Catarina Svensson Brodén, präst i Dalabergs församling, skriver veckans Mellan raderna.
Catarina Svensson Brodén, präst i Dalabergs församling, skriver veckans Mellan raderna.

Låt ingen ta din jul ifrån dig!

Jul, Jul, strålande jul. Glans över vita skogar. Himmelens kronor med gnistrande ljus. Glimmande bågar i alla Guds hus. Psalm som är sjungen från tid till tid. Eviga längtan till ljus och frid.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Vad är din eviga längtan? Känner du den? Kanske är det bara skönt att äntligen få vara ledig? Du är inte ensam om du känner så, många åker från julen till ett varmare ställe där de kan få vara tillsammans i lugn och ro utan stress, konflikter och måsten. Inte konstigt alls för den karusellen som pågår varje år likadant har väldigt lite med julen att göra.

Kristina Lindh skriver att... det hände sig vid den tiden att människorna stressade hela året trots att de bara längtade efter stillhet. Så kom Julen och allt blev ...Ännu värre! Storyn om oss. Alla kan den. Alla vill ändra på den. Inget händer. Kan det vara för att julen sammanfattar alla våra drömmar? Drömmen om hur livet skulle vara på riktigt och så blir det inte alls som vi tänkt oss. Det kommer och går det där med julstämningen, den stämningen som inte kan pyntas till eller köpas. Julen kommer ju också när den kommer oavsett hur vi mår. Mitt i allt som pågår i våra liv.

ANNONS

En klok människa sa en gång att jultomten kommer på julafton och frågar om det finns några snälla barn. På Juldagen kommer Jesus och han frågar ingenting utan bara sätter sig bredvid dig i soffan när du försöker fiska upp de mörka chokladbitarna i Alladinasken med någon gräslig likör som finns kvar. För en sekund så blir det tydligt vad längtan är och vad som egentligen är viktigt.

På 1970-talet föddes begreppet alternativ jul. En reaktion mot materialism och klassklyftor. Kyrkor, vänsterfolk och kärnfamiljer samlades och välkomnade hemlösa och ensamma till gemenskap och måltid. Detta finns kvar exempelvis i Uddevalla där det alltid finns minst en kyrka varje år som har gemenskap i jul. I år är det Bäve kyrka som har öppet på julafton. Saronhuset är ett alternativ året om.

Jesus var också hemlös där han föddes, ingenstans fanns det rum, bara i ett stall. Jesus var sedan på flykt undan en galen makthavare. Mallarna som skapats för julen, hyllandet av kärnfamiljen som aldrig varit en kärnfamilj utan ett litet nyfött barn med en tonårsmamma och en bonuspappa. Mitt i all fattigdom, enkelhet, oro och djurens lugna andetag föds Guds son – där väljer Gud att bli människa. Lyckomallarna, präktigheten, presterandet och stressen får ge vika för det heliga, för Guds kärlek och friden i ett litet barn.

ANNONS

Gå nära någon julkrubba och se människorna i berättelsen. Hur Maria fick höra Jesus egna hjärtslag i sin kropp, tänk så nära hon var. Tänd ett ljus och ta några minuter med din glögg eller kaffekopp, blunda och landa i dig själv en liten stund. Unna dig lite jul emellan allt. Låt heligheten få fylla dig. Oavsett var du är och hur du mår så kommer ljuset att fortsätta lysa i mörkret och mörkret har inte övervunnit det! Joh 1:5.

Låt ingen ta din jul ifrån dig! Låt ingen ta din längtan ifrån dig! Den är bara din. Möt barnet i krubban och dig själv. Låt Guds kärlek få omsluta dig. Andas in friden, andas ut kraven.

Barn och stjärnor föds i mörkret utan skydd av våld och vapen. Mitt i mörkret bjuder livet oss att växa som en låga. Ljuset bär oss. Gud är nära i ett litet barn som ser oss.

En God Jul önskar jag er alla!

ANNONS