Många medaljer. Det här är bara en del av Lillemor Rönnbrants prissamling. Den stora blå vasen är Stora Grabbars Hederspris från 1976. ”Den fick jag när jag tog SM-guld på 400 meter”, berättar Lillemor.
Många medaljer. Det här är bara en del av Lillemor Rönnbrants prissamling. Den stora blå vasen är Stora Grabbars Hederspris från 1976. ”Den fick jag när jag tog SM-guld på 400 meter”, berättar Lillemor.

Fortsatt jobb efter 65 för snabba Lillemor

Lillemor Rönnbrants framgångsrika idrottskarriär ligger en del år tillbaka i tiden. Men yrkeskarriären pågår fortfarande och ska så göra en tid till, även om hon fyller 65 år på onsdag.

ANNONS
|

Det blir inte pension än på något år.

– Det är så jätteroligt att vara lärare i Lane Ryrs skola och jag trivs så bra så jag jobbar på åtminstone ett år till, säger Lillemor. Jag tänker gå ner på 80 procent och få en dag ledigt i veckan. Sedan får vi se hur det blir.

Hennes idrottskarriär inleddes som simmare. Ganska snart gick hon över till friidrott i löpgrenarna 100–400 meter med specialgrenen 400 meter. Största framgången nådde hon när hon vann SM 1976 på tiden 55,40. Den tiden är fortfarande klubbrekord i Orient och den hade räckt till finalplats i SM ända fram till nu och dessutom till pallplats flera år.

ANNONS

För den SM-prestationen fick hon det prestigefyllda Stora Grabbars Hederspris.

– Jag minns loppet och speciellt upploppet, berättar Lillemor. Jag låg tvåa när det var 40 meter kvar. Såg chansen, gick om tjejen som ledde och vann loppet. Men oj så trött jag var, det var så mjölksyran sprutade ur öronen.

Året innan var hon med i IKOrients lag som vann SM på 4x100 meter, på nytt svenskt rekord, och på 4x200 meter.

– Då överraskade vi alla, ingen trodde att vi skulle vinna.

Hennes karriär sträckte sig över en tioårsperiod. Hon gjorde tolv landskamper, varav tre finnkamper och deltog en gång i Europacupen i Sofia i Rumänien.

– Jag tränade sex dagar i veckan. På vintrarna tränade vi inne i Östrabogaraget, där man kunde springa en runda på 120 meter.

Efter den aktiva tiden följde den långa raden av år som ledare och funktionär i många sammanhang. Hon är ordförande i Bohuslän-Dals friidrottsförbund sedan 1999. Hon har varit ledamot av Svenska fri- idrottsförbundets styrelse och tillhör nu dess tävlingskommitté.

Som funktionär var hon med på VM i Göteborg 1995, på junior-VM, på finnkamper och på EM. Maken Juhani är gammal tiokampare och handbollsspelare.

ANNONS

– Vi hjälper fortfarande till på tävlingar ibland både Juhani och jag, säger Lillemor. Jag har haft en fantastiskt rolig tid inom idrotten. Jag har kommit ut och fått se mycket. När jag var aktiv fick jag slita för det, men det var det värt.

Hon föddes i Linköping och kom till Uddevalla vid sex års ålder. Tog studenten 1970 och utbildade sig till förskollärare i Göteborg.

– Det var under den tiden jag tränade som mest intensivt men det gick bra det också. Hon var daghemsföreståndare och förskolechef i drygt 20 år innan hon bestämde sig för att gå vidare på lärarbanan. Hon började studera till lärare på distans vid Göteborgs universitet.

– Det var en jobbig tid, att arbeta heltid och samtidigt plugga på halvtid. Men det gick också bra.

Lärarstudierna startade hon samtidigt som hon började arbeta på förskolan i Lane Ryr. År 2004 avlade hon examen som lärare för klass 1-6. För närvarande är Lillemor klasslärare för en sexa.

– Jag trivs så fantastiskt bra, de härliga eleverna håller mig ung, säger Lillemor.

--------

Lillemor Rönnbrant

ANNONS

Fyller: 65 år den 20 april.

Yrke: Lärare.

Bostad: Villa i Rössebol.

Familj: Maken Juhani Jouniola och tre söner, hunden Arco.

Intressen: Sport, föreningsliv, trädgården.

Favoriträtt: Husmanskost.

God egenskap: Ställer gärna upp.

Sämre egenskap: Har svårt att säga nej ibland.

Gillar: Att alla i familjen får vara friska.

Ogillar: Oärlighet och dopning.

Facebook: Med, men inaktiv.

Kör: Volvo XC 60.

ANNONS
ANNONS