Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
”Det här lite vassa bordsuret är från slutet av 1800-talet”, säger Håkan Melin, som driver Tingvalla antik. Bild: Håkan Sannebro

Håkans hobby blev både en rörelse och en livsstil

Intresset för antikt har följt Håkan Melin från ungdomen till i dag. Han delar sin tid mellan den egna antikfirman i Tingvalla i Ed och jobbet på wellpappfabriken i Bäckefors. Han både handlar med antikviteter och samlar själv.

– Egentligen är det min hobby som har vuxit till en rörelse. Det har blivit en livsstil helt enkelt, säger Håkan Melin.

Nu fyller han 60 och firar med öppet hus därhemma.

– Det får räcka den här gången. Jag hade ett större kalas när jag fyllde 50. Åren börjar kanske kännas av lite, man blir stelare i rygg och ben och minnet är inte riktigt som förr. Men huvudsaken är att man är någorlunda frisk.

Hans första samlarobjekt i ungdomen var flaskor. En del pantade han, en del sparade han.

– Sedan blev det frimärken, mynt, fickur, porslin och till slut allt möjligt.

Föräldrarna började

Han har ett ärftligt påbrå från föräldrarna Robert och Anna-Lisa som reste på auktioner och startade Tingvalla Antik år 1983. Fem år tidigare hade de köpt Tingvalla station vid Dalslandsbanan, byggt om till bostad och kompletterat med nya hus. I dag finns ett tiotal byggnader på tomten, inklusive ett ”gubbloppis”.

– Där finns lite verktyg och annat som kan vara intressant för herrarna att titta på medan deras damer kollar antikhandeln, säger Håkan.

Han hjälpte föräldrarna i rörelsen och tog 2010 över firman och åker fortfarande på auktioner och köper in hela dödsbon

– Det gäller att ha ett brett sortiment för att kunna tillgodose kundernas önskemål.

Håkan hoppas kunna lägga ännu mera tid på rörelsen.

– En liten dröm jag har är att köpa en husbil, lasta den full med varor och åka på mässor. I viss mån gör jag det redan men jag skulle vilja göra det ännu mera.

Samlar själv

Hans eget samlande inriktas i dag på mynt, fickur, gammalt glas, allmoge och konst av Dalslandskonstnärer.

– Jag hittar några godbitar då och då men det har blivit svårare med åren. Men hittar jag något jag verkligen vill ha är jag beredd att betala vad det kostar.

I torsdags sändes första avsnittet av en ny omgång av Antikrundan i tv. Då satt Håkan som klistrad framför apparaten.

– Det är ett måste att följa det programmet, säger Håkan, som hade besök av experter som Bo Knutsson, Knut Knutsson och Bertil Svensson när Antikrundan för några år sedan spelades in i Ed.

Högsäsongen på Tingvalla infaller på sommaren.

– Då kommer det väldigt mycket folk. Vi tar emot både bilklubbar och bussar med samlarklubbar och kunder från fjärran länder som både Amerika och Australien. Norrmännen är flitiga kunder men inte i lika hög grad som förr. Men utan norrmännen hade det varit svårt att driva den här rörelsen, säger Håkan.

Elektriker

I ungdomen utbildade han sig till elektriker på Östrabo yrkes i Uddevalla och arbetade som sådan i åtta år. Han fortsatte på fabriken i Bäckefors.

– För några år sedan gick jag ner på halvtid där och fick då mera tid för firman och mitt antikintresse.

Han letade efter en mindre gård och hittade till slut gården Steg i Rännelanda, där han bor med sambon Lillemor.

– Jag arrenderar ut åkrarna, hugger lite i skogen och planterar nytt. Det är trevligt att se plantorna växa och bli till stora träd. Jakt är inget stort intresse hos mig, men jag deltar i älgjakten.

Håkan har ett politiskt intresse och representerar Centerpartiet, både kommunalt och kyrkligt. Han är ersättare i kommunfullmäktige och ledamot av kyrkofullmäktige och kyrkoråd i Högsäter. Han är också aktiv i Rännelanda intresseförening. Ett intresse som är vilande just nu är det för amerikanska bilar.

– Jag har haft nio sådana men har ingen för tillfället. Vet inte, men kanske blir det någon mer i framtiden, säger Håkan Melin.

Håkan Melin

Fyller: 60 år den 12 januari.

Firar: Med öppet hus hemma.

Bostad: Gården Steg i Rännelanda.

Familj: Sambon Lillemor, ett barn, två bonusbarn, tre barnbarn.

Intressen: Antikt, naturen, skog och mark.

Favoriträtt: Spagetti och köttfärssås; nyfiken på nya rätter.

God egenskap: Snäll.

Sämre egenskap: Lite svårt att hålla ordning.

Drömmer om: Att köpa en husbil och åka på mässor.

Kör: Peugeot.

Facebook: 64 vänner.