppen med ytterligare några stjärnor. Det finns mer att göra ...

När man så äntligen nått fram till slutspel igen och semifinal mot världens kanske svåraste motståndare (FC Barcelona), så förlorar man första matchen med 0–3. Alla var nu överens: detta är OMÖJLIGT att vända. Inget lag vinner med 4–0 mot Barcelona. Alla räknade med att Liverpool nu var utslagna. Alla utom dom själva. Dom åkte hem till Anfield och började att förbereda sig. Förbereda sig för matchen där det omöjliga skulle bli möjligt.

Så kom matchdagen. Liverpools två bästa spelare var dessutom skadade och satt på läktaren. Allt hopp verkade vara ute, men på Mo Salahs tröja kunde man läsa: ”NEVER GIVE UP”. Ge aldrig upp! Resten är fotbollshistoria. När 90 minuter passerat och domaren blåser av matchen har Liverpool lyckats med något som sent ska glömmas. Man har besegrat världens svåraste motståndare med 4–0 och gått till final! GE ALDRIG UPP!

Fotboll i all ära, men samma princip gäller i livet. Ge inte upp! När allt är mörkt och omständigheterna tonar upp sig som berg framför dig. Ge inte upp!

Sedan ett par år tillbaka har jag börjat motionera genom att springa regelbundet. Det har lärt mig en hel del om mitt eget psyke. För mig är löpning mest smärta, faktiskt. Olika delar av kroppen som turas om att göra ont. Jag kan inte bara gå ut och jogga lite hur som helst. Jag måste veta innan jag börjar, vart jag ska gå i mål. Annars kommer jag att hitta på 100 ursäkter för att få pausa, ta en kortare väg eller helt enkelt ge upp. Men jag har bestämt mig för att inte ge mig. Jag ska hela vägen runt.

Känslan när man kommer i mål är ju värd allt slit. Då kommer belöningen. Till både själ och kropp. Så är det även med livet. Saker gör ont. Det kan slita. Det kan vara jobbigt. Men ge inte upp! När du kommit igenom vissa passager så blir det lättare. Och när du är i mål med något så är känslan fantastisk. Ge aldrig upp!

På söndag är det Pingstdagen. Dagen då Gud Fadern sände hjälparen, Den helige Ande. Gud vet vilka prövningar som vi går igenom. Han vet när allt känns omöjligt. Han vet var gränsen för vår egen förmåga går. Då är det underbart att som kristen kunna sätta sin tillit till hjälparen. När jag kommit till mitt eget slut, så tar han vid. Alltid vid min sida. Alltid redo. Han är med mig i glädjen. Han är med i sorgen. Till och med i dödsskuggans dal så vandrar Han vid min sida och stöttar mig.

Om du är nära att ge upp: Vänd ditt hjärta till Gud. Be honom om hjälp. Han ser dig. Han hör dig. Han vill bistå dig med kraft in i din situation så att du inte ger upp ...