Väljer ämnen. ”Jag väjer inte för svåra saker, men jag tar gärna upp något som lättar upp stämningen, säger radioprofilen Fredrik Birging som fyller 50 år.
Väljer ämnen. ”Jag väjer inte för svåra saker, men jag tar gärna upp något som lättar upp stämningen, säger radioprofilen Fredrik Birging som fyller 50 år.

Fredrik Birging är en smidig röst i radio

Prästsonen Fredrik Birging från Uddevalla jobbar på Rix FM och personifierar ”Sveriges minsta rikstäckande nyhetsredaktion” i egen hög person. Utmaningen är att hitta en balans mellan seriositet och lättsamhet. Men inledningsvis var det jobbigt att acceptera den egna rösten.

ANNONS
|

Radio- och tv-profilen Fredrik Birging sänder nyheter i radiokanalerna Lugna favoriter, Bandit och framför allt Rix FM.

–Jag brukar säga att Sveriges minsta rikstäckande nyhetsredaktion består av en enda person – mig. Min uppgift är att informera folk om vad som händer i omvärlden och se till att de inte byter kanal under nyheterna, hålla dem kvar i kanalen. Jag väjer inte för svåra saker, men jag tar gärna upp något som lättar upp stämningen, säger han, och ger intryck av att vara öppen och humoristisk.

Utmaningen, medger han, är att med bibehållen trovärdighet klara en balansgång mellan lättsamhet och seriositet. Dessutom växla obehindrat mellan bådadera.

ANNONS

–Det funkar! Ända sedan min tid på TV3 Direkt för drygt tio år sedan, min ”experimentverkstad”, låter jag det seriösa och det lättsamma leva sida vid sida. Är man lika entusiastisk och engagerad så går det hem hos folk. Men bryr man sig alltför mycket om sin egen trovärdighet skymmer det bara sikten.

Bland det mest tillfredsställande han vet är att ta vara på sin kreativitet.

–Jag har funderat länge över min drivkraft. Att synas och få uppmärksamhet kommer på köpet och det har jag ingenting emot. Men min riktiga drivkraft är berättandet. Jag har en stor berättarlust. Det roligaste är att lyckas formulera om ett nyhetstelegram till en historia och få den att berätta något.

Vid sidan av kreativitet är även öppenhet viktigt, för att inte utestänga några intryck.

–Jag är en väldigt öppen person. Samtidigt är jag ingen nyhetsnörd och hade inte tänkt hålla på med nyheter från början. Jag skulle tro att jag jobbar med nyheter för att jag är konflikträdd. Jag slipper ju ta ställning, säger han, med glimten i ögat.

–Jag är en person som försöker att vara smidig och få alla att ha det bra. Har någon en annan åsikt viker jag mig ofta. Jag pratar också gärna om mina svagheter, till och med koketterar med dem.

ANNONS

Även som barn var han snäll och blid, ett barn som mamma ”kunde ha med överallt”; yngst i en fyrhövdad syskonskara, med stor frihet att utveckla sin kreativitet. Och prästson, pappan var kyrkoherde i uppväxtens Uddevalla. Därifrån kommer både berättarlustan och den självklara respekten för alla människor.

Redan under tonåren visste han exakt vad han skulle viga sitt liv åt; skådespeleri. Han tog drama- lektioner på gymnasiet och gick därefter på Ingesunds folkhögskola i Arvika. Men fem försök att komma in på scenskolan förblev försök.

–Där ebbade drömmen ut.

Så småningom tänkte han om och gick en medieskola i Stockholm, vilket ledde till jobbet på TV3Direkt.

–Det var något som krävde lika mycket kreativitet som en skådespelare. Det svåra i början var att lyssna på min egen röst. Jag tyckte att den var lite säregen. Att jag övervann det hindret är ett bevis på att man ska göra det man är rädd för, säger Fredrik Birging.

För Bohusläningen brukar Fredrik Birging spela in en julhälsning - så här såg den ut i år

Fyller: 50 år den 28 december.

Gör: Nyhetspresentatör och nyhetsansvarig på MTG Radio.

Bor: Stockholm.

Familj: Tre vuxna barn, särbo.

Firar: ”Den 28 december är en dum tid att fylla år på. Antingen är folk trötta på firande eller bortresta. Det blir ett lugnt firande med de närmaste och kanske en fest längre fram.”

Om att fylla 50: ”Tänk att lilla jag kunde bli så gammal! Jag hör till en generation som inte ville växa upp, med gympadojor och allt… Men jag har ingen 50-årskris. Det är coolt att bli 50!”

ANNONS