Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Catarina Svensson Brodén, komminister i Dalabergs församling, skriver veckans Mellan raderna.

Vi måste lyssna på ungdomarna

Tomas tvivlaren är ganska känd. Rätt modigt att han vågar stå för att han tvivlar i en grupp där alla är starkt troende.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

En del av tvivlet får oss att växa och utvecklas. Oftast har vi med oss bilder vi helt enkelt är tvungna att pröva för att gå vidare.

En annan del av tvivlet handlar om tron på att Gud kan verka genom oss, tron på att vi själva duger. En tydlig bild i Bibeln är Petrus, som vill gå på vattnet då han ser Jesus komma på vattnet mitt i en storm. Kom! säger Jesus. Petrus tvivlar inte alls, han kastar sig ur båten och börjar gå på vattnet men ganska snart börjar han tappa fokus, kollar in blåsten som är stark och börjar tvivla ... inte kan jag – så sjunker han.

Denna bild av tvivel är något vi själva måste brottas med annars kan det få fäste i oss och skölja bort våra drömmar, handlingskraft och livslust. Det tvivlet är bara destruktivt.

Norges populäraste ungdomsserie ”Skam” innehåller mycket tvivel. Tvivel på hela vuxenvärlden, på möjligheterna och kanske mest på ungdomarna själva. De kämpar på i en ofattbart tuff värld med droger och där varje människa, framför allt tjejer är lätt utbytbara. Det är som om det är en så självklar verklighet att den inte ens ifrågasätts.

Den enda som helt klart går emot normerna är den muslimska tjejen Sana. Hon vågar stå upp för den tro hon har och mitt bland berusade ungdomar gör hon sin böneritual. En imponerande tjej som följer sin tro oavsett omgivning. Tron är större än viljan, säger hon.

Eva är en annan tjej i serien. Hon gjorde fel val när hon gick i högstadiet, efter det förlorade hon inte bara sin bästa kompis utan de flesta kompisarna och blir ganska ensam. Hon tar in vad de andra tycker om henne och börjar tvivla på vem hon är. Hon tycker inte om sig själv som person längre. Till slut tar detta över för henne och för att över huvud taget orka gå vidare så tar hon mod till sig och pratar ut med sin gamla bästis. Hon ber om förlåtelse och är fullständigt ärlig i det hon säger.

Tvivlet bryts när hon får sätta ord på sin sanning. Det är en stark förlåtelsescen som visar att även om det gör ont att vara sann så finns det ingen annan väg fram. Ingen upptrampad stig att gå. Sanningen är inte alltid vacker, men däremot en befriande början.

Jag tror inte att tv-serien ”Skam” hade fått ett sådant genomslag om det inte varit för de obekväma sanningarna som berört både ungdomar och vuxna. ”Skam” har blivit streamad 20 miljoner gånger bara på SVT Play! Kanske är det att vuxenvärlden totalt lyser med sin frånvaro eller att tiden vi lever i kräver allt på en gång? Stressen av att inte duga, att tvivla på sig själv – om man räcker till eller är fin nog?

Inledningen till första avsnittet består av att Jonas läser högt ur sin uppsats, en svidande kritik av det system vi lever i.

”Skam” är inte lätt att titta på, men det finns kanske något vi vuxna måste lyssna på? Det är hög tid för många ungdomar mår inte bra.