Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Catarina Svensson Brodén, komminister i Dalabergs församling, skriver veckan Mellan raderna.
Catarina Svensson Brodén, komminister i Dalabergs församling, skriver veckan Mellan raderna.

Guds namn används för egna syften

We live in a strange world, säger Greta Thunberg i ett av sina tal och hon säger det så trovärdigt att man stannar till och lyssnar. När Greta talar så förstår den som lyssnar att det är hög tid att organisera sig och förändra vår livsstil på riktigt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det finns inga sen enligt Greta, det gäller här och nu oavsett allt. Vår älskade planet har pressats till max och vår västerländska livsstil håller på att förgöra sig själv. Hon framför kalla fakta utan att le eller söka efter bekräftelse, hon är en ung tjej som vet vad hon vill och hon tar striden för Moder Jord oavsett vad det kostar.

Greta Thunberg är 16 år gammal och blev känd när hon i augusti 2018 satte sig helt ensam utanför Sveriges riksdag med plakatet ”Skolstrejk för klimatet”. Greta är påläst och har argument till varför hon agerar som hon gör. Hon har också diagnosen Aspergers syndrom. Greta gör stora framsteg för världen genom att vara den hon är. Hon omvandlar sin diagnos till en superkraft, går med hela sig själv in i den goda kampen och är en stor förebild. Varje gång hon manar till demonstration så kommer det tusentals människor för att stödja henne. Människor följer henne i kampen för att undvika de katastrofer som kommer komma om inte de stora företagen och vi vanliga människor tillsammans ändrar vår kurs, nu. Hon är inte rädd att ta plats för det hon tror på.

Greta är sig själv fullt ut. Hon lyfter också andra människor som kan känna igen sig i henne. För man är aldrig bara sig själv, enligt Marie Demker. Marie Demker är professor i statsvetenskap och menar att en människa självklart formas av sina tankar på samma sätt som dessa också formar henne själv. Varje människa står i ett sammanhang. Förenklade samband riskerar att reducera en människa.

Så min slutsats blir att genom att vara sig själv fullt ut i sitt sanna jag så bär Greta också många andra och lyfter många människor som på något sätt kan identifiera sig med henne. Hon följer den väg hon ser som den enda när hon modigt trampar upp nya spår och vägrar följa de redan upptrampade stigarna.

We live in a strange world. När barn tar kampen och har det modet som vi vuxna borde haft. Det är ju ändå vi vuxna som måste ta de rätta besluten, nu.

We live in a strange world när det inte är politiker utan en filmstjärna som uppmanar människor att omedelbart bojkotta nio lyxhotell och han preciserar vilka de är. Han menar att investmentbolag med kopplingar till Brunei äger dessa hotell och varje gång någon bor där så går pengarna direkt till de män som väljer att stena eller piska ihjäl sina egna medborgare för att de är gay eller anklagas för äktenskapsbrott – 2019!

We live in a strange world – ja, vi lever i en märklig värld när ”de kristna värderingarna” i samhällsdebatten används allt flitigare på ett sådant sätt att just det kristna försvinner. Det märkliga blir också när de kristna värderingarna syftar till att legitimera en uppdelning mellan oss människor, skriver debattörerna Anna Ardin och Ingalill Dahlgren- Nyberg i söndagens Aftonbladet. Kristen tro får inte reduceras till utanpåverk och plattityder. De menar att det är vårt kall att kritisera det kärlekslösa i världen vare sig det manifesterar sig i konvertiter och hbtq-personer med anknytning till Afghanistan som på skakiga grunder nekas asyl eller LSS-berättigade vars grundläggande rättigheter kränks. De kristna värdena börjar reduceras och blir till ett kodord där minoriteter inte ska få plats. Var finns det kristna i detta?

Summa summarum så tror jag personligen att Gud kan arbeta genom oss alla precis så som vi är. Då kan sanningen få komma fram och utifrån det kan vi börja byggandet och renoveringen av vår värld på riktigt. Det går inte annat än att hålla med Greta Thunberg om att vi lever i en märklig värld då faktum är att Greta är ett barn och går i främsta ledet för klimatfrågorna.

Världen blir inte mindre märklig av att det är en känd filmstjärna som George Clooney som vågar ta kampen för mänskliga rättigheter i ett land där demokrati och mänskliga rättigheter fattas

Tills sist så är det inte så märkligt att Kristus används på ett så kyligt sätt, Guds namn har många använt för att nå sina syften i små eller stora saker, men det finns en längtan att de värden som Kristus verkligen står för nu ska komma fram genom kyrkorna och alla andra som fortfarande vill och vågar anta utmaningen att se vad de ”kristna värderingarna” verkligen står för 2019.