Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jimmy Högberg gillar lastbilar av lite äldre modell. ”Den här Scanian från 1973 är ett muskelpaket med 14 liters motor och 385 hästar,” säger Jimmy. Bild: Håkan Sannebro

Jimmy en entreprenör som gillar utmaningar

En entreprenör ut i fingerspetsarna. Det är den mest träffande beskrivningen av Jimmy Högberg i äggproducenten Väst-Farm i Färgelanda. Vid 60 års ålder har han klivit av som vd för familjeföretaget, men är kvar som delägare.

– Jag gillar utmaningar och det känns bra att få sluta som vd efter 23 år på den posten. Nu får jag utrymme och kraft att ägna mig åt nya projekt, säger Jimmy.

Han växte upp i Mellerud och har sedan barndomen ett stort intresse för djur.

– Det gjorde att jag valde Nuntorpsgymnasiet efter grundskolan. Jag hade hjälpt till i jordbruk redan som 12–13-åring så djur och odling passade mig. På Nuntorp hade jag en fin tid med klasskamrater som jag fortfarande har kontakt med.

– Nu tycker jag att det är väldigt roligt att Nuntorp ska komma igång igen. Flera av våra anställda har utbildning på Nuntorp, Dingle eller liknande skolor.

Fick stort ansvar direkt

Jimmy gick också på Skogsbruksskolan i Ed och var skogshuggare i Tyskland innan han år 1982 fick anställning hos Väst-Farm.

– Men jag slutade och köpte i stället en torvmosse i Frändefors och började gräva upp torv. Lite tufft för en 22-åring men det gick bra, säger Jimmy och ler åt minnet.

Tre år senare var Jimmy tillbaka på Väst-Farm. Han gifte sig med ägarens dotter Ingela och i mitten av 90-talet blev han vd och delägare tillsammans med hustrun och hennes syster Carina Hansson.

– Jag fick ta ett stort ansvar redan från början och reste mycket. Företaget hade då ett 15-tal anställda och omsatte 14 miljoner. Då var äggen en mindre del och tyngdpunkten låg på avel, kläckning och uppfödning. Efter en omstrukturering för 20 år sedan är äggen huvudprodukten. Företaget har nu 20 anställda och omsatte 60 miljoner i fjol, berättar Jimmy.

Varumärket Torggummans ägg registrerades redan 1972, några år före Kronägg. Från slutet av 90-talet till för något år sedan har anläggningen i Färgelanda byggts till och om varje år. År 2007 flyttade man in i Björnhuset där all kvalitetskontroll, förpackning och distribution sker.

Tredje generation skolas in

Det var Ingelas och Carinas far Tage Hansson som startade företaget i mycket blygsam skala år 1948. I fjol firades 70-årsjubileet. Nu håller tredje generationen på att skolas in i företaget. Det är döttrarna Högberg, Caroline och Jennifer, som börjat arbeta.

– Vi har investerat mycket och har nått en bra nivå, men det finns potential för att växa så sakta. Så jag ser positivt på företagets framtid, säger Jimmy som lever som han lär.

– Ägg är ett väldigt bra livsmedel. Själv äter jag två till tre ägg varje dag.

Sommartid är det Bohuslän som gäller

Han har rest mycket till många länder och har besökt inte minst USA både privat och i affärer. Men sommartid är det Bohuslän som gäller.

– Vi har en motorbåt i Smögen och den använder vi flitigt.

Ett annat intresse är skogen.

– Jag hugger inte själv, men jag gillar att planera för det som ska göras och tycker mycket om att vistas i skog och mark. Mitt jaktintresse har varit vilande, men det ska jag ta upp igen, säger Jimmy som också har ett intresse för hästkrafter, både naturliga och fabricerade.

I stallet på gården står fyra hästar i det som kallas ”active stable”, där hästarna går ut och in som de vill och matas i foderautomater. I garaget står en veteranlastbil.

– Det är en Scania 140 av 1973 års modell, det riktiga muskelpaket som Scania byggde då. V8-motorn är på 14 liter och 385 hästkrafter. Bilen är helrenoverad och vi använder den ibland. För några år sedan var vi ute på ett roligt äventyr när vi körde den till Helsingborg och deltog i Pärlrallyt, det största rallyt för veteranlastbilar i Sverige, berättar Jimmy.

Fakta: Jimmy Högberg

Fyller: 60 år den 13 mars.

Firar: Med familjen.

Gör: Entreprenör.

Bostad: Gården Hällnäs i Färgelanda.

Familj: Hustrun Ingela och döttrarna Caroline och Jennifer, två hästar, fyra katter.

Intressen: Båtliv, resor, motion, veteranbilar, jakt.

Favoriträtt: En riktigt god älgstek.

God egenskap: Drivande.

Sämre egenskap: Dåligt tålamod.

Dold talang: Duktig vid spisen.

Drömmer om: Inget, lever redan i min dröm.

Kör: VW Amarok.

Facebook: 100 vänner, inaktiv.

Instagram: Ja, men ännu mera inaktiv.