Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alla album – vinyler, cd, kassetter – är givna inslag i Glickos Tommy Nilsson-samling. Han äger utländska pressar av de flesta albumen.

"Glicko" har världens största Tommy Nilsson-samling

Det började med en bordshockeyturnering och slutade med ett helt annat intresse. Glenn "Glicko" Andersson i Lysekil har sannolikt världens mest omfattande Tommy Nilsson-samling.

Året var 1989. Glenn "Glicko" Andersson tävlade i en bordshockeyturnering i Stockholm. Han vann. När han senare befann sig på sitt hotell stötte han på en reslig sångare – Tommy Nilsson, som just hade vunnit den svenska Melodifestivalen. De två började prata, Glenn fick en tröja signerad och Tommy Nilsson tyckte att det vore roligt om det kunde bli en bordshockeymatch någon gång. Så blev det. Året efter träffades de på Skaftö och spelade bordshockey – en hel dag.

Bjuder på havskräftor

Den där dagen i Stockholm blev starten på en fanrelation utöver det vanliga. Sedan dess har Glenn inte bara börjat lyssna kopiöst på Tommy Nilssons musik, han har också byggt upp den (förmodligen) största samlingen av Tommy Nilsson-prylar i världen.

Vad tycker Tommy själv om det?

– Han tycker att jag är knäpp. Nädå, han tycker att det är kul. Jag har nästan större koll på honom än han själv har. Är det något han behöver veta brukar han kontakta mig.

Snarare rör det sig om ett kamratskap som har växt fram genom åren. Varje år i augusti åker Glenn till Järvsö och hälsar på Tommy Nilsson. Han brukar bo hos gitarristen Jocke Blomgren, som han av tradition bjuder på havskräftor varje gång.

Tommy Black

Tidigare i år fick Glenn vara med i en uppmärksammad pr-kupp. Den 18 mars gick Tommy Nilsson ut med att han skulle byta namn till Tommy Black, eftersom han ville gå tillbaka till den råare stil han hade innan han blev soloartist. Glenn Andersson, som sköter Tommy Nilssons officiella Facebooksida, fick ett samtal från en reklambyrå några dagar innan, där han blev noga instruerad hur han skulle agera.

– Det blev ju väldigt exponerat i medierna, såpass mycket att de valde att bryta kampanjen redan dagen efter, säger Glenn.

Det kom fram att det inte alls var något namnbyte på gång, utan att det i stället rörde sig om ett sätt att marknadsföra en ny sorts lakritschoklad. Exakt hur bra den har sålt vet inte Glenn, men Tommy Nilssons karriär blev det fart på. Mellan den 18 och 19 mars var han den person det twittrades åttonde mest om i hela världen.

"En av världens bästa"

I Glenns samling i hemstaden Lysekil finns det mesta. Alla vinyler, cd, singlar och album förstås, både från solokarriären och Tommy Nilssons tidigare band Easy Action och Horizont. Men också scenkläder, platinaskivor och backstagepass. Allt signerat. Mycket har han fått skänkt av Tommy Nilsson själv och en del har han håvat hem på nätet. Numera är det dock viss stiltje i samlandet.

– Det är svårt. Jag kollar ofta på Tradera och så, men det går nästan inte att hitta något som jag inte har.

Glenn har ett i övrigt gediget musikintresse. Gillar allt från hårdrock till svensktopp. I skarven mellan 70- och 80-talet var han dessutom flitig dj, bland annat vände han plattor på det då glödheta Club Skaftö ett par gånger, innan huset brann ner 1981. Men det är ändå Tommy Nilsson som är den klara favoriten.

– Jag tycker verkligen att han är en av världens bästa artister. Rösten... den är fantastisk. Han har ju till exempel fått frågan om att sjunga i Toto.