Hasse tog köksvägen - och fick medalj

Hasse Larsson har lagat mat vid tre kungabesök och har haft svenska skid- och skidskyttelandslagen som sina gäster. Han är hedrad med den finaste franska medaljen för sin mat. Allt började i farbroderns bageri i Brastad.

ANNONS
|

Hasse Larsson är född 1938 i Bovallstrand och började som 12-åring att skrapa plåt i Albert Larssons bageri. Lite senare cyklade han ut med bröd till butiker i Sämstad, Angård och Gåseberg. Realskolan passade inte Hasse som 17 år gammal började på SJ i Göteborg i stället.

Där träffade han kamrater som varit till sjöss och den längtan hade också han.

Han blev kockelev på fartyget Ceylon som skulle till Fjärran Östern. Nu kom Hasses kunskaper från bageriet väl till pass. Ceylon var destinerad till Indien, men väl inne i Medelhavet utbröt Suezkriget. Ceylon fick då gå runt Afrika, resan tog 42 dygn.

ANNONS

Hasse ville se världen och i Calcutta följde besättningen med på en resa i staden som norska sjömanskyrkan ordnade.

– Jag visste inte mycket om olika kulturer men i Calcutta fick jag se något hemskt, säger Hasse.

Vi kom till en kyrkogård där rader med döda låg på gräset, likbrasorna brann och kor gick runt på kyrkogården. Prästen förklarade att deras religion hade en annan syn på begravningar än vi i Norden.

Med tiden avancerade Hasse till förstekock och läste på barken Viking till ekonomiföreståndare. Som sådan jobbade han i 28 år hos Transatlantic. 32 gånger passerade hans fartyg ekvatorn.

Den största flytande arbetsplatsen var m/s Gripsholm där 82 personer jobbade inom intendenturen.

I dag körs frukten från Medelhavsländer med lastbil till Sverige. Hasse arbetade en tid inom Svenska Lloyd som hade ensamrätt på alla transporter av apelsiner från Spanien och Marocko. Pressen skrev mycket om fruktlasterna och Göteborgs-Posten hade en stor artikel när m/s Almeria före jul kom med 4 000 ton apelsiner till Göteborg.

Sabotage mot båt Hasse berättar om en av Transatlantics båtar som kom till Göteborg med last från Sydafrika.

– Vid den tiden hölls protestaktioner mot apartheidpolitiken. Vår båt lossade i frihamnen. På natten vaknade folket ombord av att båten rörde sig. Då hade någon eller några huggit av förtöjningarna och det stora fartyget drev i mörkret i den täta Göta älv-trafiken, berättar han.

ANNONS

Hasse Larsson gjorde många resor till Västafrika där hemgående båtar lastade stora trästockar för möbelindustrin.

– Vi låg på redden i Sapele och lastade dessa tunga stockar. Då upptäckte vi en död man som fastnat i en stock. Kapten ombord var Mats Andreasson från Malmön. Han tog kontakt med en rad myndigheter och frågade vem som skulle ha hand om mannen. Svaret blev att ”se till att kroppen driver iväg”. Äldste matrosen ombord Allan Macfie från Lysekil fick order att lossa kroppen som sedan fick driva iväg. Macfie var en hårding men när han väl kom upp på däck så grät han.

På 60-talet var Hasse steward i Coolangatta och Cooranga.

Blev krögare i Sälen Somrarna 1966–70 var Hasse Larsson köksmästare på badrestaurangen i Bovallstrand. Många artister framträdde, bland dem Family Four, Lill-Babs, Bosse Parnevik, Lars Lönndahl och Bosse Parnevik. En av gästerna på restaurangen var från Sälen. Han gav Hasse tipset att söka sig dit.

1983 reste Hasse. Något senare öppnade han en taverna, där han fick uppdraget av kommunen att laga mat till tre olika kungabesök. Skidlandslaget var ofta gäster och då gällde en speciell mathållning.

– Jag trodde att Gunde och Wassberg skulle ha mycket sallad men detta var helt fel, säger Hasse. Sallad gav ingen energi.

ANNONS

I 28 år verkade han i Sälen.

Hans matlagningskonst uppmärksammades av en berömd fransk matkonstorden och Hasse fick ta emot ordens guldmedalj och diplom i Stockholms stadshus.

Innan dess hade han under somrarna jobbat på Hotel Lysekil för Steiner Öster, en annan matkonstnär som fått den franska medaljen. Fram till pensionen skötte Hasse maten på Sotenäs golfbana.

Sedan några år bor Hasse Larsson i Hunnebostrand och i hans hushåll finns det ingen plats för fabrikslagrad mat.

Bor: Skalberget, HunnebostrandFödd: 1938, BovallstrandFamilj: Två barn,barnbarnUtbildning: Ekonomiföreståndare(steward)Passerat: Ekvatorn 32 gångerDystert minne: Kyrkogård i IndienFöretagare: Egen taverna i SälenResa:Med skidlandslaget till ObertsdorfFritiden: Besökt flera VM och OSMinnesvärt: Besök på Birland i New YorkFavoritsport: GolfTV: Gärna sportkanalerna

ANNONS