Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den här tunga järnringen är ett av de redskap Johanna Abrahamsson använder när hon jobbar på cirkus. Blommorna fick hon när hon tilldelades årets ”Charlie”, Cirkussveriges finaste utmärkelse. Bild: Håkan Sannebro

Nu brinner Johanna för projekt Cirkuskvarnen

Johanna Abrahamsson är tjejen som lever i sin dröm, den att bli cirkusartist. Hon belönades i höst med det finaste pris en cirkusartist kan få i Sverige, årets ”Charlie”, cirkuskonstens motsvarighet till filmens Guldbagge.

Johanna Abrahamsson fick priset vid den årliga Reinodagen på Bohusläns museum. Hon visste inget i förväg.

– Jag hade ingen aning så jag blev totalt överraskad och jätteglad förstås, säger Johanna, som i motiveringen kunde se sig beskriven bland annat som ”en framgångsrik cirkusartist, ambassadör för cirkusbranschen och inspirationskälla för många ungdomar”.

Det var Carl-Otto Andersson, legendariske cirkusartisten Reino från Grohed, som var Johannas stora förebild och mentor.

– Första gången jag såg Reino uppträda var på Grohedsvallen i Cirkus Royal. Jag var sju år och blev så oerhört fascinerad att jag bad pappa Ingemar att spänna upp en lina i trädgården hemma i Dramsvik. Den tränade jag på, ramlade av och gick upp igen. Jag gav mig inte.

Cirkusskola

När Johanna var tolv år startade Reino sin cirkusskola, först i en gymnastiksal och sedan i en kvarnbyggnad. Johanna började träna lindans på spänd lina, som kom att bli hennes huvuddisciplin. Det är det än i dag, men hon gör också nummer med rockringar, tygakrobatik och jonglering med käglor tillsammans med sina kolleger.

– Det är bra att ha flera nummer att variera med, viktigt fysiskt för kroppen inte minst, säger Johanna.

Hon tog studenten i Uddevalla 1996 och uppträdde sommaren före med Reino på Liseberg, i två föreställningar per dag. Hon gjorde flera vändor till Hansateatern i Hamburg och så blev det ett år på cirkushögskolan i Paris. År 2000 åkte hon med Reino till cirkusfestivalen i Nordkorea, där hon belönades med ett silverpris.

Sjukgymnast

Johanna fortsatte med att utbilda sig till sjukgymnast med examen 2002. Under fyra vintrar arbetade hon både som sjukgymnast och tränare på cirkusskolan i Östersund. Där träffade hon Mattias Modéen som blev hennes sambo och följde med till Ljungskile.

Under nio somrar turnerade Johanna med Cirkus Skratt över hela landet, från Ystad till Haparanda.

– Det var spännande, intensivt och lärorikt! Många föreställningar, nya städer och trevliga människor från olika länder. En kul bonus var att jag lärde mig prata polska eftersom många på cirkusen kom från Polen.

Johanna trivs med att jobba med olika projekt i olika sammanhang. De senaste nio åren har hon till exempel varje sommar ordnat cirkuskollo för barn och ungdomar.

– Det är jätteroligt att kunna jobba på det sätt jag gör, säger Johanna. Samtidigt som jag är artist har jag mitt yrkeskunnande som sjukgymnast, för mig har det blivit en helhet.

Workshop

Efter en föreställning ordnas ofta en workshop där publiken får vara med och prova på cirkuskonster.

– Det gäller att se varje persons unika förmåga och utgå från den. Cirkusträning är ett jättebra sätt att träna koncentration, balans och koordination.

Nu brinner Johanna för det stora projektet Cirkuskvarnen i Grohed. En riktig cirkusbyggnad ska byggas.

– Med den kan vi fånga upp det stora intresse som finns hos barn och ungdomar som vill träna cirkus regelbundet.

Projektet fick nyligen besked att Allmänna arvsfonden har beviljat ett bidrag på fem miljoner kronor.

– Vi i Reinos vänner är jätteglada och tacksamma för det. Nu fortsätter vi söka pengar, det behövs några miljoner till. Min förhoppning är att Cirkuskvarnen ska stå klar till november 2021 när Reino skulle ha fyllt hundra år, säger Johanna Abrahamsson.

Johanna Abrahamsson

Född: År 1977.

Gör: Cirkusartist och sjukgymnast.

Bor: Mellan Uddevalla och Ljungskile.

Familj: Sambon Mattias Modéen, föräldrar, hunden Abbe, sju år.

Intressen: Cirkus, dans, bad, promenader, naturen, foto.

Favoriträtt: Mammas vegetariska lasagne.

Goda egenskaper: Energisk, kreativ, positiv, tålmodig.

Sämre egenskap: Tidsoptimist.

Dold talang: Kan skriva kalligrafi.

Drömmer om: Att Cirkuskvarnen i Grohed snart blir byggd.

Kör: Volvo XC 70.