Konceptet ”underhållning” peakade med gladiatorspelen

Vinter-OS har kommit och gått, och jag önskar att jag hade kapaciteten att bry mig om sport. Att jag satt i soffan och hoppades på att en person som är född i mitt land kommer åka skidor snabbast i ett annat land. Jag fattar att det är reduktivt, men jag tror jag äntligen har börjat förstå vad som skulle krävas av sport för att göra det intressant på riktigt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Skidskytte är det som kommer närmast, men ändå är så långt ifrån. Längdskidor + prickskytte blir roligare än längdskidor och prickskytte separat. Men det som hade fått mig mer intresserade hade varit längdskidor där prickskyttet innefattar att skjuta olika slags sömnmedel eller rep med vikter på de tävlande istället för på tavlor.

Inte ett helt realistisk scenario, men förstår ni vad jag vill åt här? För mig räcker inte konceptet ”åka skidor snabbt”, utan det måste till en X-faktor.

Säg vad man vill om romarna, men kanske peakade konceptet ”underhållning” med gladiatorspelen. Barbariskt? Jo vars. Omänskligt? Tveklöst. Ett guilty pleasure för många? Det kan du satsa din nypressade toga på. De fattade för tusentals år sen att man inte bara kan ha man mot man med varsitt svärd. Gäsp. Krydda den skiten med lejongropar, häst och vagn springandes med roterande blad och kombinationen treudd + fisknät.

ANNONS

Jag gissar på att jag inte kommer få medhåll när jag säger att en sport där det kan, och ofta blir, 0-0 har spår av förbättringspotential.

Vilket för mig till den sämsta sporten av alla: fotboll. Vad säger ni, hade inte något så enkelt som att kasta in två bollar på plan varit kul, fotbollspersoner? Eller hade det hänt för mycket då? Jag gissar på att jag inte kommer få medhåll när jag säger att en sport där det kan, och ofta blir, 0-0 har spår av förbättringspotential.

Det är nästan för enkelt att tänka vad man skulle kunna göra med den ändlöst fantasilösa gräsplanen. Skillnaden nu mot då är att det inte är slavar som får armar avslitna av lejon, utan miljonärer med egna parfymer.

Det ska också tilläggas att jag efter lite efterforskningar inser att jag kan vara en minoritet i den här frågan, och att ett par miljarder ändå tycker sport fungerar ganska bra. Därför hade det varit dumt att säga att alla som gillar sport är idioter. Men jag säger bara att det pågår extremt lite huliganism i jämförelse med oss som fascinerar oss för mer sofistikerade intressen som till exempel power metal-musik.

ANNONS