Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Pär Arkbro, pastor i Equmeniakyrkan, skriver veckans Mellan raderna.

Mer vänlighet skulle kunna förändra världen

Jag skulle vilja utmana dig – och mig – att gå med i en vänlighetsrevolution.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Tanken är trött och ögonen är lite lätt röda. I bakgrunden tonar en låt om Guds välsignelse. Två tonårsflickor slår sig ner bredvid mig och äter på en macka och dricker lite tranbärsjuice.

Jag är på sportlovsläger och vi har efter en härlig dag i backen, haft kvällsandakt, sjungit och bett till Gud. Pulsen i lägret är en varm gemenskap med öppna samtal om tro och liv, roliga upptåg samt skidåkning i ett vackert landskap. Här finns det riktiga lägerrävar och ungdomar som är på sitt första läger. En del av dem är vana skidåkare och några står på skidor för första gången. Jag har själv fått förmånen att hjälpa några av de osäkra och sett hur de vuxit i sitt självförtroende.

Att åka skidor och studera människors beteende är spännande, det är som världen i miniatyr. Här finns de som utmärker sig i kläder och utstyrsel, som vill synas. Här finns de som vill visa sig duktiga, här finns de osäkra. Här finns de som tränger sig fram och här möter man omtänksamma människor med värme till den som behöver hjälp.

I liftkön står en liftvakt som vänligt hjälper oss att fylla liftstolarna så att alla kommer med smidigt. Han sprider en god anda omkring sig

Under lägret har ungdomarna fått delta i en Instagramtävling där de försökt att gestalta Andens frukter i ord och bild. Kanske du undrar vad Andens frukter är för något? Är de söta eller syrliga, mjuka eller fasta? Det fanns en man som hette Paulus som beskriver dessa frukter i ett brev i Bibeln som heter Galaterbrevet. Frukterna han beskriver är: Kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. Kring dessa ord har ungdomarna samtalat och funderat. Jag har under en tid själv funderat mycket kring dessa frukter.

Hur skulle de kunna mogna i mitt liv?

Vilka frukter skulle jag behöva utveckla i mitt liv?

Självbehärskning och vänlighet är kanske orden jag ska börja med.

Jag hörde några på radio som diskuterade en av dessa frukter utifrån att det var vänliga veckan. De tyckte att det var lite mesigt detta med vänlighet och jag tänkte: Vad fel de har.

Tänk om vi bara använde just den frukten – vänlighet. Jag tror vi skulle förändra världen.

Tänk om vi skulle möta den som är sur och grinig med lite vänlighet och lyssna på dennes berättelse. Eller att le och tacka. En av våra tonåringar vände sig alltid till liftvakten och sa: Tack!. Och fick vänliga ord tillbaka.

Min egen erfarenhet är, att när jag orkar möta människor med vänlighet, kan det öppna nya perspektiv. När jag mött människor som varit frustrerande och irriterande har ofta vänlighet hjälpt dem att minska både deras och min frustration. Det låter som jag är en vänlighetshjälte. Det är jag inte. Jag blir också irriterad och möter frustration med egen frustration och ilska och det har aldrig löst något, utan bara skapat avstånd mellan oss.

Jag skulle vilja utmana dig – och mig – att gå med i en vänlighetsrevolution. Tänk om du och jag möter varandra med vänlighet även när situationen är besvärlig. Jag menar inte att vi ska vara otydliga i konflikter eller när vi möter frustrerande människor. Men tänk om vi kunde kombinera tydlighet, ärlighet med mycket vänlighet. Det tror jag skulle förändra världen.