Kjell slår vakt om de unika byggmiljöerna

En gång Hunnebostrand, alltid Hunnebostrand. Det är vad som gäller för en äkta ”strannare” som Kjell Andersson. Han har bott och verkat i Hunnebostrand hela livet.

ANNONS
|

– När jag var ung var Hunnebostrand ett levande samhälle året om. Här fanns allt, vi hade ett 40-tal affärer, stenindustrin, konfektionsfabrik, konservfabrik, fraktfarten, många hantverkare. Befolkningen har inte minskat så mycket men jobben har försvunnit så folk måste pendla till arbetet, säger Kjell Andersson.

Som en sann Bohuslänvän beklagar han utvecklingen.

– Längs kusten är det väldigt öde under vinterhalvåret. Det blomstrar upp under somrarna och vi måste fortsätta vårda turismen. Vi har en väldigt attraktiv boendemiljö men den räcker inte för att behålla ungdomen. Det satsas för mycket på stora centra på småskalighetens bekostnad. Mindre orter behöver jobb som bygger på dagens teknik.

ANNONS

Hembygdsvän

Kjell har ett stort intresse för hembygden, dess kultur och historia.

– Jag är orolig för att våra fina kustsamhällen förvandlas till oigenkännlighet när det kommer kapital utifrån och köper fastigheter i samhällena. Där har byggnadsnämnderna en viktig uppgift att se till att särarten behålls och inte säljs ut på bekostnad av den unika byggmiljön i de äldre delarna.

Kjell är socialdemokrat och har 40 aktiva år i kommunalpolitiken bakom sig. Han satt i fullmäktige och kommunstyrelsen, och var bland annat ordförande i tekniska nämnden och turiststiftelsen.

– Vi hade vår positiva Sotenäsanda så det var sällan något partipolitiskt käbbel utan vi kunde för det mesta resonera oss fram. Jag har suttit i både majoritet och minoritet och det var inte så stor skillnad. Det gäller hela tiden att ha kommunens bästa för ögonen, säger Kjell.

När han föddes bodde familjen i ett hus byggt 1840 på Strandgatan. I mitten av 1950-talet byggde pappa Ture det hus på Svinemyndevägen där Kjell fortfarande bor. Hans första jobb efter utbildning var på Skandiaverken.

– Det var en fantastiskt bra arbetsplats med ett mycket gott kamratskap, säger Kjell, som var kvar i 30 år fram till konkursen.

Hamnkapten

Kjell blev hamnkapten i Hunnebostrand och hade en del andra kommunala uppgifter.

ANNONS

– Hamnen har alltid varit mitt liv så det passade väldigt bra. På den tiden var Hunnebostrands gästhamn landets tredje största. Jag var kvar på den tjänsten tills jag fyllde 67 år.

Han är expert på Hunnebostrand och är aktiv i bildarkivet i vilket finns mer än 15 000 bilder. År 2011 gav man ut boken Hunnebostrands hamn som fick kommunens kulturpris och utsågs till Bohusläns bästa årsbok. Kjell var en av de fyra som skrev boken.

Han är ordförande i Hunnebostrands samhällsförening och har ett förflutet i Hunnebostrands GoIF.

Som släktforskare har han kommit ner till 1670-talet.

– För att komma längre behöver jag åka till riksarkivet i Köpenhamn. Jag har närmare 6 000 släktingar med namn och data i datorn. Det är fascinerande att få en inblick i deras liv och leverne.

Han är en globetrotter som har besökt alla världsdelar utom Antarktis.

– Det har varit fantastiskt roligt och berikande att se hur människor lever i andra kulturer. Tyvärr har jag under resorna sett hur vårdslösa vi är med jordens resurser. Här måste det till snabb ändring för planetens fortlevnad, säger Kjell Andersson.

Kjell Andersson

Fyller: 75 år den 15 december.

Firar: Bortrest.

Gör: Pensionär.

Bostad: Villa i Hunnebostrand.

Familj: Singel.

Intressen: Hembygden, miljö och kultur, naturen, politik, resor, sport.

Favoriträtt: Fisk i alla former.

God egenskap: Engagerad.

Sämre egenskap: Stressar nog lite för mycket.

Dold talang: Tycker om att skriva.

Drömmer om: En god hälsa som är A och O i livet.

Kör: Toyota.

Facebook: 303 vänner men kunde vara mera aktiv.

ANNONS