Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Krister Johansson har en 40-årig framgångsrik karriär som företagare bakom sig. Nu har han trätt tillbaka och överlåtit vd-posten på sonen Mikael. Bild: Håkan Sannebro
Krister Johansson har en 40-årig framgångsrik karriär som företagare bakom sig. Nu har han trätt tillbaka och överlåtit vd-posten på sonen Mikael. Bild: Håkan Sannebro

Chefen prisar personalen för företagets framgång

Efter en framgångsrik karriär som företagare har Krister Johansson börjat trappa ner. Han fyller 65 år och för några veckor sedan avgick han som vd för P & B Golv i Munkedal.

– Det ska bli skönt att inte behöva jobba 70 timmar i veckan längre, säger Krister Johansson, som kvarstår som vice vd, styrelseordförande och majoritetsägare av företaget.

– Nu fortsätter jag som en hjälpreda, men lämnar över vd-posten till sonen Mikael. Jag ska vara tillgänglig i företaget så länge jag har något att tillföra. Avsikten är att ägandet på sikt helt ska gå över till Mikael.

Mikael Johansson har i flera år arbetat sig in i företaget och är välutbildad för uppgiften, civilekonom med masterexamen. Kristers hustru Eira arbetar också i familjeföretaget och har bland annat ansvaret för lönesidan.

Krister Johansson växte upp med föräldrar och sex syskon på Foss prästgård. Efter realexamen och ett par år på varvet i Uddevalla gick han en maskinteknisk utbildning i Göteborg och arbetade på Munkedals bruk. Det var när han börjat som snickarlärling som det började hända saker.

Startade eget vid 25

Vid 25 års ålder startade han en egen byggfirma tillsammans med en kompis. Han utökade i mitten av 80-talet och blev 1986 platschef hos BBM Entreprenad i Uddevalla. Efter att ha köpt loss golvdelen därifrån köpte han även Golvtjänst i Munkedal och P & B Golv AB.

År 2005 flyttade företaget från Håby till en inköpt fastighet på Munkeland.

– Sedan dess har vi renoverat och byggt ut. Vi är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och jobbar med ständiga förbättringar på energiområdet. Vi har Munkedals största solelsanläggning om cirka 400 kvadrat på taket. Den täcker en tredjedel av vårt energibehov, en fossilfri energiproduktion som det kanske kan bli ännu mera av i framtiden, säger Krister Johansson.

Från början hade han fyra anställda golvläggare. I dag är det drygt 40 heltidsanställda i företaget men 56 på lönelistan med extrapersonal. Företaget omsätter runt 55 miljoner kronor. Distriktet omfattar hela Bohuslän, Trestad och Dalsland.

"Vi försöker göra lite extra för personalen"

Krister är mycket nöjd med utvecklingen.

– Vi har inte tagit några jättestora risker utan har växt i ett tempo som varit hanterbart. Att det gått så bra som det gjort beror till stor del på vår mycket duktiga personal. Våra anställda jobbar så bra och har räddat oss i kniviga situationer. Vi försöker därför göra lite extra för personalen, säger Krister.

– Det har ju gått både bra och dåligt under åren. 1990-talet var oerhört tufft, på nio år halverades golvmarknaden i Sverige och vi drabbades av stora kundförluster.

Branschen domineras av manliga montörer, men kvinnorna är på gång i yrket.

– Vi har fyra kvinnliga montörer och ser fram mot att få fler, säger Krister. Kvinnor är mycket bra som golvläggare och de har kanske den fördelen att de är snäppet noggrannare i jobbet.

Tror på sämre tider

För framtiden spår han en liten nedgång.

– Under andra halvåret nästa år blir det realistiskt sett en avmattning med något sämre tider som jag inte tror ska drabba personalen hos oss.

Som pensionär får Krister tid för sina intressen som resor, fiske, golf och motorsport.

Han kör en BMW M5 kombi med en femliters V10-motor med 507 hästar under huven.

– En gaturacer kan man säga. Jag tävlar inte med den, men hyr ibland tid på någon bana och kör några varv för skojs skull.

Och så då motorcykeln, också det ett krutpaket, en Honda Blackbird CBR 1100 XX.

– Den ska jag köra till Spanien i höst, vi har en lägenhet där sedan några år tillbaka. Det blir en resa på 350 mil som kanske tar en vecka, säger Krister Johansson.

Krister Johansson

Fyller:

65 år den 28 maj.

Gör:

Företagsledare.

Bostad:

Villa vid Å i Ljungskile.

Familj:

Hustrun Eira, barnen Veronica, Mikael och Patrik, tre barnbarn.

Intressen:

Resor, motorsport, fiske, golf.

Favoriträtt:

Allätare, gärna skaldjur.

God egenskap:

Logiskt tänkande.

Sämre egenskap:

Lite otålig.

Drömmer om:

Att företaget ska vara fortsatt starkt med hög kvalitet.

Kör:

BMW och Honda motorcykel.

Facebook:

157 vänner.