Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Dan Blessed är pastor i Pingstkyrkan i Uddevalla och skriver veckans Mellan raderna.
Dan Blessed är pastor i Pingstkyrkan i Uddevalla och skriver veckans Mellan raderna.

"Risken är att det finns ogräs i ditt liv som kväver växten"

Hemma i vår trädgård börjar livet så sakta att återvända efter vinterns kyla. Vårens värme och sol gör att allt väcks till liv igen och börjar gro. Vi har en massa fina blommor som ska få visa sig i all sin prakt om några veckor, men det finns ett hinder på vägen – ogräset. Även om vi kan ha de finaste blommorna och gott om utrymme för dem att få växa fritt, så kan de ändå kvävas av ogräset som också växer tätt intill. Här behöver någonting göras.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Samma sak gäller i våra liv. Gud har lagt ner en massa fina gåvor och förmågor i dig. Kapacitet att växa, blomma och bli andra till välsignelse och glädje. Men risken är att det finns ogräs i ditt liv som kväver växten och hindrar dig från att vara den vackra skapelse som Gud har tänkt. Jag har identifierat några ogräs som så lätt slår rot i våra liv.

För det första: avundsjuka. Den svenska avundsjukan är ett ogräs som är djupt rotad i folksjälen. Med jantelagen som sin bäste vapendragare (”Du ska inte tro att du är bättre än oss”) så kväver sakta avundsjukan alla försök till att växa, blomma och breda ut sig. Rensa bort avundsjukan från ditt liv! Den bara förstör. Försök i stället att uppmuntra andra och glädjas över andras framgång.

Du kan inte tro att du ska utvecklas och spira i en miljö där du hela tiden talar illa om andra.

Det andra som så lätt breder ut sig i vår själs blomsterlåda är skitsnacket. Avundsjukan skapar ett omättligt behov av att få tala illa om andra och förgiftar hela jordmånen som du växer i. Du kan inte tro att du ska utvecklas och spira i en miljö där du hela tiden talar illa om andra. Börja i stället att tänka gott och tala gott om andra. Var observant på hur du talar och tillåt inte dig själv att din tunga sprider gift.

För det tredje så ligger nästa ogräs ofta nära till hands: att döma ut andra. ”Dom är si och dom så…” Baserat på våra fördomar, brist på relation och förståelse för andra människor, så är vi snabba på att döma och fördöma andra som inte är som oss. Även detta är ett ogräs. Det växer sig ibland så stort att det kastar en skugga över alla dina blommor runt omkring och sakta stryper det som är nödvändigt för att du ska kunna blomma. Varför dömer vi ut andra? Bibeln menar att vi i stället borde ta fram en spegel och först gå till rätta med oss själva och våra egna brister, innan vi ger oss på andras. När vi blir ödmjuka och inser att även vi är i behov av mycket nåd, så börjar vi kanske vara mer nådefulla gentemot andra? Du vet inte varför dom är som dom är. Du känner inte till deras bakgrund eller förutsättningar. Välj i stället att förlåta och vara nådefull, så kanske du själv blir bemött på samma sätt?

Så ta fram trädgårdsspaden och börja rensa i rabatten. Vänd dig till Gud och be om kärlek och förmåga att sluta vara avundsjuk, upphöra med skitsnacket och rensa bort alla dömande attityder från ditt liv. Du kommer att må sååå mycket bättre. Den energi och skönhet som Gud har lagt ner i dig kommer att få utrymme att växa och bli andra till glädje. Låt den här våren bli en vår där du blir känd för din vackra blomsterprakt och din underbara doft. I stället för att alla bara ser tistlar och ogräs när de stöter på dig. Dags att rensa i rabatten!