Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Låt de goda hjältarna bli förebilder

En viktig del av livet tror jag är att våga tro på sin egen kapacitet att kunna förändra. Helt klart behövs det ibland någon som visar på att det är möjligt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ibland får man hjälp från oväntat håll, exempelvis hos tandläkaren. Det är lätt att ha dåligt samvete när man sätter sig i stolen och väntar på att ”domen” ska komma … Det är då befriande att i stället för pek- pinnar får möta beröm! Feedback för det man gjort rätt. Detta visar sig ha god effekt. Jag skulle behöva gå till min tandläkare ofta.

Detta gäller förmodligen på många områden i livet. Efter positiv feedback vill man fortsätta att göra det ännu bättre. Positiv inlärning, att se det som faktiskt är bra får oss att växa och fortsätta göra rätt – eller så gott vi kan.

Att få vakna med gott samvete för att man faktiskt gjort vad man kunnat är underskattat. Tomas Sjödin talade om detta i radion för ett tag sen. Vi lever i en tid då vi både i nyheter och i livet fokuserar på det som är fel, detta skapar ett klimat som gör oss ständigt på vakt, lite misstänksamma. När vi får ett brev från Skatteverket så förväntar vi oss något negativt. Vad har jag nu gjort?

Det finns många som redan jobbar på annat sätt. Denna vecka har vi kunnat läsa om Dalabergsskolan i Uddevalla som fått toppbetyg. I beskrivningen om hur Dalabergsskolans personal arbetat lyfter de fram olika framgångsfaktorer. En av dem har varit att de arbetat speciellt med att identifiera framgångar och lyfta upp det. Att se vad det är som faktiskt funkat.

På det hunddagis där vi har förmånen att få lämna vår hund står det i deras policy följande: ”Forskning visar att inlärning sker mest effektivt genom att belöna hunden när den gör rätt. Vi anser att träning och uppfostran är samma sak och föreslår att man lär hunden det man vill att den skall kunna i en lugn och störningsfri miljö för att ge den bästa förutsättningar att lyckas …”

Tänk om vi skulle börja med detta allihop i vardagen? Att säga till varandra det som vi gör bra? I praktiken kunde det få ganska överraskande konsekvenser. Vid bankbesök skulle det vara fantastiskt att få höra hur mycket ränta som betalats under året, hur fint det är att vi sätter in lönerna eller ersättningar så banken får låna våra pengar.

Alla nyheter skulle börja dagen med allt det fantastiska som hänt sen i går. Pelle, tio månader, började gå! De borttappade nycklarna kom till rätta! Någon konflikt som löstes och alla områden som ständigt stämplas med allt som inte funkar lyfte i stället fram det som fungerade i går. Rapport från kirurgkliniken om alla lyckade operationer …

Låt oss i stället tillsammans bygga det rättsökande samhället och låt de goda hjältarna och hjältinnorna åter bli centrum och förebilder för oss som kämpar med ständigt dåligt samvete. Jag tror inte det var så Gud ville att vi skulle känna. Den Gud som skapade oss till sina avbilder och såg på sin skapelse med kärlek sa att allt som han skapat var mycket gott.