Har supertrumpeten kvar

I våras hittade Rune Östergren i Bovallstrand ett vackert rödaktigt granitblock. Efter många timmars arbete hade han huggit ett klot på 500 kilo. Som motpol till det tunga håller Rune på att laga en miniatyrventil av mässing och justera tunna strängar på en nyckelharpa.

ANNONS
|

Rune är uppväxt i Hunnebostrand och första jobbet efter skolan var att köra ut varor i pappans livsmedelsaffär. Som alla andra Hunnebostrandspojkar började Rune hugga sten och minns en order på 200 löpmeter sten till Hensbacka herrgård och en order av dansk kantsten som var bredare än den svenska.

–Det var intressant att hugga sten men det var för dåligt betalt, säger Rune.

Han blev elev på verkstadskolan i Uddevalla där han lärde sig mekanik, smide och svetsning. Genom olika utbildningar blev han licenssvetsare och började som sådan hos Niklassons verkstad där man gjorde kranar till stenindustrin.

Byggde båtar till Ryssland

ANNONS

En betydande arbetsplats i Bovallstrand på 50-talet var Finntorps varv

När Rune kom dit förlängde man tremastaren Diamant av Grundsund och började bygga fiskebåtar för Ryssland.

–En firma i Stockholm var beställare. Från Ryssland kom det kontrollanter i form av avdankade högre militärer. Till Bovall kom också den ryska besättningen som övervakades av en politruk. Det tog tid att få båtarna klara, för ryssarna krävde ständiga avvikelser från ritningarna. Av de fyra båtarna blev två klara för Ryssland, en såldes till Smögen och den fjärde blev aldrig byggd.

I många år kom Rune att arbeta på Uddevallavarvet. Ett minne från den tiden visar han. När han låg på däck och svetsade kom den norske kontrollanten fram och lämnade en gåva för gott arbete, detta i form av en skyddshjälm.

Började spela som nioåring

I Hunnebostrand finns en tradition med blåsorkestrar sedan början av 1900-talet. Rune var nio år när han och ett dussintal andra pojkar lärde sig spela. Lärare var en före detta officer från I17 som hette Lekman

–Instrument fick vi av arbetarkommunen, minns Rune som lärde sig noter, trumpet och ventilbasun.

Och 72 år senare spelar Rune fortfarande dessa instrument i Uddevalla storband och Metallorkestern.

Han minns än idag när han 10 år gammal spelade på förstamaj-demonstrationen i Hunnebostrand.

ANNONS

Musik blev det också under militärtjänsten då Rune spelade med i Hallands flygförbands orkester.

Hunnebo hade många dansband under åren 1940–1970. Rune blev medlem i Albans orkester som kunde ståta med tre blåsare: klarinett, tenorsaxofon och trumpet. Det innebar att man var ett av de första banden på Sotenäset som spelade tradjazzlåtar.

–23 kronor hade vi för en danskväll på sex timmar, minns Rune. Sex kronor i månaden gick till musikfacket. Sju man, instrument och högtalare fick plats en i stor personbil.

Dyr trumpet

I mitten av 40-talet letade Rune efter en högklassisk trumpet. Fritiof Axelsson i Uddevalla, den legendariske musikhandlaren, hade fått in en av dåtidens bästa europeiska trumpeter, en franskbyggt Antonio till ett pris av 900 kr.

–En vanligt trumpet kostade 200 kr, så det var mycket pengar, minns Rune.

Till den här trumpeten måste han dessutom köpa det exklusiva munstycket Rudy Muck för 250 kr. Han fick grejerna på avbetalning och äger dyrgriparna än idag.

Flera dagar i veckan tränar Rune på sin ventilbasun. För en tid sedan var han med om en av sina stora upplevelser. Att spela tillsammans med 40 sångare och en kör som framförde Kristina från Duvemåla.

Fyller: 85 år den 7 december

Bor: Lyckogatan 7A, Bovallstrand

Född: Hunnebostrand

Utbildning: mekaniker

Arbetat: på varv och mekaniska verkstäder

Fritiden: har spelat blåsinstrument i 72 år, lärare i fiol och nyckelharpsbyggen.

Odlar: på egen jordlott

Tv: bara bingolotto

Favoritmusiker: Louis Armstrong

Firar: Lördag 11 dec med öppet hus

ANNONS