Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strömstadsbon Maria Andersen har blivit en inbiten kajakentusiast. Bild: Jerker Norlander
Strömstadsbon Maria Andersen har blivit en inbiten kajakentusiast. Bild: Jerker Norlander

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Hon dansade bugg – nu dansar hon på vågorna

Regn, kuling eller snö spelar ingen roll för en inbiten paddlare. Maria Andersen paddlar året om och har just klarat av sitt första Harry-år. Wavedancer kallar hon sig.

Från att ha varit en prova- på-paddlare till en inbiten året runt-paddlare var steget ganska långt för Strömstadsbon Maria Andersen, 46.

– Säg Helgegren så vet alla vem jag är, säger hon och skrattar.

– Jag paddlade på prov ett par gånger i Stockholms skärgård, men det var inget som fick mig intresserad. Det var nästan alltid bara platt vatten och det var ganska enformigt att glida omkring där. Men när jag kom till Strömstad och fick se hur stora vågorna kunde bli, så var jag fast. Jag köpte en havskajak och blev en wavedancer.

Wavedancer?

– Ja, dansa på vågorna. Förr dansade jag bugg och west coast swing och nu dansar jag vidare på vågorna. Jag har inte paddlat så länge, men desto mer, säger hon lite kryptiskt.

LÄS MER: Coronasäkrad trettondagsaktivitet på paddelavstånd

Maria är ingen inbiten friluftsmänniska, som cyklar, joggar eller alltid syns med vandringskängorna på. Hon går inte på gym men lägger gärna en del tid på yoga. Det är paddla kajak som gäller, året runt och gärna i rejäla vågor.

– Jag är alltid ute efter den perfekta surfen och den hittar man bara i stora vågor. Det är en fantastisk känsla att känna suget i surfen från våg till våg, säger hon lyriskt.

Den perfekta surfen gömmer sig fortfarande ute i skärgården.

I Finland tycker de att svenskarna är lite underliga när de tar upp kajakerna på hösten

Illa ute vid Tjurpannan

Några paddlar när det blåser i upp till 20 meter i sekunden men för ­Maria går gränsen vid 15 sekund­meter. Säkerhetstänkandet går först.

– Jag var med om ett ganska läskigt tillbud som nybörjare, berättar hon.

– Det var ute vid Tjurpannan och det blåste friskt, när jag helt enkelt ramlade av min surf-ski och hamnade i vattnet och började driva in mot klipporna. Som tur var hade jag paddeln fäst vid armen så att den inte flöt iväg. Utan paddel hade det blivit riktigt allvarligt. Surf-ski är lätt att komma upp ifrån vattnet, så det redde ut sig.

Maria berättar stolt att hon just har klarat av sitt första Harry-år. Uttrycket kommer från Finland och det betyder att hon har paddlat under årets alla månader.

– I Finland tycker de att svenskarna är lite underliga när de tar upp kajakerna på hösten, då den allra bästa kajaktiden infaller.

"Altarfjorden utanför Grebbe­stad är min favoritplats att paddla på”, säger Maria Andersen.
"Altarfjorden utanför Grebbe­stad är min favoritplats att paddla på”, säger Maria Andersen.

Maria började med en havs­kajak. Den är praktisk för långturer för den går att lasta med både tält, mat och torra kläder. Nackdelen är att den är tung att lyfta ner från ett biltak. Slår man runt så blir den vattenfylld. Då måste den tömmas på vatten med en pump. Den är lite trixig att komma upp i från vattnet.

Surf-ski är det senaste tillskottet i Marias kajakflotta.

– En fantastisk kajak, säger hon.

En surf-ski är helt tät och lättare än en havskajak. Slår du runt så är den lätt att komma upp i igen och den behöver inte ösas.

– Det är bara ett litet utrymme att lasta i så packningen har jag på ryggen, säger hon och visar på en minimal ryggsäck.

Där finns varm mat i en termos och hett vatten att hälla på en pulversoppa. Favoritmenyn är thai-mat.

– Jag är egentligen en ”frys­pinne” så jag har ännu inte provat på att övernatta utomhus ännu, säger hon.

LÄS MER: Ljungskilebo tar över polarfartyg – har Svalbard i sikte

Gillar rock-hopping

Efter lång träning sitter eskimå­svängen i ryggraden, om hon skulle slå runt. Det är sånt som händer. Paddeloverallen har gummimuddar som sluter till om anklar, handleder och hals för inte vatten ska tränga in vid en kapsejsning.

Rock-hopping är det ultimata för en paddelentusiast som Maria. På hjälmen har hon en kamera som filmar och tar bilder. Med bränningarnas hjälp ska man försöka paddla över klippor som ligger i vattenlinjen. Det gäller att vänta på den rätta vågen, ta några rejäla tag med paddeln och komma över. I bästa fall.

– Fastnar man på klippan så är det pinsamt, säger Maria och skrattar.

Rock-hopping är inget för ensampaddlaren.

– Altarfjorden utanför Grebbe­stad är min favoritplats att paddla på, avslöjar hon.

– Där ligger havet på men det finns även öar att gömma sig bakom.

Hur börjar man med kajak?

– Enkelt, säger Maria.

– Prova kajaker och prova igen. Det finns massor av modeller i olika prisklasser på marknaden, och även begagnat. Sedan söker man upp ­Friluftsfrämjandet eller Strömstadpaddlarna och hakar på en guidad tur i grupp.

– Det är svårt att inte bli fast, säger hon entusiastiskt.