Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Advent. Det lider mot jul och Maj Andersson har plockat fram mycket julpynt i butiken. ”Julen är vår finaste högtid,” säger hon. Bild: Håkan Sannebro

Återbruk ledord för Maj i Skrot & Korn

Alltsedan barndomen har Maj Andersson varit intresserad av gammalt och antikt. Det ledde till att hon för sex år sedan startade antikaffären Systrarna Skrot & Korn i Högsäter tillsammans med systern Yvonne Jansson.

Numera driver Maj butiken ensam. Hon åker runt på auktioner och handlar varor, köper något dödsbo ibland.

– Jag handlar med hjärtat och har en rätt bred smak, säger Maj. Ibland handlar det bara om att byta pengar med kunderna men det går runt och så har jag en sysselsättning. Jag är väldigt social och älskar att träffa folk, har jag 30 kunder en dag kanske tio kommer in bara för att prata.

Återvinning är ett ledord för Maj.

– Det kastas ju alldeles för mycket användbara saker. Jag har unga kunder som handlat första boet på Ikea. Efter några år kommer de och vill komplettera från mitt sortiment av begagnat men välhållet och annorlunda, säger Maj, som själv har ett särskilt intresse för saker från herrgårdar och prästgårdar från 1700-talet och framåt.

Maj är uppvuxen i Stora Torp norr om Högsäter och bor där fortfarande, på gården Fridhem, några hundra meter från föräldrahemmet. Hennes pappa är Thure Jansson, ”Tur-Thure”, känd för bedriften att en gång ha skjutit två älgar med ett enda skott.

– Jag har alltid bott i Järbo förutom sju år i Brastad men där trivdes jag inte. Nu bor vi på Fridhem och där trivs jag väldigt bra, säger Maj.

Svår trafikolycka

Hon har en både brokig och krokig väg genom livet bakom sig. Som 13-åring skadades hon mycket allvarligt i en trafikolycka. Hon låg på sjukhus och var i rehabilitering i flera år. Helt återställd är hon fortfarande inte.

– Jag har ständig värk men tar inga mediciner utan försöker klara mig ändå. Olyckan gjorde att jag missade skolan och fick läsa in gymnasiet på folkhögskolan i vuxen ålder. Till slut blev jag sjukpensionär med rätt till aktivitet tolv timmar i veckan.

Olyckan gjorde också att Maj blev en tonårsrebell som protesterade mot allt, något som hängde med rätt lång tid.

– Men i dag känns det skönt, jag har kommit på fötter och är på banan igen. Detta mycket tack vare min man Jörgen som stöttat mig hela tiden.

Raggarbrud

Ett av hennes intressen är amerikanska bilar från förr. Maj har inget emot att kallas raggarbrud som hon varit och i viss mån fortfarande är. Hon äger en Edsel (Ford), ett stort flott dollargrin som blev en av de största flopparna i amerikansk bilhistoria, tillverkad bara ett par år runt 1960.

Maj Andersson.. Bild: Håkan Sannebro

– Det är ett renoveringsobjekt, vi ska byta motor i den. Jag har haft andra bilar också som Chevrolet, Pontiac, Chrysler. Det här intresset är från min rebelltid i ungdomen, det var i raggarmiljön jag fick många goda vänner som jag fortfarande har kvar, säger Maj.

Filmprofil

Nu lider det mot jul, den högtid Maj älskar mest av alla.

– Julen är årets finaste högtid. Vi slår vakt om och hålla på våra traditioner, säger Maj, som har ett politiskt intresse och i höstens val blev invald i Färgelanda fullmäktige för SD.

Hon sitter också i Högsäters kyrkofullmäktige och värnar om kyrkorna.

– Jag har kvar min barnatro från barndomshemmet där jag lärde mig vördnad och respekt, säger Maj, som är en av profilerna i filmen ”Welcome to Järbo State”, där också hennes bröllop med maken Jörgen visas.

Fakta: Maj Andersson

Fyller: 60 år den 1 december.

Firar: På hemlig ort.

Bostad: Gården Fridhem i Järbo.

Familj: Maken Jörgen, tre döttrar med familjer, sju barnbarn, alla pojkar, katten Skrållan.

Intressen: Antikt, landsbygden, raggarbilar, gammal rockmusik.

Favoriträtt: En god älgstek.

God egenskap: Ärlig och rak, glad och positiv.

Sämre egenskap: Kort stubin.

Drömmer om: Att någon gång kunna köpa en herrgård eller prästgård och inreda.

Facebook: 263 vänner.

Kör: BMW suv.