Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Pär Arkbro, pastor i Equmeniakyrkan, skriver veckans Mellan raderna.

Ta dig tid att reflektera över ditt år

Det är ingenting att skryta om. Jag har den senaste tiden arbetat alldeles för mycket. Därför är jag glad att jag så här i slutet av året får några dagar att stanna upp och reflekterar över det år som varit. Det är inte ens mellan raderna som närmaste omgivningen läst av att jag varit rätt sliten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

För ett antal år sedan började jag lära mig något som kallas examen, en reflektion över dagen. Jag har använt den på kvällen och nu har den blivit ett förhållningssätt som ger mig perspektiv och hjälper mig att bli mindre självupptagen, även om jag har mycket kvar att jobba med.

Den består för mig av fyra steg.

När jag gör den brukar jag börja med bönen: “Gud ge mig lugnet och perspektiven”. Sedan går mina tankar till vad jag kan känna tacksamhet över. Det märkliga är att till och med riktigt dåliga dagar hittar jag ögonblick av tacksamhet. Så tackar jag Gud för det jag sett.

I nästa steg ställer jag frågan: Har jag blivit sårad av någon och har jag sårat någon med ord eller handling? Det steget är svårare men det gör gott med mig för det lär mig att se människor jag mött och hör mötet blev. Jag ber Gud om hjälp att försonas med det som inte blev bra och funderar på om det är något jag behöver åtgärda i dessa relationer.

Det sista steget är att för Gud berätta om det jag längtar efter.

De där tre frågorna ger mig perspektiv; tacksamheten, eftertänksamhet över ord och handlingar och min längtan.

Vad blev bra?

Inför ett nytt år försöker jag nu reflektera över året som varit. Vad har varit gott och vad blev dåligt? Vad behöver jag acceptera att det blev som det blev och vilka modiga steg behöver jag ta för att förändra min tillvaro.

I vår snabba tid när vi kan reagera direkt på vår omgivning, utan att alltid se dem i ansiktet, tror jag att vi skulle må bra om vi började reflektera över tacksamhet och våra handlingar. Jag tror dessutom att några av våra mäktiga män i världen skulle göra världen lite bättre om de gjorde samma sak.

Den bibel jag läser berättar om goda frukter vi ska söka, frukter som godhet, kärlek, vänlighet men också frukter av tålamod, självbehärskning och ödmjukhet. De sista är inte alltid så lätta att sträva efter.

När jag härom dagen fick ett sms som irriterade mig och gjorde mig upprörd svarade jag inte direkt. Jag tog mig tiden att fundera på hur jag skulle formulera mig för att inte förvärra konflikten men samtidigt vara ärlig att berätta att orden sårade mig. När mitt svar kom slutade det med att vi kunde mötas och prata ut ansikte mot ansikte. Det gjorde mig glad.

Reflektera

Nu är det inte många dagar kvar av detta år. Jag önskar att du skulle ta dig tid att reflektera över ditt år och din dag. Att du skulle, hur eländigt detta år än varit, hitta spår av tacksamhet och försonas med det svåra för att kunna steg för steg förändra det som inte blivit bra.

Jag söker människor där vi kan dela tacksamheten och svårigheterna med varandra och lyfta varandra. Att bära tillsammans är en god hjälp till förändring.

En sådan gemenskap är något att vara tacksam över.

Tack alla ni som läser mina krönikor. Önskar er ett härligt och välsignat nytt år!