Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Klas Gerle, rektor på Sinclairs estetprogram, har två stora passioner i livet, musiken, där tvärflöjten är hans huvudinstrument, och segling. Bild: Håkan Sannebro
Klas Gerle, rektor på Sinclairs estetprogram, har två stora passioner i livet, musiken, där tvärflöjten är hans huvudinstrument, och segling. Bild: Håkan Sannebro

Musikern som drömmer om mer tid på havet

Klas Gerle hade tänkt trappa ner på tjänsten som lärare på estetprogrammet på Akademi Sinclair. Men det blev tvärtom när han i fjol fick tjänsten som rektor för programmet. Nu läser han in rektorskompetens på Göteborgs universitet.

– Jag är mitt uppe i den utbildningen och har gjort första året av tre. Det är en krävande och bra utbildning som jag redan haft praktisk användning av, berättar Klas Gerle.

Han fyllde 60 år nyss och firade med flera partyn. Kalasmaten han bjöd på lagade han själv.

– Matlagning är ett av mina stora intressen. En gång i tiden tänkte jag bli kock men så blev det inte. Jag har lagat traditionellt men också fått lära nytt eftersom jag har barn som är veganer med de krav det ställer. Sveriges mästerkock i tv är kul att se på och inspireras av, säger Klas.

Är han 60 utanpå så är han inte mer än 25 inuti. Detta tack vare att han underhåller den grundkondition han skaffade sig i ungdomen.

– I tonåren tävlade jag i simning och tränade mycket, ibland två tvåtimmarspass varje dag. Jag hade inte så stora framgångar tävlingsmässigt men jag har gott av den träningen än i dag. Numera blir det fem träningspass i veckan så jag håller igång rätt rejält och känner mig kroppsligt betydligt yngre än 60. Jobbet med våra duktiga elever gör också att man känner sig lite yngre, säger Klas.

Dirigent för Uddevalla stadsmusikkår

I stället för kock blev han musiker. Han växte upp i Strängnäs där han tog studenten på 400 år gamla Thomasgymnasiet. Klas var musikaliskt begåvad och spelade fiol, flöjt och piano på musikskolan. Sin utbildning fick han på Musikhögskolan Ingesund i Arvika.

– Där hade jag en intensiv och trevlig period. Jag har fortfarande kontakt med studiekamrater från den tiden.

När han gick ut 1984 fick han en tjänst som flöjt- och ensemblelärare på Agnebergsskolans musiklinje. Några år senare blev han dirigent för Uddevalla stadsmusikkår, en uppgift han hade i ett dussintal år.

I mitten av 1990-talet flyttade estetprogrammet till Tiger-Rangs gamla lokaler. Klas Gerle följde med i flytten och har varit lärare tills han blev rektor i fjol. Som rektor leder han utbildningen av 280 elever och är chef för ett 40-tal anställda. Nyligen gick 86 elever ut som studenter.

– Vi har märkt av ett ökat intresse för estetprogrammet de senaste åren. Detta till skillnad från övriga Sverige där det varit en nedgång, säger Klas. Vi har en mycket bra verksamhet som vi ständigt försöker göra ännu bättre.

Sedan 20 år tillbaka leder han Uddevalla kammarorkester som firade 35-årsjubileum för några veckor sedan. Han tillhör också Bergslagens kammarsymfoniker där han spelar fiol. Klas åtar sig också solistuppdrag på både fiol och flöjt, som är hans huvudinstrument, vid högtider som bröllop och begravningar.

Seglat genom livet

Dessutom har han både undervisat i körsång och sjungit i flera körer, bland annat hos Gunnemar Carlstedt och i Trollhättans kammarkör.

– Men numera är jag inte aktiv som körsångare. Tiden vill inte räcka till.

Ännu ett stort intresse hos Klas är seglingen. Han skulle kunna ha uttrycket navigare necesse est, att segla är nödvändigt, som sitt motto. Han tog skepparexamen för ett par år sedan.

– Jag började segla optimistjolle på Mälaren redan som barn och sedan dess har jag seglat mig genom livet, säger Klas, som kom till Uddevalla 1984 och skaffade första segelbåten på västkusten året efter.

– Just nu har jag ingen båt men ska segla med en kompis i Stockholms skärgård i sommar.

Från villabalkongen hemma i Sundstrand ser han båttrafiken varje dag.

– Man blir frestad av den synen så snart kanske det blir en segelbåt igen. Det är ju så rogivande, skönt och härligt att ligga ute till havs, säger Klas Gerle.

Klas Gerle

Född: År 1959.

Gör: Rektor på Sinclair, estetprogrammet.

Bostad: Villa i Sundstrand, Uddevalla.

Familj: Tre barn, Alex, Beatrice och Carolina, två barnbarn och ett till på väg.

Intressen: Musik, motion, matlagning, segling.

Favoriträtt: En riktigt god pastarätt.

God egenskap: Hoppas jag är bra på att lyssna och inte drar förhastade slutsatser.

Sämre egenskap: Lite otålig ibland.

Dold talang: Kan gå på händer.

Drömmer om: Att få segla till havs under en längre tid.

Kör: Ford Focus.

Facebook: 250 vänner.