Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Jag lovar att jag alltid ska göra mitt bästa, och göra allt jag kan göra för mig själv, för min familj, för mina barn, för mina elever, för mina nära och kära, för mina läsare, för mina medmänniskor, för våra djur och för vår natur!” Bild: Matthias Schrader
”Jag lovar att jag alltid ska göra mitt bästa, och göra allt jag kan göra för mig själv, för min familj, för mina barn, för mina elever, för mina nära och kära, för mina läsare, för mina medmänniskor, för våra djur och för vår natur!” Bild: Matthias Schrader

Löftet som kan förbättra världen

Vad brukar människor ge sig själva för löfte? Det kan man undra! Det finns många som lovar sig själva att hålla ett löfte.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ett löfte till att göra en förändring. Till exempel finns det de som lovar sig själva att de ska bli snyggare, att de ska bli av med magen, att de ska träna mera, att de ska försöka äta nyttigare, att de ska sluta snusa, röka eller dricka …

Det finns andra som lovar att de ska studera mera, att de ska vara klara med sina studier, att de ska arbeta extra för att få lite mer pengar till en härlig semester, att de ska försöka besöka vänner och bekanta oftare.

LÄS MER: Uddevallaförfattaren vars namn blev farligt

Men tyvärr har jag hittills inte hört någon människa som har tänkt på det viktigaste och nödvändiga löftet som alla borde lova sig framöver – att vara en bättre människa gentemot sig själva och gentemot alla medmänniskor, djur och naturen. Jag tycker att det här löftet borde vara nummer ett för alla.

För att vår värld ska bli bättre, snällare och godare måste förändringar ske hos människorna, och dessa förändringar kan varje individ göra genom att ha viljan. En individs löfte om förbättringar följer individen och hela mänskligheten framåt mot en bättre utveckling, mot ett bättre mående, mot ett bättre liv och mot en bättre värld.

Mänskligheten har genom tiderna haft många kloka människor med kloka tankar, men väldigt få som har följt och levt enligt sin klokhet eller sin filosofi.

Alla löften är bra när de har ett bra mål, oavsett om målet är individuellt eller gemensamt, men det viktigaste löftet som man kan göra är att dagligen försöka bli bättre för sig själva och för alla sina medmänniskor, djur och natur.

Mänskligheten har genom tiderna haft många kloka människor med kloka tankar, men väldigt få som har följt och levt enligt sin klokhet eller sin filosofi.

En klok tanke av Seneca som är sagt flera år f.kr. lyder så här: ”Arbeta som om du skulle leva för evigt. Älska som du skulle dö i dag.”

Eller en av de absolut klokaste meningarna som sagts och kommer från Moder Teresa: ”Alla kan inte göra stora saker. Men alla kan göra små saker med stor kärlek”.

Och visst kan vi utan tvekan göra små saker med stor kärlek, och alla kan med ett litet löfte förbättra sig, sitt liv och världen. Om jag, du och alla vi lovar att vi ska försöka göra vårt bästa för oss själva, för våra nära och kära, för våra medmänniskor, för våra djur och vår natur så kan vi utan tvekan göra våra liv och vår gemensamma värld lite bättre.

Här kommer mitt livslöfte: Jag lovar att jag alltid ska göra mitt bästa, och göra allt jag kan göra för mig själv, för min familj, för mina barn, för mina elever, för mina nära och kära, för mina läsare, för mina medmänniskor, för våra djur och för vår natur!

Det här är mitt löfte och det jag lovar att leva vid. Jag ska ge världen det bästa jag kan!

Precis så som Moder Teresa har sagt: ”Om du ger världen det bästa du har att ge kanske räcker det inte ändå – ge världen ditt bästa i alla fall.”

Och ja, jag lovar att jag ska göra precis det. Jag ska ge världen det bästa jag kan!

Och jag är säker på saken: Med ett löfte kan man ändra sig själv och hela världen. Lovar ni mig att ni också alltid kommer göra ert bästa för er själva, för era familjer, för era nära och kära, för alla medmänniskor, för alla djur och för vår natur? Om svaret är ja, då lovar jag er att vår värld kommer att bli en bättre plats för oss alla under 2021 och kommande år. Det lovar jag!

Rizah Sheqiri

Fler krönikor:

LÄS MER: Ditt barn förtjänar bättre än en ultraljudsbild utan X-faktor

LÄS MER: Ulf Michal: 'A little bit of decency' – hygglighet

LÄS MER: Att gilla allt du ser är inte en mänsklig rättighet