Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kerstin Aronsson har sitt kontor i en av de gamla arbetarbarackerna på Bäckefors bruk. ”Det är renoverat till nyskick med järnspisen kvar i köket,” säger hon. Bild: Håkan Sannebro

Flyttade från Göteborg till dalsländsk glesbygd

Från storstaden Göteborg till glesbygden i hjärtat av Dalsland. Den resan har Kerstin Aronsson gjort. Med sig har hon sitt bokförlag och även om hon nu fyller 60 år så har hon många idéer kvar att förverkliga.

– Att fylla 60 känns lite konstigt, men bra. Jag flyttade till Skällsäter i Järbo socken för ett par år sedan och har inlett en ny period i livet. Jag stortrivs verkligen med tillvaron, säger Kerstin Aronsson.

Det var för fem år sedan hon och maken Bue köpte ett hus i Skällsäter.

– Vi blev störtförälskade direkt, det blev Dalsland på halvtid ett par år innan vi flyttade hit för gott. Jag har alltid tyckt jättemycket om Dalsland och hälsade under hela min uppväxt ofta på hos farmor och farfar i Högsäter.

– Jag har ingen längtan tillbaka till Göteborg, Vi hälsar på släkt och vänner ibland, men det är alltid skönt att komma hem till Skällsäter igen, säger Kerstin.

Hon har varit bokförläggare i halva sitt liv. Första egna förlaget Xplorer startade hon år 1988. Hon hade dessförinnan avlagt juristexamen med inriktning på sjörätt och praktiserat hos Broströms.

– Men några år senare försvann rederibranschen mer eller mindre. Jag kom samtidigt underfund med att juridik var tråkigt och inte det rätta för mig. Jag ville göra något annat och så det blev bokutgivning i stället.

Hennes första bok var en engelsk reseguide om Turkiet vilken Kerstin översatte.

– Jag upptäckte att det var det roligaste jag gjort i mitt liv och det gav sån mersmak att det bara var att fortsätta. Men innan jag slutade på stadskansliet i Göteborg hann jag skriva stadens avfallsplan ...

Under årens lopp har hon startat ett flertal bokförlag.

– Till en början gav jag mest ut reseguider, men efter hand breddade jag till både skönlitteratur och facklitteratur.

Kortböcker om Dalsland och brännvin

Listan är lång över svenska och utländska författare hon introducerat för svenska bokläsare. I fjol startade Kerstin och hennes man förlaget Dalsland Explorer vars första utgåva var boken Dalslands historia av Lundaprofessorn Dick Harrison.

– Jag fick en förfrågan som jag helt enkelt inte kunde säga nej till, säger Kerstin, som har mycket mer på gång.

Just nu arbetar hon med åtta titlar, bland dem maken Bue Nordströms 18:e diktsamling.

– Jag planerar också för en serie så kallade kortböcker om Dalsland. Små häften som ska handla om bland annat Dalslands kanal och akvedukt, Baldersnäs, Fengersfors bruk.

En av dessa kortböcker ska handla om hur man smaksätter sitt eget brännvin med vad man kan hitta i omgivningen.

– Det var Bue som tog med den här idén från Danmark. Det finns massor av smaker att hämta från skog och mark eller från havet till exempel. Min egen mest lyckade snaps hittills gjorde jag på en blandning av lingon och ljungblommor.

Kroppefjäll Snaps kallar hon det projektet. Avsikten är att hålla kurser i smaksättning av brännvin. En första kurs i Upperud följs av kurser i Bäckefors och Högsäter.

– Vi ska ta med deltagarna på Kroppefjäll där de själva får leta upp sånt man kan smaksätta snapsen med. Det finns massor, som porskottar, björklöv, blåbär och hallon.

Kerstin var i fjol ansvarig för den utställning som visades på Dalsland center till kanalens 150-årsjubileum. Hon är i år projektledare för Dalslands monter på höstens bokmässa i Göteborg.

Ännu en sträng på hennes lyra är den bok- och pappershandel hon och Bue har på Fengersfors bruk.

– Där hyr vi in oss i portvaktsstugan, i år för tredje sommaren, säger Kerstin, som när hon kopplar av som allra bäst vandrar på Kroppefjäll med ryska vinthunden Djuna.

Kerstin Aronsson

Fyller: 60 år den 12 april.

Firar: Mycket lugnt i liten krets.

Yrke: Bokförläggare.

Bostad: Villa i Skällsäter.

Familj: Maken Bue, dottern Ninna i Köpenhamn, hund och två katter.

Intressen: Natur och litteratur.

Favoriträtt/dryck: Stekt gös och ett vitt vin.

Goda egenskaper: Intresserad, nyfiken, idérik.

Sämre egenskap: Dåligt tålamod ibland.

Dolda talanger: Odlar tomater och snickrar.

Kör: Opel Insignia.

Drömmer om: Att få ett stort växthus och en snickeriverkstad.

Instagram: @mynameisdjuna med 405 följare.