”En smart kommun förstår att folkhälsan är viktig att satsa på, och riktigt smarta kommuner gör den satsningen tillsammans med sitt föreningsliv”
”En smart kommun förstår att folkhälsan är viktig att satsa på, och riktigt smarta kommuner gör den satsningen tillsammans med sitt föreningsliv” Bild: Edvin Bergstrom

Det är tillsammans vi gör det!

”Volontärer hjälper de äldre att bära kaffet till platsen, de får hjälp att hitta plats, vi uppmärksammar om någon är ensam”, skriver Bohusläningens krönikör Simone Olofsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Folkets Hus i Uddevalla har precis avlutat en lyckad kultursatsning för seniorer. Livemusik Mat & prat, ett samarbete med Studiefrämjandet och Hälsopolitiska rådet som sköt till finansiering. För en billig peng erbjuder vi en utsatt grupp, tre ovanligt trevliga lördagar. I pandemin öppnade vi Fröken Folkes Fik för att skingra äldres ensamhet, nu får vi mötas igen och gör det på andra sätt.

Hösten förra året anordnade vi seniormässan, också det en formidabel succé. Plötsligt låter jag nog lite självgod, det är då rakt inte meningen, och gud förbjude om jag tog mig sådan ton. Jag kan bara konstatera att det inte är många som satsar på målgruppen, seniorer. Vad vi än tar oss för möts det med stor tacksamhet. Föreställ dig skillnaden i en lördag då du suttit ensam hela dagen, när kvällen kommer, eller där du varit på konsert, ätit och träffat folk, när kvällen kommer. Arrangemang som dessa, Fröken Folkes Fik, Seniormässan och Livemusik Mat & Prat är omöjliga att räkna hem ekonomiskt. Därför är alla dessa samarbeten nödvändiga.

ANNONS

Kommunen ser behov men har inte personal eller medel att verkställa. Tack vare oss och många andra föreningar i samarbete kan det ändå bli verklighet. Man har räknat på social ekonomi och varje krona kommunen satsar i föreningslivet växlas upp med tio! Med tio, visst är det läckert. Och så självklart. Olika föreningar har olika resurser men det är våra egna resurser vi satsar.

Folkets Hus har lokal, teknik, personal och volontärer. När vi hade 450 besökare på 4 timmar på seniormässan var jag tacksam att det fanns 11 volontärer jämte ordinarie personal. Fröken Folkes Fik drevs nästan uteslutande med volontärer. Livemusik Mat & Prat har jämte musiker och sångare krävt både personal och volontärer. Vi arbetar mycket med aktivt värdskap. Volontärer hjälper de äldre att bära kaffet till platsen, de får hjälp att hitta plats, vi uppmärksammar om någon är ensam och stannar upp ett slag. Och som en av volontärerna senast sade, enda problemet nu är väl att få rätt rullator till rätt person, då stod det 14 rullatorer parkerade i vår foajé. Och jo då, vi löste det också. I lördags berättade jag att vi har det kärvt nu, vi skulle bli glada om fler ville bli medlemmar.

ANNONS

I skrivande stund har det inkommit 17 nya medlemsansökningar och 21 andelar. Det visar på värdet vi har hos Uddevallaborna. När man arbetar i projekt enligt Leader räknas ett schablonvärde om 220 kronor per ideellt arbetad timma. År 2022 var ett lugnt år, ändå hade vi 2160 ideellt arbetade timmar i verksamheten. Det är ett värde på nästan en halv miljon. Tänk vilket värde det uppgår till om vi lägger ihop alla arrangerande föreningar. En smart kommun förstår att folkhälsan är viktig att satsa på, och riktigt smarta kommuner gör den satsningen tillsammans med sitt föreningsliv.

Senaste tidens diskussion om att politiken inte vet vad föreningar eller studieförbund gör, ja den är tyvärr helt felaktig. Jag vågar påstå att det är upp till varje politiker att skaffa sig den kunskapen, utöver att de behöver lyssna på sina tjänstepersoner. Vi skickar alla in våra verksamhetsberättelser. För tio år sedan när jag var helt ny på jobbet drogs en större summa av föreningsstödet till Folkets Hus in, med motiveringen att man visste inte vad Folkets Hus gjorde. Tio år sedan, samma argument och faktiskt samma person. Föreningslivet kan, bör och vill vara en viktig funktion i det kommunala uppdragen. Använd oss. Det är tillsammans vi gör det!

ANNONS

LÄS MER:Vi var flera som tappade hakan- detta borde fler politiker veta

LÄS MER:”Farmor skulle inte köra på farbröder” – barnbarnets svar överraskade

LÄS MER:Överkörd och bortdribblad – aldrig har det varit så svårt att välja

ANNONS