Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hurra för Alice – 110 år

Orken tryter för Alice Östlund nu men att kunna ta hissen ner till matsalen och äta varje dag är något som Alice uppskattar, men också nära och kära är glada över att hon fortfarande orkar.

Ännu ett år har gått och idag fyller Alice Östlund, som bor på Strömkarlsgården i Trollhättan, alltså 110 år. TTELA träffade Alice första gången inför hennes hundraårsdag med besök i hennes lägenhet på Strömkarlsgården där hon trivs så bra. Då hade synen börjat försämras men hon klarade det mesta själv.

Hon berättade om sin uppväxt där fadern jobbade vid inlandsbanan som gjorde att familjen flyttade mest hela tiden dit där jobben fanns.

– Det skulle vara förbjudet att låta barn flytta runt på det viset, säger hon.

Hon hann aldrig knyta några band med kompisar.

– Jag fick gå alldeles för lite i skolan.

Alice har alltid lyssnat mycket på radion, som var som en drog. Hon har lyssnat på allt från pop till Karlavagnen. Tidigare läste hon gärna tidningen – något som blev allt svårare i takt med att synen försvann.

Varje år inför Alice födelsedag den 8 december brukar brevbäraren ha bråda dagar då det svämmar över hemma hos henne av gratulationskort, hälsningar och små presenter då ung som gammal fascineras över hennes berättelser som hon förmedlar i lokalradion.

– Jag måste väl vara den äldsta radioprataren, säger Alice.

Alice pratar ofta om sin stora arbetslust, hon vill klara sig själv, men synen och diverse andra krämpor har gjort sig påminda och då är hon tacksam till ”flickorna” på Strömkarlsgården som hjälper henne.

– Hon äter nere i matsalen varje dag och när hon inte orkar får hon hjälp med det också, berättar hennes syster Anne-Britt Wennberg.

Alice minns väl när hennes 22 år yngre lillasyster föddes då de bodde i Lappland – det var 20 minusgrader och även mycket kallt inomhus.

Sitt långa liv tror Alice beror på att hon varit stark och ätit ordentligt på bestämda tider samt att hon rört på sig. Dessutom har hon haft en god sömn.

Även om Alice har ett gott minne funderar hon inte så mycket över det som varit och ångrar ingenting utan ser allt som livets gång.

När Alice fyllde 108 år bjöd hon alla som ville komma på kafferep och det var många som ville gratulera henne då. Systerdöttrarna Christina och Anne, samt systerdotterdotter Ulrika höll i trådarna och hade bakat minst sju sorters kakor.

I år är det inget speciellt firande för det orkar hon inte med men förhoppningsvis serveras det riktigt god mat i matsalen och kanske ett gott grovt bröd med smör på till det som är hennes absoluta favorit.