Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det finns de som påstår att Uddevalla är tråkigt – vilket märkligt påstående”, skriver Simone Olofsson.
”Det finns de som påstår att Uddevalla är tråkigt – vilket märkligt påstående”, skriver Simone Olofsson.

Simone Olofsson: Jag är i alla fall trevlig, hur är det med dig?

Hemester, en uppåtgående trend redan innan pandemin och läget i världen ökade vårt inhemska resande. Vilken sagolik tur att då bo i ett semesterparadis.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

När tidningen New York Times år 2020 listar heta resmål är västkusten med på listan. CNN har också gjort det, de listar kuststräckan i Bohuslän som ett av världens vackraste vildmarksområden. Och här bor jag! Vilken lyx.

Båda skriver bland annat om ”Swedish fika”, och tänk då har Uddevalla mycket att erbjuda. Förutom alla ställen där det enkelt går att få en kaffe, finns flertalet kaféer, ja till och med gamla hederliga kondis i centrala stan, och våra närområden. Jag känner mig lyckligt lottad som får verka och bo i Uddevalla. En gammal stad som genomlevt och överlevt mycket under sina drygt 500 år.

Förr fanns det studiecirklar som hette ”Gräv där du står”, det handlade om platsen man bor på. Jag tror det är bra, att veta mer om sin plats menar jag. Det kanske är lättare att älska en plats man känner. Lite som med livet självt och kärleken, man får älska och bli älskad med sina fel och brister.

Det finns de som påstår att Uddevalla är tråkigt – vilket märkligt påstående. En plats har faktiskt inga möjligheter att vara rolig. Det är människor som gör en plats. Det är lätt om man hänger på sociala medier att låta sig luras och tro att Uddevalla är ett hus, ett enda och det är fult. Jag kan lova att så är inte fallet. Vi behöver bli bättre på att tala högt om det vi gillar. I vinter har det varit tydligt, då har alla älskat sitt Uddevalla. Alla bilder på den frusna fjorden, blå himmel och människor på promenad. Fantastiskt och en lyckoboost att få se all glädje över att vi får vara just här. Vi plockar med oss den känslan in i framtiden, tycker jag.

Vilket är ditt bästa tips till en besökare som funderar på att komma hit? Vet du inte på rak arm är det dags att börja fundera. Vilket är ditt smultronställe? Var badar, fikar, shoppar och promenerar du, vad gör dig glad? Det är vad vi ska dela med oss av. Vi har Torp köpcentrum som är Bohusläns största besöksmål, när vi lockat de besökarna till centrum måste vi visa oss från vår bästa sida. Ladda ner appen Upplev Uddevalla så du kan visa den om någon frågar. Lista dina fem bästa smultronställen och besöksmål så du enkelt kan tipsa dem du möter. Uddevalla&DU är en sida full av information, tips och idéer, ett utmärkt verktyg om du känner att du behöver öva på att hitta guldkornen att förmedla. Min lista är klar:

1. Uddevalla centrum med shopping, fika och fågelskådning i Hasselbacken.

2. Bohusläns museum.

3. Strandpromenaden, via badhusparken med rosariet.

4. Gustavsberg med fika på Snäckan och bad på Sörkullen.

5. Sist men inte minst vårt helt unika världsarv, Skalbankarna.

Någon har sagt att en stad och ett centrum ska vara som en fest där gästerna inte vill gå hem, man dröjer sig kvar för att prata och umgås. Det vill jag vara med och förverkliga. Trots vattnet genom centrum, mysiga kaféer, inrednings-, delikatess-, kläd-, bok-, antik- och livsstilsbutiker så är det vi, alltså du och jag som är Uddevalla. Vilket är ditt bidrag? Jag vet att jag är trevlig, hur är det med dig?!

LÄS MER: Att gilla allt du ser är inte en mänsklig rättighet

LÄS MER: Krönikören Simone Olofsson vill utmana läsarna