Ulf Michal, krönikör.
Ulf Michal, krönikör.

Ulf Michal: 'A little bit of decency' – hygglighet

"We must have a little bit of decency”, sa Joe Biden i sitt första tal som president. Anständighet, hövlighet eller på ren svenska; hygglighet. Som barn uppfostrades jag aldrig med tomma moralkakor eller stränga regler. Det var tvärtom en förhållandevis en ganska fri uppfostran.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Då ska man ändå ha klart för sig att min far var yrkesverksam officer, som ofta pekade med hela handen. Genom hans bemötande av andra människor lärde jag mig tidigt vad hövlighet betydde.

Oavsett vad hans förutfattade mening var om en person bemötte han dem alltid med hövlighet. Det har jag burit med mig genom livet. Att vara snäll är inte så tokigt när allt kommer omkring. Det öppnar fler dörrar än man kan ana och inte allt för sällan visar det sig hur hyggliga de flesta människor ändå är.

Tillåt mig vara lite högtravande i min första krönika. Rädslan stänger dörrar, skapar troll, hat, trångsynthet och slutligen krig. Jag har alltid i mina olika konstarter hyllat och värnat om sårbarheten; den lilla människan. Det finns inget vackrare och mer meningsfullt än en människa som vågar vara sårbar och bjuder in till glädje och sorg.

ANNONS

Vi behöver mötas igen, se varandra i ögonen och känna värmen mellan varandras kroppar.

I en värld där vi lever med ständiga hot om undergång väljer vi att barrikadera oss själsligt och fysiskt. När vi slutar läsa riktiga nyheter från utbildade och granskande journalister och i stället litar mer på en tio sekunders filmsnutt som publicerats på Facebook av okänd adressat, då börjar det bli riktigt farligt.

Jag är också rädd, men utmanar mig själv varje dag med att vara trevlig mot dem jag möter. Det är inte särskilt ansträngande eller svårt. Man behöver bara dra lite på mungiporna, tala med mjuk röst och se personen man möter i ögonen. Man kan då bli förvånad över hur det inte sällan förändrar ens sätt att se på andra.

Jag tror inte på talesättet ”Var och en är sin egen lyckas smed” Det finns de som aldrig har skänkts nycklarna till ett bra liv, och det är just dem som vi ska bemöta med ”a little bit of decency”. Vi har oftast inte en aning om vilken historia den personen vi möter går och bär på. Någonstans måste vi börja, någonstans måste det finnas kärlek och omtanke.

Jag är lika mycket pessimist som många andra, men kämpar konstant för att bevara min tro på mänskligheten. I programmet ”När livet vänder” på SVT den 14 februari kunde man se mig berätta om mitt liv. Jag beslöt mig för, långt innan programmet skulle spelas in, att våga vara sårbar under själva intervjun.

ANNONS

Jag tänkte att om jag nu i mitt yrke hyllar sårbarhet och ”den lilla människan” så måste även jag själv våga visa dessa sidor för tittarna. Det var så oerhört mycket svårare än jag kunde ana, men nu efteråt ångrar jag inte en sekund av att jag ställde upp i programmet.

Jag fick kilometervis av mejl och kommentarer av människor som tackade mig för att jag berättade min historia. Att jag hade hjälpt dem på traven att ”tänka om”. Och det enda jag egentligen hade gjort var att visa mig sårbar och berätta. Svaghet ligger inte i tårarna, utan i rädslan för att inte våga låta dem falla. Så låt oss gå ut i livet och visa "a little bit of decency”.

Trevlig helg till Er alla!

ANNONS