Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dan Blessed, pastor i Pingstkyrkan i Uddevalla, skriver veckans Mellan raderna.
Dan Blessed, pastor i Pingstkyrkan i Uddevalla, skriver veckans Mellan raderna.

Tack – försök att använda detta lilla ord oftare

På söndag är det tacksägelsedagen i kyrkoåret. Det är den dag då man förr bar fram gåvor från årets skörd i kyrkan och tackade Gud för att han hade välsignat. Ett sätt att visa tacksamhet för det som livet ger ...

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Hur har du det med tacksamhet?

Jag är den förste att erkänna att jag tyvärr brister på detta område alltför ofta. Jag är till min personlighet någon som ständigt strävar efter att komma framåt. Att uträtta mer, att nå längre och så vidare. Mitt i all strävan efter att uppnå mål och göra fler saker så är det lätt att glömma bort det som man faktiskt redan har i sitt liv och runt omkring sig – att vara tacksam.

Det finns så mycket i livet att vara tacksam för. Till att börja med att du lever. Att du får bo i ett land utan krig, svält, extrem fattigdom eller diktatur. Att du har mat i magen, kläder på kroppen och ett tak över huvudet. Saker som vi kan se som självklara, men som tyvärr inte är vardag för många på vår jord.

Tänk om vi skulle vara mer tacksamma för detta? Det är så lätt att ens fokus blir på det som inte fungerar, det man inte är nöjd med eller det som man saknar. Våga skifta fokus!

För mig som tror på Gud och att han skapat oss finns ju även en mottagare för min tacksamhet. Att gott utgår ju ytterst sett från honom.

Han har skapat mig och gett mig livet. Tack!

Han har gett mig förutsättningar och talanger som jag får använda. Tack!

Han förser mig ständigt med allt som jag rimligen behöver för att leva ett gott liv. Tack!

Sen finns det tusen saker som jag skulle kunna klaga på eller som jag kan tycka att jag saknar eller vill ändra på. Men jag vill i stället säga: TACK, Gud!

Jag har fem barn där hemma som jag älskar mer än allt annat. Men ibland blir jag rätt irriterad på dem och en av anledningarna är otacksamhet. När jag som pappa anstränger mig, ger någonting eller hjälper till med något och jag inte får ett ”tack” för min insats. Då blir jag aningens irriterad.

Nu är ju Gud tack och lov betydligt med kärleksfull och tålmodig än jag, men jag tror ändå att han i sin himmel skulle uppskatta att du och jag som är hans barn utbrister ”TACK” lite oftare. För det är han sannerligen värd.

Så försök att använda detta enkla, lilla ord oftare. Tacka i din glädjestund när lyckan drabbar dig. Men försök också att tacka för saker, när annat runtomkring är skit. Genom livets alla omständigheter så finns det ändå saker att tacka för.

Försök finna dom. Be Gud att han ska ge dig glasögon av tacksamhet, så att du ser allt gott som han har för dig i din vardag.

TACK för att du läste dessa rader.