Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Som konstnär målar Rune Svensson gärna fartyg med många segel. ”Den här målningen av den fyrmastade barken Abraham Rydberg gjorde jag i somras,” berättar han. Bild: Håkan Sannebro

Abbakillen som vann 10 000 på vikingarna

År 1973 blev Rune Svensson i Kungshamn ”Viking” med hela svenska folket när han vann 10 000 kronor i tv-programmet Nya tiotusenkronorsfrågan i ämnet vikingar. I dag är Rune 96 år och med sitt goda minne minns han allt som det var i går.

– Det blev en väldig uppståndelse när jag, en vanlig enkel konservarbetare, lyckades vinna. Jag var helt fullastad med blommor och presenter när jag åkte hem, berättar Rune Svensson.

– Och med en check på 10 000 kronor som programledaren Nils-Erik Bæhrendtz skrev ut på ryggen på mig.

– Det var mycket pengar på den tiden. En del av summan köpte jag en träsnipa för.

Runes intresse för vikingar väcktes 1950 när han läst en bok om Olav Tryggvason som var kung över Norge och Bohuslän år 995–1000. Det blev fler böcker om vikingar och norska och isländska kungasagor och därmed var Rune såld.

– Jag läste allt jag kom över, antecknade och lade på minnet. Vikingatiden omfattar tiden från år 693 till slaget vid Hastings 1066, berättar Rune.

Hälsade till mamma

I oktober 1973 började han tävla i tv. I tredje programmet, den 17 november, ställdes han inför 10 000-kronorsfrågan.

– Det var sju delfrågor om vikingarnas resor kors och tvärs. Jag prickade in alla rätt och var egentligen inte nervös. Jag visste vad jag kunde och kände mig trygg i det.

När Rune klarat frågan passade han på att i direktsändningen hälsa hem till mamma i Kungshamn.

– Det var något som verkligen gick hem hos tv-tittarna. Den lilla hälsningen blev nästan mer uppmärksammad än att jag klarade frågan.

Väl hemma blev Rune väldigt hyllad och efterfrågad som föredragshållare. Han gjorde flera resor, bland annat till vikingamuseerna i Roskilde och Oslo.

Fem decennier på Abba

Rune är född i Gravarne och har bott i Kungshamn hela livet. En tid bodde familjen på gården Storemyr där Sotenäs idrottshall ligger i dag. År 1956 byggde familjen sin villa på Parkgatan och där bor Rune sedan dess.

Han arbetade i över fem decennier på Abba.

– Jag började 1936 innan jag fyllt 14 och slutade 1987 efter 51 år i företaget. Hela tiden på lagret och de sista åren som förman, berättar Rune. Det blev stor baluns på Hållö när jag slutade och då fick jag en ny cykel i present. Min hustru Inger, som gick bort i fjol, arbetade i 32 år på samma företag.

Konstnär

Rune är konstnärligt lagd, målar i olja och ritar blyerts. Hans största verk är en monumentalmålning han gjorde på en vägg som mätte nio gånger fyra meter hos Abbas disponent Gunnar Stensby.

– Jag kallade den Näckens boning. Motivet innehöll sjukna skepp, ubåtar, dykare och en sjöjungfru. Stensby var väldigt nöjd med målningen.

I flera år medverkade Rune i Sotenäsrevyn med texter och kupletter. Han har gett ut två böcker med teckningar och medverkat i Kungshamnsboken. Han har guidat turister i Kungshamn och medverkat som rimsmed i uppesittarkvällar i Radio Väst.

– Numera tar jag det lugnt, ser på tv och tecknar och målar, säger Rune. I somras gjorde jag tre marinmålningar av gamla fartyg, bland dem en av den fyramastade barken Abraham Rydberg.

Rune Svensson

Född: År 1922.

Gör: Pensionerad Abbaarbetare.

Bostad: Villa i Kungshamn.

Familj: Sönerna Björn och Lennart.

Intressen: Vikingatiden, trädgårdsodling, makrillfiske, målning och teckning.

Favoriträtt: Ärtsoppa och pannkakor.

Goda egenskaper: Gott minne, ger aldrig upp.

Sämre egenskap: Lite dåligt tålamod.

Drömmer om: Skulle vilja börja på Kungshamns bildarkiv som jag var med och startade på 1990-talet.

Kör: Cykel.