Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den vanliga fiskmåsen är Jan Uddéns favoritfågel.
Den vanliga fiskmåsen är Jan Uddéns favoritfågel. "Fiskmåsen är Sveriges mest kompletta fågel, säger Jan, som ibland skämtsamt kallar sig Janne Larus. Larus är måsfåglarnas latinska släktnamn. Bild: Håkan Sannebro

Jan Uddén är privilegierad – han har hobbyn som yrke

Jan Uddén är unik som Sveriges ende biolog och ekolog på ett länsmuseum. Nu fyller han 65 men pension är inte aktuellt. Han fortsätter arbeta på Bohusläns museum som om ingenting hade hänt.

– Jag tänker jobba som vanligt åtminstone ett par år till. Jag hade en himla tur som hamnade här, jag trivs så utomordentligt bra och är väldigt privilegierad. Att få ha sin hobby som sitt yrke innebär nästan bara fördelar, säger Jan Uddén.

Han är främst expert på fåglar och fågelekologi.

– Men jag klarar växter, insekter och svampar hyggligt också.

Som ornitolog kunde man tro att hans favorit i fågelvärlden skulle vara någon exklusiv och sällsynt art. Men icke.

– Min favorit är den vanliga fiskmåsen, en av de mest kompletta fåglar som finns, säger Jan. Den är en otrolig flygare, dess skriande är det mest somriga ljud vi har, den är anpassningsbar och finns över hela landet.

– Koltrasten i all ära men fiskmåsen borde vara Sveriges nationalfågel. Men den fick inte ens vara med på listan när nationalfågeln röstades fram.

– Jag är lokalpatriot i mitt fågelskådande och håller mig helst i Bohuslän, säger Jan och räknar upp några rariteter han sett i vår som alförrädare, dvärgsparv, kamskrake, rödhalsad gås, amerikansk kricka och lappuggla.

Han beskriver sig som en Fräknepilt som växte upp på ett småbruk och drömde om att bli fiskare eftersom han älskade havet. I stället blev det studier på Göteborgs universitet i zoologi, botanik, geovetenskap och biologi.

– Det var mina mentorer Daniel Markehed och Bengt Asmundsson som gav mig verktygen att gå vidare. De var oerhört entusiasmerande för mitt naturintresse som är stort ända sedan barndomen.

– När jag var fem år drömde jag om att åka till Afrika men det tog 40 år innan jag kom dit. Det var riktigt stort att få åka på safari i Tanzania, en emotionell knockout som gav fantastiska intryck, säger Jan.

Det skulle dock dröja innan han hamnade på rätt plats i livet.

– Jag arbetade i tio år på Gräskärr innan jag, efter att ha vikarierat några år på länsmuseet, fick min fasta tjänst här år 1991.

I unga år var Jan Uddén en lovande idrottsman. Han spelade fotboll, bandy, hockey och handboll men hade störst talang för löpning.

– Jag hade en enorm energi och tränade mycket, sprang både terräng och bana med Hälle IF. Jag var väl en distriktsmedelmåtta, gjorde 2:58 som bästa maratontid. Ibland tränade jag genom att springa till och från jobbet på Gräskärr, 26 kilometer enkel väg.

Han har sprungit Göteborgsvarvet fyra gånger och håller numera igång på en lagom nivå.

– Men jag var i Indien i vintras och sedan dess har jag inte riktigt kommit igång med motionen, säger Jan.

Många känner Jan Uddén genom hans medverkan i P4 Väst. Där började han besvara lyssnarfrågor redan 1990.

– Det har lärt mig jättemycket och gett massor av kontakter. Så det uppdraget fortsätter jag med så länge de vill ha mig.

Några kanske också minns hans medverkan i tv-programmet Halv åtta hos mig år 2013. Jan tävlade i matlagning med tre andra Uddevallabor.

– Jag anmälde mig inte själv utan blev uppraggad som en outsider och ställde upp som den ofrivillige kocken, berättar Jan. Konstigt nog gick det så bra att jag fick dela segern med en av de andra deltagarna.

– Det var väldigt roligt men jag skulle inte göra om det.

Jan är frånskild men lever sedan sex år tillbaka med flickvännen Sofie.

– Särbo låter så trist så jag kallar henne min kärbo i stället, säger Jan, och visar med ett stort leende att han befinner sig i ett kärleksrus och konstaterar:

– Störst av allt är kärleken!

Jan Uddén

Fyller: 65 år den 23 maj.

Yrke: Biolog.

Bostad: Lägenhet i Uddevalla.

Familj: ”Kärbon” Sofie, två barn.

Intressen: Djur och natur, idrott, utrikespolitik.

Favoriträtt: Saltvattensfisk i alla former.

God egenskap: Har lätt att få kontakt med folk, trevlig tror jag.

Sämre egenskaper: Lite otålig, morgontrött.

Dold talang: Duktig vid spisen.

Drömmer om: Att mina närmaste och jag själv får vara friska och en resa till Oceanien kanske.

Kör: Volvo.

Facebook: 9 vänner, inaktiv.