Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dan Blessed krönikör
Dan Blessed krönikör

Hur skulle ditt sommarprat se ut?

Krönika. Dan Blessed, pastor i Pingstkyrka i Uddevalla, skriver veckans Mellan raderna.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Sommaren innebär avkoppling för de flesta. Så även för mig. Jag njuter av varje sekund av värme, sol och blomsterdoft. Jag längtar inte alls till hösten eller det bohuslänska vinterregnet.

Jag försöker få ut så mycket som möjligt av sommaren och har en riktigt skön plats i hammocken på vår altan. Dit går jag och lägger mig raklång, puffar till kudden och ger en sakta knuff på hammocken.

Jag sätter på mig mina hörlurar med tillräckligt högt ljud för att stänga ute världen. Sedan sätter jag på Sommar i P1 och försvinner i mina tankar bort från altanen en stund. Ljuvligt!

Jag gillar upplägget i Sommar i P1. Jag fascineras av hur intressant det är att lyssna till människors egna berättelser. Speciellt till dem som blir personliga och delar med sig ur livet.

Vi möter ofta många människor i vår vardag. På jobbet eller i skolan, släktingar eller grannar. Många samtal, mycket ord. Men ibland tröttnar jag lite på alla ytliga fraser.

– Hur är det?

– Bra…

– Har du semester nu?

– Ja, men den är snart slut….

Oändligt många samtal utan egentligt innehåll. Tänk om vi skulle våga dela med oss av vår egen livsresa lite mer i stället? Bli mer personliga.

Tänk om vi skulle lära känna varandra djupare än bara det som ytan visar? Tänk om din konversation, med till exempel din granne, skulle vara mer som ett sommarprat? Det vill säga du delar med dig av saker ur ditt liv som format dig och gjort dig till den du är. Det kanske inte behöver vara din öppningsfras, men att du sakta försöker lära känna personen i fråga lite närmre.

– Hur ser din livsresa ut? Var kommer du ifrån? Vad är viktigt för dig i livet?

Saker som betyder något på riktigt och som kan få vara en skatt för dig eller andra att ta del av. Att dela med dig av din livserfarenhet och få detsamma tillbaka från någon annan.

Men jag har väl inget att berätta, tänker du? Jaså? Det är jag helt övertygad om att du har. Varje människas resa är unik och därför värd att lyssna på. Vad har format dig till den person du är i dag? Vilka misstag skulle du aldrig göra om? Vad har du för drömmar i livet? Du kryllar av intressanta samtalsämnen!

Tänk så här: Hur skulle ditt sommarprat se ut? Om programchefen för Sommar i P1 skulle ringa och ge dig plats i ett av programmen, vad skulle du berätta?

Du kanske inte har seglat jorden runt eller har tjänat miljarder genom att starta IT-bolag. Du kanske inte blev utsatt för övergrepp som barn eller är idrottsman i landslaget. Men du har en berättelse. Och om du delar med dig av din egen berättelse så kan den beröra människor och göra gott för andra.

Tänk om denna väldigt speciella Coronatid skulle kunna ge oss tillfälle att bygga djupare relationer? Att öppna våra hjärtan för varandra. Att våga tala om svårigheter, Gudstro eller värderingar i stället för väder och vind.

Att få lyssna till varandras längtan, brottningskamp eller drömmar. Världen skulle bli en mycket härligare plats, full av förståelse och medkänsla för varandra.

Låt sommarpratets ton få smitta av sig i våra konversationer. Ta första steget. Gud välsigne dig under fortsättningen av denna sommar…