Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Efter hela 54 år på sjukhuset har Berit Tillack gått i pension och njuter av försommargrönskan hemma i Högås tillsammans med huskatten Nisse. Bild: Håkan Sannebro
Efter hela 54 år på sjukhuset har Berit Tillack gått i pension och njuter av försommargrönskan hemma i Högås tillsammans med huskatten Nisse. Bild: Håkan Sannebro

En arbetsplats räckte för verklig trotjänare

Berit Tillack är en verklig trotjänare. I hela 54 år arbetade hon på Uddevalla sjukhus, hela tiden på röntgenavdelningen. Nu fyller hon 75 år och det var först i fjol som hon slutade jobba.

Så Berit Tillack är en av dem som följt Fredrik Reinfeldts påbud att jobba tills man blir 75.

– Jag trivdes ju så otroligt bra så jag ville inte sluta när jag gick i pension vid 65 utan jag fortsatte, men gick ner på deltid. Och det fortsatte jag med ända till i fjol, då tyckte jag att det fick räcka, säger Berit.

Hon började på sjukhuset år 1964 direkt efter det att hon gått ut från flickskolan i Uddevalla.

– Jag fick anställning på röntgenavdelningen och där trivdes jag så bra att jag stannade alla dessa år. Det var en mycket trevlig avdelning. Jag upplevde aldrig att det var någon hierarki utan det var jämställt personalkategorierna emellan. Kamratskapet var mycket gott, det spelade ingen roll om man var läkare eller sjukvårdsbiträde.

Orust från början

Berit föddes på Orust men växte upp i Torp i Högås, någon mil väster om Uddevalla.

– Jag växte upp på en bondgård med föräldrar och två syskon. Vi hade kor, hästar, grisar, höns. Och mjölkmaskin, så jag behövde aldrig handmjölka. Men annat fick jag hjälpa till med lite. Roligast var det om somrarna när vi skördade hö. Då fick jag köra traktorn ibland, berättar Berit.

Sista terminen på flickskolan, Berit hade då fyllt 20 år, förlovade hon sig med sin fästman Eberhardt Tillack. Han kom från Tyskland och hade fått jobb som båtbyggare på Orust.

– När vi förlovade oss innan terminen var slut fick jag en liten erinran av vår biologifröken. Hon hade sett annonsen i Bohusläningen och tyckte väl att vi kunnat vänta tills jag avlagt examen, säger Berit.

Paret gifte sig året efter och bosatte sig på Sörvik. Några år senare byggde de egen villa i Lane-Ryr där de bodde i många år. Eberhardt gick bort för fem år sedan och då flyttade Berit tillbaka till hemtrakterna i Högås där hon hyr en villa av sin bror Bror.

– Medan min man levde gjorde vi många resor till Sydtyskland som han kom ifrån. Det var väldigt långa bilresor och när barnen var små frågade de redan i Ljungskile om vi inte snart var framme hos ”åma och åpa” som de kallade farmor och farfar, berättar Berit.

Tre barn

Under hennes många år på sjukhuset skedde en hel del förändringar, omorganisationer och moderniseringar.

– På den tiden röntgenbilderna togs på film kunde man stå och framkalla bilder hela dagar ibland. Sen blev det mycket enklare när den digitala tekniken kom och allt gjordes i datorn. Jag gick en del kurser och fick utföra alla möjliga uppgifter på avdelningen, ibland uppgifter jag kanske inte hade kompetens för, berättar Berit.

Hon födde tre barn och var hemma något halvår med var och en men arbetade i övrigt heltid genom alla år.

– År 1970 när det var dags för mellanbarnet att komma arbetade jag som vanligt. När det var dags gick jag direkt från avdelningen till BB och några timmar senare var lille Joakim född. Det var riktigt rationellt, säger Berit och ler åt minnet.

Handarbeten

Med så många år i yrket var hon värd dubbla guldklockor. Men en sådan fick hon av landstinget, år 1994 efter 30 års anställning.

Så mycket mer än jobbet, hemmet och familjen har Berit inte hunnit med. Dock med undantag för hennes stora hobby, handarbete.

– Jag har handarbetat mycket, främst med virkning och brodyr, berättar Berit. Det gick så långt att jag fick beställning från alla möjliga håll på allt från sängöverkast till små dukar och löpare. Jag satt ofta och virkade när jag tittade på tv men numera är det mest att jag tittar, säger Berit.

Berit Tillack

Fyller:

75 år den 20 maj.

Firar:

Med familjen.

Gör:

Pensionär.

Bostad:

Villa i Högås.

Familj:

Tre barn, fem barnbarn, katten Nisse.

Intressen:

Handarbete.

Favoriträtt:

Stekt rödspätta.

God egenskap:

Hjälpsam.

Sämre egenskap:

Kan vara lite småjäklig ibland.

Drömmer om:

En fortsatt god hälsa.

Kör:

Opel.

Facebook:

54 vänner, inaktiv