Västerman. Uddevallasonen Thure Fransson var typograf på Bohusläningens boktryckeri i 40 år. Här med Bohusläningens firmafigur, fiskargubben Västerman.
Västerman. Uddevallasonen Thure Fransson var typograf på Bohusläningens boktryckeri i 40 år. Här med Bohusläningens firmafigur, fiskargubben Västerman.

Medier var hans jobb i tryckeri och på bion

När Thure Fransson växte upp var Uddevalla en småstad med mycket gemyt. Sedan barnsben har han sett staden utvecklas till vad den är i dag.

ANNONS
|

Thure Fransson har bott hela sitt 90-åriga liv i Uddevalla och han minns speciellt familjens flytt till Adlerborgsvägen.

– Jag var en pojke när vi flyttade från en omodern bostad med utedass till ”Kokärr”, där pappa Alfred blev vicevärd i ett rätt nytt hus, berättar Thure. Det var rena lyxen i den nya lägenheten med kallt och varmt vatten, egen toalett och badrum i källaren. Det var ett fint kvarter i den då gemytliga småstaden.

Thure blev så småningom typograf på Bohusläningens bok- tryckeri. Första jobbet blev dock som springpojke i Erikssons bageri.

– Där var två bagare och jag smet, skämtar Thure.

ANNONS

I stället blev han springpojke och senare biträde i Herbert Nilsson speceriaffär på Kungsgatan. Efter några år flyttade han till filialen på Kapelle.

– Där trivdes jag synnerligen bra. Jag fick lära mig otroligt mycket i butikerna. Det gällde att vara snyggt klädd, vara artig och prata med folk på ett trevligt sätt.

Han minns på dagen när han träffade blivande hustrun Siv.

– Det var den 15 oktober 1946. En kompis och jag stämde träff med två tjejer och så blev det Siv och jag. Vi har varit ett par i 70 år och har varit gifta i 66 år.

Thure spelade både fotboll och handboll och genom en idrottskompis fick han tips om ett ledigt jobb på boktryckeriet.

– Jag började där den 26 november 1951 som formatläggare. Det gällde att placera blysidorna på rätt plats i pressen när stora 16-sidiga ark skulle tryckas. Jag hade sju tryckpressar att serva med detta. Vissa böcker trycktes i stora upplagor på uppåt 50000 exemplar. Jag minns särskilt att vi tryckte en del av Astrid Lindgrens barnböcker, berättar Thure.

ANNONS

År 1969 flyttade tryckeriet till nya lokaler i Herrestad.

– Den flytten var en välgärning och ännu bättre blev det när offsettrycket kom och ersatte den smutsiga och tunga blyhanteringen. Nu fick vi plötsligt arbeta i en fin och ren miljö, en fantastisk förändring.

Thure var kvar i boktryckeriet tills han gick i pension.

– Så det blev hela 40 år i tryckeriet för mig.

Under 1960-talet extraknäckte han i filmens värld.

– Jag var först biografvaktmästare och tog också certifikat som maskinist och körde film på stadens biografer Saga, Grand, China och Aveny. Maskinerna hade kolstavar som ljuskälla på den tiden. Hitchcock- och västernfilmerna var de som drog mest publik.

Han spelade handboll för Uddevalla handbollsklubb och fotboll för UddevallaIS. Som försvarare i fotboll i division 3 och linjespelare i handbollens division 2. Thure spelade också i Bohusläns landskapslag några gånger på 50-talet.

– Jag gjorde lumpen som signalist hemma på I17 och kunde tele- grafera med 60-takt, ett tecken i sekunden. Och det är konstigt, men jag har fortfarande kvar morse- alfabetet i huvudet efter dessa 70 år, säger Thure.

Thure Fransson

Fyller: 90 år den 4 sept.

Gör: Pensionerad typograf.

Bostad: Radhus i Uddevalla.

Familj: Hustrun Siv, två barn, fem barnbarn, ett barnbarnsbarn, katten Tussi.

Intressen: Sport, PRO-föreningen.

Favoriträtt: Kåldolmar.

God egenskap: Gott humör (Gôrsnäll, enligt Siv.)

Sämre egenskap: Lite envis.

Gillar: Familjen.

Ogillar: Allt våld i världen.

Dold talang: Spelar dragspel och munspel.

Drömmer om: Att få ha en fortsatt god hälsa.

Kör: Opel Corsa.

ANNONS