Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Som ortoped är Bergfinn Tveit specialist på ryggkirurgi, en verksamhet han byggde upp på sjukhuset i Uddevalla. Bild: Håkan Sannebro
Som ortoped är Bergfinn Tveit specialist på ryggkirurgi, en verksamhet han byggde upp på sjukhuset i Uddevalla. Bild: Håkan Sannebro

"Jag trivs så bra i yrket att jag har svårt att släppa det"

Efter 46 år som läkare på sjukhuset i Uddevalla är Bergfinn Tveit fortfarande yrkesverksam. Han fyller 75 år och har numera praktik hemma i villan. Hans specialitet är ryggåkommor inom allmän ortopedi.

– Jag trivs så bra i yrket att jag har svårt att släppa det helt. Det här är ju mitt liv så jag fortsätter ett tag till, men i begränsad omfattning. Det ger mig också fortsatt kontakt med sjukhuset och kollegerna vilket betyder mycket, säger Bergfinn Tveit.

Han kom till Uddevalla 1971 och arbetade kvar på sjukhuset till 2017, efter pensionen på deltid. I sju år var han klinikchef på ortopeden.

– På det området fanns det ett jättebehov. Det var få som ägnade sig åt det så det var för mig en mycket intressant period.

Bergfinn är norrman, från Haugesund på norska västkusten. Medicinutbildningen fick han i Bergen och första kontakten med Sverige var ett vikariat på sjukhuset i Bäckefors i slutet av 1960-talet. Han hade kortare tjänstgöringar på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och var ett halvår i San Diego i USA.

– Det var där jag blev intresserad av ryggkirurgin som jag efter pensionen fick bygga upp i Uddevalla, berättar Bergfinn.

Han är inte politiskt aktiv men har bestämda, och kritiska, åsikter om sjukvårdspolitiken i regionen. Som detta med flyttkarusellen inom NU-sjukvården 2010.

– En förändring som lett till stora problem, säger Bergfinn. Den planerade verksamheten i Uddevalla får alltid stryka på foten, effektiviteten uteblir.

Han anser att Uddevalla måste frikopplas från Näl och ha egen personal och budget.

– Det planerade operationsbygget i Uddevalla måste bli av. Om sjukhuset inte får möjlighet att påverka sin egen utveckling blir det försvarslöst mot fortsatta förändringar och nedskärningar.

– Alternativet kan bli nedläggning eller försäljning som ett lättvårdssjukhus där behoven är som minst.

Som norrman gillar han att åka skidor och gå på tur. Ett äventyr han minns är när han och en kompis för många år sedan åkte skidor över Jostedalsbreen, Norges och Europas största fastlandsglaciär.

– Det var en tur på tio mil med 1 000 meters stigning. Vi startade klockan tre på natten och kom fram sent nästa kväll. Det var en tur inte helt utan risker, men det gick bra.

Skogen är ett av Bergfinns stora intressen. Tillsammans med hustrun Majvor äger han skog i norra Dalsland och ägnar sig åt ett aktivt skogsbruk.

– Vi har en entreprenör som sköter den tyngre verksamheten. Själv tycker jag om att plantera nytt på avverkade arealer. Skogsvård är ju en långsiktig verksamhet som man inte ser resultat av på många år. Men det ger en tillfredsställelse att se när plantorna tar sig och växer upp till nya träd.

Han deltar i älgjakten, inte med gevär, men i drevet.

– Där är det framför allt den sociala kontakten med jaktkamraterna som är värdefull. Och alltid är det någon som har ont i ryggen ... Det stör mig inte att bli rådfrågad vid sådana tillfällen, säger Bergfinn.

Stugan och båten vid Stocken på Orust är också viktiga för Bergfinn Tveit.

– Där tillbringar vi hela somrarna numera. Jag är väldigt förtjust i Bohuskusten och landskapets historia. Förr fanns det gott om fisk, men nu är det bara makrill vi fiskar. Allra roligast är det när barn med familjer hälsar på och solar, badar, metar krabba och åker ut med båten till någon holme.

– Jag är också glad över att kunna träffa barnbarnen så ofta som jag gör trots att de är spridda på Oslo, Göteborg och Malmö, säger Bergfinn.

Bergfinn Tveit

Fyller: 75 år den 10 april.

Firar: Med familjen.

Gör: Ortoped.

Bostad: Villa i Uddevalla.

Familj: Hustrun Majvor, tre barn, sju barnbarn.

Intressen: Bohuskusten, Bohusläns historia, sjukvårdspolitik, fjällvandring, skidåkning, skogsbruk.

Favoriträtt: Torskrygg.

God egenskap: Det som jag är mindre bra på sköter hustrun och vice versa. På det viset är vi ett bra team sedan 50 år tillbaka.

Sämre egenskap: Ingen, enligt Majvor.

Dold talang: Händig med verktyg, särskilt motorsåg. Har gjort tre trähästar till barnbarnen med motorsågen.

Drömmer om: Att livet fortsätter som hittills.

Kör: Volvo.

Facebook: Med, men inaktiv.