Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En av Bengt Ringströms många talanger är att måla i olja. ”Det är en hobby som jag har utövat i rätt många år,” säger han. Bild: Håkan Sannebro
En av Bengt Ringströms många talanger är att måla i olja. ”Det är en hobby som jag har utövat i rätt många år,” säger han. Bild: Håkan Sannebro

Mångsysslare med bok på gång om tre kändisar

Bengt Ringström i Hamburgsund har skrivit en del i sitt 92-åriga liv men ännu inte gett ut någon egen bok. Han har ett färdigt manus liggande hemma i byrålådan. Vad boken handlar om är han dock ytterst förtegen om.

– Det är hemligt tills den kommer ut, säger Bengt Ringström.

Det enda han avslöjar är att det handlar om tre mycket kända världsprofiler.

Han tillhör Bildarkivet i Hamburgsund. Hans tvåbetygsuppsats ”Bohusläns granitindustrier” finns i boken Så minns vi vår bygd, som handlar om Hamburgsund med omnejd och kom ut för några år sedan.

Bengt har också medverkat i flera antologier, bland annat i ”Lågor”, där han skrev om naturreservatet Kalvön och dess folk.

Händelserikt liv

Han har ett mycket händelserikt liv bakom sig, allt från studierna till jurist och pol. magister tills han gick i pension som direktör för Försäkringskassan i Jönköpings län. Han växte upp i Haga i Göteborg, tog studenten på Hvitfeldtska och studerade sedan även i Uppsala och Stockholm. En studiekamrat var Lennart Bodström, utrikesminister på 1980-talet.

Efter examina arbetade Bengt en tid på länsstyrelsen i Göteborg under landshövding Per Nyström. År 1954 tog han Amerikabåten Kungsholm till New York.

– Det var en resa på tio dygn med stormiga nätter på Atlanten, berättar Bengt. I New York arbetade jag under ett år på svenska handelskammaren.

Under den tiden gjorde han en bilresa tvärs över kontinenten från New York till Las Vegas.

– Jag körde en splitter ny Chevrolet Impala de 600 milen på 20 dagar. Det gjorde jag på uppdrag av Abessiniens ambassadör, som skulle till Las Vegas för att både skilja sig och gifta om sig. Min fru var med på resan. Vi övernattade i bilen och kunde ibland steka ägg på biltaket, så hett var det.

Jobbade med Sträng

Under en kort tid sålde han räknemaskiner för Facit i San Fransisco.

– Det är ett jobb jag fortfarande är tjänstledig från faktiskt, skrattar Bengt.

Hemresan till Sverige gick med båten Stockholm som ett år tidigare kolliderat med Andrea Doria på Atlanten. Ombord på Stockholm träffade han Arne Tiselius som fick Nobelpriset i kemi 1948.

Åter i Sverige fick han en tjänst som amanuens i finansdepartement under Gunnar Sträng.

– Det var under ATP-striden, då det var en politisk turbulens långt värre än den vi upplevt i regeringsfrågan de senaste månaderna.

Bengt gick vidare till Riksförsäkringsverket för att arbeta med genomförandet av ATP-reformen.

Han är mycket kritisk till hur pensionssystemet har utvecklats.

– Det måste reformeras. Det blev inte alls som det var tänkt. När det infördes år 1963 var det meningen att pensionerna skulle värdesäkras men så har inte skett.

Efter några år som pensionschef på Försäkringskassan i Värmland kom Bengt till Jönköping där han var direktör för Försäkringskassan i 14 år tills han gick i pension vid 65 års ålder.

Bohusläning på riktigt

Han sålde sin stora villa i Jönköping och tog hustrun med i husbilen till Spanien.

– Där tillbringade vi vintrarna i husbilen under sju år på 90-talet. På somrarna bodde vi i familjens sommarställe på Kalvön, där jag tillbringat alla somrar från det jag var sju år.

– På Kalvön blev jag bohusläning på riktigt. Jag har till och med lärt mig prata dialekten, ett nytt språk för mig som pratat göteborgska. Jag trivs så oerhört bra på västkusten, med skärgården och klipporna och alla underbara människor.

Bengt tillhör sällskapet Länspumpen, en förening för redare och sjömän i Västsverige. Han var med och grundade Taubesällskapets avdelning Västanvind på 1980-talet.

– Evert Taube är en av mina stora idoler, en stor diktare och konstnär, säger Bengt Ringström.

Bengt Ringström

Född: År 1926.

Gör: Pensionär: tidigare försäkringskassedirektör.

Bostad: Villa i Hamburgsund.

Familj: Hustrun Erna och hunden Alva, två barn, åtta barnbarn.

Intressen: Segling, naturen, fågelskådning, makrillfiske.

Favoriträtt: Stekt makrill.

God egenskap: Snäll och tålmodig.

Dold talang: Målar i olja.

Drömmer om: Fred och lugn och ro på jorden.

Kör: Peugeot.