Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid fritidshuset på Resö har Kjell Grönlund vacker utsikt över fjorden. Han följer fotbolls-VM som pågår.
Vid fritidshuset på Resö har Kjell Grönlund vacker utsikt över fjorden. Han följer fotbolls-VM som pågår. "Jag brukar ta på landslagströjan när jag ser på Sveriges matcher", säger Kjell, som är mycket fotbollsintresserad. Bild: Håkan Sannebro

Morfar satte agendan för hans politiska värv

I hela 40 år hade Kjell Grönlund politiska uppdrag i Uddevalla kommun, varav 35 år i fullmäktige. I fjol lämnade han politiken. Nu fyller han 70 år och är pensionär på ”97 procent” som han säger.

– Jag tyckte jag hade gjort min samhällsplikt efter dessa 40 år som fritidspolitiker, säger Kjell Grönlund och tillägger att han har ett uppdrag kvar, som borgerlig vigselförrättare.

– Ett mycket trevligt uppdrag, speciellt för mig som jobbat huvuddelen av mitt yrkesliv med relationer.

Han har varit vice ordförande i fullmäktige, ledamot av kommunstyrelsen och vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och har suttit i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

Hans politiska förebild var morfar Gunnar Thorsson i Västerlanda.

– En socialdemokrat som var med och byggde upp arbetarrörelsen, var fackordförande, nykterist, handlade i Konsum och hade ett stort hjärta för folkbildning, solidaritet och rättvisa.

Kjell blev dock inte socialdemokrat. I slutet av 1970-talet gick han in i dåvarande vpk och blev invald i fullmäktige i 1979 års val.

– Vi gjorde sex goda val i rad och var i slutet av 90-talet näst största parti i Uddevalla, säger Kjell.

Han växte upp i Västerlanda och gick ut från gymnasiet i Kungälv 1969.

– Året innan hade studentexamen avskaffats. Jag var elevrådsordförande och vi hade hårda diskussioner om vi skulle ha studentmössa eller inte. Var och en fick välja, själv valde jag att inte köpa någon vit mössa, berättar Kjell.

Han fortsatte på universitetet i Göteborg och läste sociologi, pedagogik och psykologi.

– Det var morfars intresse för böcker och läsning som smittat av sig och gjorde att jag ville fortsätta studera.

Som vapenvägrare fick han göra ett års vapenfri tjänst på ett äldreboende. När han blev inkallad till repmöte vägrade han och blev dömd till en månads fängelse.

– Jag var ju en stark anhängare av icke-våld och vägrade underordna mig försvaret så det blev en månads skogsarbete på Västergården i Dalsland. Vid nästa repmöte dömdes jag till två månader, men överklagade och fick lindring till villkorligt. Sedan hörde jag aldrig något mera från försvaret, säger Kjell.

Yrkesmässigt var han lärare på flera olika skolor och en tid hälsoupplysare hos Bohuslandstinget. Han var med och startade och arbetade i många år på en speciell mottagning för kvinnor, män och familjer i Uddevalla och Trollhättan. År 1996 startade han eget och arbetade mycket som handledare för anställda inom den offentliga sektorn.

– Men numera är jag pensionär till 97 procent med en litet utrymme för att fortfarande åta mig arbete i någon utsträckning.

Han gifte sig med Ulla från Skövde.

– Jag tyckte egentligen inte att vi behövde gifta oss, men det var tvunget för att vi skulle kunna adoptera. Vi bestämde redan från början att vi skulle ha fyra barn och det blev två biologiska och två adopterade.

Bröllopet stod i Oscar Fredriks kyrka i Göteborg.

– Jag arbetade på den tiden aktivt i Kristna studentrörelsen. Då var det inget konstigt att vara vänsterpartist och kristen. Jag tycker fortfarande att religion är jättespännande, men vet inte säkert vad jag tror, jag är inte ateist i alla fall. Det jag verkligen tror på är kärleken, säger Kjell.

Han har motionerat regelbundet och har haft en god hälsa genom livet.

– Men i höstas började orken att tryta och nu i våras fick jag göra en hjärtklaffoperation och få en pacemaker. Men nu mår jag bättre och är väldigt glad att få vara kvar i livet, säger Kjell Grönlund, som är skriven i Uddevalla, men tillbringar minst halva året i huset i sommarparadiset på Resö.

Kjell Grönlund

Fyller: 70 år den 7 juli.

Gör: Beteendevetare.

Bostad: Lägenhet i Uddevalla, hus på Resö,

Familj: Hustrun Ulla, fyra barn, åtta barnbarn.

Intressen: Resor, politik, film, körsång, fotboll, friidrott, längdskidor.

Favoriträtt: Nyfångad stekt makrill och färskpotatis.

God egenskap: Hoppfull med positiv syn.

Sämre egenskap: Alltför envis ibland.

Dold talang: Bra på kortspelet En kort och en lång.

Drömmer om: Att resa till Sydafrika.

Kör: Peugeot dieselhybrid.

Facebook: Med, men inaktiv.