Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Catarina Svensson Brodén, präst i Dalabergs församling, skriver veckans Mellan raderna.

God fortsättning!

Om du känner att det gamla inte varit så gott så finns det nu ett helt nytt år till förfogande, en ny möjlighet att börja om, skapa nytt – det som vi kan påverka.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vi håller på att passera den tid som kanske är den mest traditionsbundna. Kanske också den mest kravfyllda tiden.

Vad har du för traditioner? Vad ger dig något och vad vill du lämna? Vad för dig närmare Gud och dig själv?

Utveckling är ofta att lämna det som inte ger något för att få plats med det som gör det. Så har det varit i kyrkan genom alla tider, den har utvecklats genom att man just lämnat vissa traditioner och bevarat själva kärnan. Detta utgår från att Gud inte är en stelnad Gud som en gång sa ifrån och så kan vi inte prata med Gud. Nej, Gud är en levande Gud som följer med oss människor mitt i det vi står och som fortsätter att skapa nytt varje dag! En Gud som vet hur det är att vara människa!

Det är viktigt att Gud får verka i våra liv precis som det är. Mallarna ändras. Exempelvis är det så med familjemallen. Kärnfamiljen har varit mallen en kort historisk tid, sen första världskriget då vi började bygga ålderdomshemmen. Kvar blev mamma, pappa och barn. Inte ens den heliga familjen, Maria, Josef och Jesus är en kärnfamilj utan faktiskt en bonusfamilj.

I dag skapas nya familjekonstellationer. Det är dina barn, mina barn, våra barn. Det kan vara två mammor, två pappor, det kan vara en grupp som flytt kriget som bor ihop och kanske har du någon som bor hos dig till- fälligt? Ett vanligt hushåll i Sverige är också att bo ensam eller särbo. Variationerna är många och vi kan erfara att Gud hela tiden är större. Det viktiga är det som Paulus uttryckte när han bröt mot en stor tradition, nämligen att tron får sitt uttryck i kärlek. Vi får helt enkelt träna på det enda som Jesus befallt oss: Att älska varandra!

Vi får ta emot Guds kärlek så att vi precis som Josef kan älska det som inte är vårt eget blod. Det är inte alltid enkelt men vi måste utgå från hur våra liv ser ut och inte efter hur det borde vara. Annars går vår energi till att upprätthålla masken om hur bra allting är.

Genom nya familjekonstellationer så skapas nya traditioner, mångkulturella seder, historier och maträtter. Det är inte rätt eller fel! Det är du och jag som tillsammans får försöka leva i det nygamla samhället, hur vi ska integrera oss för att klara av 2018. Känna nyfikenheten och lusten i ett samhälle där du får vara du och jag får vara jag med de traditioner och rötter vi har, men inte diskriminera varandra, i ett samhälle där vi tillsammans följer de demokratiska lagar vi har och kämpar för att lagarna i framtiden ska värdera människor mer än pengar.

Till sist berättelsen om den föräldralöse pojken som kom till kyrkan för att få hjälp. Han pratade med en snäll kyrkoarbetare som gjorde precis som hen skulle. Lyssnade och lät pojken sätta ord på sina känslor. När det blev tyst efter den fruktansvärt tuffa berättelsen så sa den vuxne: Du skall veta att Gud älskar dig alltid och Gud är med dig varje dag!

Då brast det för pojken när han svarade: ”Men jag behöver någon med skinn på!”

Så är det! Kanske var det därför Jesus kom till världen överhuvudtaget, för Gud med skinn på skulle komma, konkret in i världen.

Om Guds rike ska utbredas och människor upprättas så får du och jag tillsammans vara Guds händer i detta arbete.

Så låt oss tillsammans 2018 be om mod att verkligheten vara:

Guds händer med skinn på!

Ett Välsignat Gott Nytt År!

Önskar jag dig!