Katarina Wilandh
Katarina Wilandh

Hon har alltid längtat till Skaftö

Hela livet har Katarina Wilandh längtat till Skaftö och Rågårdsvik, där hon var badgäst som barn. År 1995 kunde hon förverkliga drömmen och bosätta sig där. Den 4 december fyller hon 80 år.

ANNONS
|

Hon föddes i Borlänge där pappan, Sten Sandlund, tjänstgjorde på Domnarvets järnbruk. Han var medlem i Svenska turistföreningen och i en broschyr därifrån såg han en bild från Rågårdsviks badplats. 1932 reste familjen dit för första gången och sedan blev det resor varje sommar.

De första åren for familjen med tåg till Göteborg, sedan ångbåt till Gullholmen, varifrån en mindre båt körde dem över till Rågårdsvik.

– Vi hade stor packning, berättar Katarina, för på den tiden hade vi bland annat med oss sänglinne för sommarvistelsen.

När familjen kom 1932 var det depressionstider och folk hyrde gärna ut till sommargäster. Berta och Simon Samuelssons pensionat var den fasta punkten och Katarina minns med förtjusning badplatsen Bräckas.

ANNONS

Många minnen Efter kriget var det brist på byggvirke. Pappan fick tag på ett litet hus som byggdes upp och byggdes till i Rågårdsvik.

Katarina, som skriver ner en del av Rågårdsviks historia, berättar att det inte var så många män i samhället på 20- och 30-talet, de flesta var till sjöss. Hustrurna tog hand om familjen och fiskade i fjorden.

– Jag har många goda minnen från hamnen, berättar Katarina. Bryggan var en social samlingspunkt. Vid Kronbryggan låg badgästseglarna som tog med folk på badutflykter till Testholmen.

Sommarnöjet för ungdomarna under tiden 1940–45 var dans på Sociteteten i Fiskebäckskil, på bryggan eller Gunnesbo dans-bana.

Regeringsuppdrag Både Katarina Wilandhs pappa och make var bergsingenjörer och Katarina har därför bott på flera olika bruksorter i landet.

Hon har bland annat bott i Hult i Östergöland, Hallstahammar och Avesta. I 14 år bodde Katarina, maken Bengt och fyra barn i Söderfors.

Innan dess hade hon studerat journalistik och var volontär på Expressen och journalist på Svenska Dagbladet.

I Söderfors blev hon hemmafru och engagerade sig då i familjefrågor. Hon blev ledamot i socialnämnd, skolstyrelse och nykterhetsnämnd.

I samband med att staten arbetade med ett förslag till föräldrapenning fick Katarina Wilandh ett stort uppdrag.

– Jag blev ledamot i familjeberedningen och representerade 44 000 husmödrar. Ordförande i beredningen var statsrådet Ulla Lindström. Åren 1972–75 fick jag göra många resor till sammanträden i Stockholm. Kontentan blev underlag till dagens föräldraförsäkring.

ANNONS

Till Brasilien Familjen bodde också i Uddeholm, där Katarinas make utsågs till företagets platschef i Brasilien. I sex år bodde paret i San Paulo där stora svenska företag hade sina representanter. Katarina Wilandh arbetade där med brasilianska Röda Korset, mest med drift, stöd och utrustning till barnhem. Klimatet var fint och här kunde hon också odla sitt golfintresse.

Efter tiden i Brasilien följde 14 år i Stockholm och en allt större längtan att lämna Stockholm för en bättre miljö, den vid kusten.

Många engagemang Katarina Wilandh har alltid varit intresserad av golf. Hon har spelat på Skaftös golfbana vid Röd sedan 1969.

Hon arbetar också för Röda korset. Den dagen vi besökte henne, hade hon lastat bilen för resa till Vänersborg. Material från kretsen skulle levereras.

Hon deltar även i ledsagarverksamhet, vilket innebär att man hjälper äldre till exempel vid besök i sjukvården och hon är medlem i pensionärsföreningen Kap-rifolen, där hon leder en studiecirkel om Finland.

Katarina tycker också om att skriva och har planer på att dokumentera Rågårdsviks pensionats historia tillsammans med pensionatets ägare Florence Olzon och hennes bror Kjell Holm.

– Jag har förmånen att leva och åldras i ett friskt klimat och en underbar skärgårdsmiljö, säger en nöjd jubilar.

ANNONS

Bor: RågårdsvikFödd: BorlängeFamilj: Fyra barn och nio barnbarnUppväxt: I svenska bruksmiljöerUtlandet: Bodde sex år i BrasilienUppdrag: Statlig utredning av föräldrarpenningen.Till Bohuslän: Första gången 1932Hjärteangelägenhet: Röda korsets arbeteVårdar ömt: Makens byggen av modellskeppUppdrag: Leder studiecirkel om FinlandÖnskan: Att så mycket som möjligt av det gamla Rågårdsvik skall bevaras.Planer: Att skriva pensionatets historia.Aktuell: Fyller 80 år den 4 december

ANNONS