Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Rostar inte. Att gammal kärlek inte rostar gäller verkligen för Ingrid och Karl-Eric Mathson. De har varit ett par i 67 år och firade nyligen krondiamantbröllop. Bild: Håkan Sannebro

BHN PDeras kärlek blir allt starkare för varje år

Någon som funderar på hur man får äktenskapet att hålla länge? Fråga Ingrid och Karl-Eric Mathson på Skogslyckan i Uddevalla, de vet. Nyligen firade de krondiamantbröllop efter 65 år som äkta makar.

Ingrid är 86 år, Karl-Eric 87. När de gifte sig 30 oktober 1953 var de 21 respektive 22. Kärleken dem emellan har inte bara hållit, den har vuxit.

– Den blir allt starkare med åren och den har gett oss två fantastiska döttrar som med sina familjer gör allt för oss, säger Karl-Eric, som ger det här tipset för att det ska hålla:

– Ställ inte för stora krav på varandra och kivas inte i onödan om småsaker.

– Man ska vara ärliga mot varann, lyssna och ta hänsyn, fyller Ingrid i. Att man har en bra bostad och trivs i boendet är också viktigt.

De träffades på en SLU-fest i Hedekas. Enligt Karl-Eric, som har ett osvikligt minne för data, var det den 13 oktober 1951.

– Hon var så söt så det bara klickade till direkt, säger Karl-Eric som spanat in Ingrid en smula lite tidigare.

Flyttade till Uddevalla

Som gifta bodde de några år i Håby innan de flyttade till en enrummare i Uddevalla den 1 mars 1956. Karl-Eric fick jobb som svetsare på varvet, blev tjänsteman på planeringen och fick guldklocka för lång och trogen tjänst. Han var kvar i 31 år fram till nedläggningen. Ingrid var mestadels hemmafru med barnen under 50-talet.

Mot slutet av 50-talet byggde varvet bostäder på Skogslyckan. Karl-Eric och Ingrid köpte sitt kedjehus för 56 500 kronor, i dag värt väldigt mycket mer.

– Här har vi trivts så bra alla 61 åren vi bott här. Vi har nära både till service och naturen och har fantastiska grannar, säger Ingrid.

Hon började på posten i Hedekas redan som tonåring och blev fast anställd på posten på Skogslyckan i början av 60-talet.

– Jag älskade mitt arbete som postkassörska, en tjänst jag hade i 35 år, berättar Ingrid. Jag trivdes så bra att jag gärna hade fortsatt några år efter pensioneringen om jag fått.

Ett tråkigt minne har hon med sig, rånet postkontoret utsattes för i augusti 1983.

– Det kom in en man som uppträdde underligt och stack fram en lapp som han skrivit ”detta är ett rån” på. Han visade ett pistolliknande föremål, jag vet inte vad det var. Hur mycket han fick med sig vet jag heller inte, kanske några tusen, men han greps tre veckor efteråt och blev dömd.

– Jag var väl lite skakis men det gick bra. Jag fick inga men av händelsen.

Motionärer

Makarna har varit flitiga motionärer och har tävlat både på skidor och cykel. Karl-Erik är mest meriterad, har tio Vasalopp i benen, och åker fortfarande när det finns snö.

Första sommarstället inredde de i hönshuset på Ingrids föräldragård. När gården såldes köpte de en sommarstuga vid Lersjön och den byttes mot ett fritidshus i Fjällbacka som är kvar i barnens ägo.

– Där finns det 17 sängar så där får hela familjen plats att sova samtidigt, säger Karl-Erik.

Äldsta dottern Brita lovprisar sina föräldrar högt.

– Jag har aldrig någonsin hört något tjafs eller några hårda ord dem emellan, säger Brita.

Karl-Eric Mathson

Född: År 1931.

Gör: Pensionär.

Bostad: Kedjehus i Uddevalla.

Familj: Hustrun Ingrid, döttrarna Brita och Lena med familjer, sex barnbarn, fem barnbarnsbarn.

Intressen: Motion, friluftsliv, hantverk.

Favoriträtt: Stekt torsk.

God egenskap: Glad, ställer gärna upp.

Dold talang: Har blivit duktig vid spisen.

Drömmer om: En fortsatt god hälsa.

Kör: Volvo V 50.

Facebook: 50 vänner.

Ingrid Mathson

Född: År 1932.

Gör: Pensionär.

Familj: Maken Karl-Eric, döttrarna Brita och Lena med familjer, sex barnbarn, fem barnbarnsbarn.Intressen: Hantverk och måleri, matlagning, bakning.

Favoriträtt: Fiskrätter.

God egenskap: Snäll och omtänksam.

Dold talang: Kan göra kurbitsmålning.

Drömmer om: En fortsatt god hälsa.