Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Poolerna kan delas upp efter partitillhörighet: den rödgröna, blåa och bruna poolen. Kommunfullmäktige kan hållas i en neutral grund pool, där de bokstavligt talat kan trampa vatten”, skriver Marcus Blomgren. Bild: Benjamin Andreasson
”Poolerna kan delas upp efter partitillhörighet: den rödgröna, blåa och bruna poolen. Kommunfullmäktige kan hållas i en neutral grund pool, där de bokstavligt talat kan trampa vatten”, skriver Marcus Blomgren. Bild: Benjamin Andreasson

Marcus Blomgren: Slå ihop badhus och stadshus till ett Blötkulla på hjul

Mycket kan man säga om mina livsval, men jag har åtminstone inte läst en enda stavelse om Uddevallas badhusdebatt genom åren. Men som krönikör känns det inte mer än rätt att fylla denna kunskapslucka, så därför har jag nu samvetsgrant läst allt som skrivits om nya badhuset, och tänkte komma med nya perspektiv.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Eller ja. När jag insåg vidden av spaltmeterna som skrivits sedan förslaget dök upp 2007 begränsade jag mig i stället till att samla alla artiklar, debattinlägg och ledare om badhuset från 2018 och framåt i ett gemensamt dokument. Det landade på inte mindre än 161 sidor, det vill säga 20 sidor längre än Hemsöborna av August Strindberg.

161 bedrövliga sidor, skulle jag till min fasa inse. Debatten visar sig nämligen bestå till 80 procent av insändare från mer eller mindre (oftast mer) okunniga medborgare, som upplever att deras åsikt och lösning är den rätta. Alias som ”Skattebetalare”, ”Trött på dåliga skämt” och det försiktigt självgoda ”Kloka jag”, som upplever sina perspektiv som konstruktiva till debatten.

Man kan nu med andra ord tro att min krönika i princip redan har skrivits och publicerats hundratals gånger. Men inte nog med att jag nu har läst en boks längd av badhusdebatt; framför allt besitter jag – till skillnad från alla andra som någonsin gett sin åsikt om detta – en absolut apati för idrott i allmänhet och simning i synnerhet.

Det perfekta perspektivet för nya, radikala idéer.

Är man naiv kanske man tror att badhuset ska byggas på Rimnersområdet, eftersom det faktiskt finns beslut på det

Jag ser genast en möjlighet att, som jag brukar säga, kombinera nytta med nöje. Diskussioner har förts om att flytta ner stadshuset till centrum för att liva upp stadskärnan. Så varför inte slå ihop ett badhus och stadshus?

Poolerna kan delas upp efter partitillhörighet: den rödgröna, blåa och bruna poolen. Kommunfullmäktige kan hållas i en neutral grund pool, där de bokstavligt talat kan trampa vatten. Den ofrånkomliga konsekvensen blir ett centrum fyllt till brädden av mer eller mindre fuktiga politiker och kommunalbyråkrater, men förmodligen är många av dem så torra att fukten absorberas relativt snabbt.

Här kommer några namnförslag:

1. Blötkulla

2. Käbbelbadet

3. Ingemar Samuelssons äventyrsbad

Är man naiv kanske man tror att badhuset ska byggas på Rimnersområdet, eftersom det faktiskt finns beslut på det. Men kan man sin badhusdebatt vet man också att det är ett beslut som med all sannolikhet kommer rivas upp inom en överblickbar framtid. Den uppenbara lösningen ingen har föreslagit vore förstås att bygga en kolossal konstruktion på hjul, så att oppositionen har möjlighet att flytta badhuset även när det är klart.

Jag vill ändå avsluta med ett förslag som alla borde kunna enas om. Bygget ska ju stå klart 2024, så om vi redan nu börjar spara all energi som går åt att debattera badhuset kan vi använda den till uppvärmning av bassängerna i ett par år framöver.

Att samma energi inte har gått åt till att diskutera ett riktigt kulturhus, som Uddevalla behöver, kan vi debattera någon annan gång.

Fler krönikor av Marcus Blomgren:

LÄS MER: Ditt barn förtjänar bättre än en ultraljudsbild utan X-faktor

LÄS MER: Det är utvandrarnas fel att Uddevalla är en tråkig stad