Idag är en speciell och storartad dag!

Malin Ringfelter: "Stora glädjefester med alla kära på plats blandas med sorg i dem som idag inte blir uppmött av någon och får gå hem ensam"

ANNONS
|

Det är torsdag, tidigt på morgonen och jag sitter med en god kopp kaffe och dator framför mig. Ute lyser solen, från rummen i huset hörs snarkningar, köket doftar gott av mat och om några timmar ska jag med all kraft jag har och med all stolt glädje som finns inom mig få fira en av mina pojkars studentdag. Det är en speciell och storartad dag jag har att se fram emot och många med mig.

Det är en dag för känslornas fulla spektrum. Lycka och stolthet av att i dag vara student, vemod inför separationen från det som så länge varit vardag och klasstillhörighet, oro inför framtiden, sorg och ilska för den som av olika anledningar ville stå där idag med sin klass och sin mössa, men som tvingats gå andra vägar istället. Stora glädjefester med alla kära på plats blandas med sorg i dem som idag inte blir uppmött av någon och får gå hem ensam. De snurriga känslornas dag är det, minst sagt.

ANNONS

Vi kom från Uppsala igår efter att ha börjat studentfirandet där och med oss hem har vi studentsången klingandes i öron och hjärta. Ofta sjunger vi kanske första versen bara, men i slutet av sången gror lagrarna som en viktig symbol för studenten och för segern av att ha klarat av ett stordåd. Lagerkransen som tas emot av segrare inom allsköns olika områden. Idrottsprestationer, avslutade studier eller segrar på slagfälten belönas med en krona av lagerns blad. Historiskt sätt har den kopplats ihop med kejsare och verkliga storheter. Hade du mottagit denna segerkrans var du värd respekt genom hela livet. Det krävdes av människorna runt omkring att stå upp och visa bäraren aktning.

Det har i olika tider och på olika platser varit väl uppstyrt vem som ska få ta emot den. Nu är den mer och mer vanlig som ett segertecken på olika sätt och i fler sammanhang. Den läggs på en vinnare. En vinnare i vad kan en undra?

För några år sen träffade jag en underbart filosofiskt tänkande gosse. Han hade precis fått en lillebror och det var nog därför han hade en bra grund för sin nya och viktiga insikt. Han hade fått läsa tillsammans med sin pappa om hur barn blir till. I flera barnböcker hade han samlat sin information och kunde en dag tydligt och högtidligt konstatera: ”Vet du en sak? Alla människor har vunnit guld, annars skulle de inte finnas. Du också och jag!”

ANNONS

Ett barns underbara logik där alla när de blev till tog sitt livs första seger. I en tävling för liv, en strid för liv, en rejält tuff match för att få finnas till. Det känns som om denna seger är värd varje lagerkrans i världen. Den finns som symbol i studentmössan, men den borde också läggas tydligt och synligt på varje människas huvud. Till varje segrare i det stora livsloppet. Och vi borde se på varandra med den respekt och den mänskliga hyllning som varit självklar under tidens gång.

Några av oss firar särskilt idag. Vi kan se lagerkransar på våra studenters huvuden. Njut av det och se också den osynliga lagerkrans som finns på ditt eget och på alla andras. Hylla dig själv och dem omkring dig och gratulera dem till seger i sitt allra viktigaste livslopp!

Sjung om studentens lyckliga dar….där de härliga lagrarna bo! Hurra!

ANNONS