Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dan Blessed, pastor i Pingstkyrkan i Uddevalla, skriver veckans Mellan raderna.
Dan Blessed, pastor i Pingstkyrkan i Uddevalla, skriver veckans Mellan raderna.

Sången beskriver världshistoriens viktigaste händelse

Sången blandas med rop och hammarslag som ekar över Kungstorget i Uddevalla. Där, mitt på stadens torg, hänger tre nakna män. Piskade och förnedrade. Folkskaran nedanför korsen är tudelad.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

”Står och betraktar, försöker förstå vad jag ser…”

Där finns de som är förtvivlade. Där finns de som hetsar till hån och förnedring. Där finns nära och kära. Där finns främlingar som betraktar på avstånd. Vad är det egentligen som händer?

Kören sjunger vidare: ”Ge mig ett ord som förklarar det som här sker…”

Tre män är dömda till döden. Till den mest plågsamma av alla avrättningsmetoder: Korsfästning. De spikas fast på ett träkors efter att ha pryglats med piskrapp näst intill döden. På korset tvingas kroppen utstå enorm påfrestning genom oavbruten muskelkontraktion, uttorkning, andnöd och slutligen död som följd av outhärdlig smärta och kvävning efter många helvetiska timmar. Romerska soldater och religiösa ledare bevakar händelsen noggrant. De verkar ivriga att få detta gjort.

Vilka är dessa män som är dömda till döden? Två är kända rövare och mördare. En rövares vanliga straff var döden. Den tredje är dömd för att han kallat sig själv ”Guds son”. Han anklagades av religiösa ledare för att inte ha följt deras skrifter och det gick rykten om att han kunde bota sjuka och göra under. Han passar inte in i bilden av en förbrytare. När de två rövarna skriker och svär i sina plågor, så ber han till Gud om förlåtelse för dem som pryglar honom. Han utstrålar enorm kärlek. Hans närvaro griper tag i människors hjärtan och märker dem för livet. Han är älskad av folket.

Jesus. Mannen från Nasaret. Guds son.

Det är vad de som står nedanför korset kallar honom.

Messias. Räddaren. Frälsaren. Den utvalde.

Framåt eftermiddagen kulminerar dramat. Denne Jesus ropar högt:

– Det är fullbordat!

Sedan dör han. Men märkligast av allt är att en jordbävning bryter ut i samma ögonblick och allt blir svart mitt på ljusa dagen. Hela atmosfären uppe på kullen där detta utspelar sig förändras. Detta var ingen vanlig man. Vad hände egentligen? Vad är det som vi inte ser? Vad betyder detta?

Kvar vid korset står de som kände Jesus. Hans mor, hans lärjungar och vänner. De lägger honom i en grav. Men något väldigt oväntat sker. På tredje dagen efter denna brutala död och gravsättning är kroppen borta. De kvinnor som skulle sköta om graven upptäcker till sin förvåning att Jesus inte är där. Graven är tom! Dessutom påstår flera personer senare att de sett denne man livs levande! Hur är det möjligt?

Vem är denne Jesus? Varför blev han avrättad? Hur kunde han få liv igen? Vad är det som sker där på korset?

”Försoning, försoning. Människa–Gud, hel relation igen …”. Sången i Passionsspelet beskriver världshistoriens viktigaste händelse: Människans väg tillbaka till sitt ursprung. En hel och nära relation med Gud igen. Vägen öppnas på korset för att åter få leva i Guds villkorslösa kärlek. Allt försonas genom att Jesus ger sitt eget liv för att vi ska få tillbaka liv.

”Försoning. Försoning …” Vill du ta emot försoning med Gud?