Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Grattiskort. Det är här vid skrivbordet som Ragnhild Ahl skapar sin scrapbooking. ”Här kan jag sitta och jobba i flera timmar ibland
Grattiskort. Det är här vid skrivbordet som Ragnhild Ahl skapar sin scrapbooking. ”Här kan jag sitta och jobba i flera timmar ibland", säger hon. Bild: Håkan Sannebro

Nu scrapbookar hon efter 45 år på bruket

Det kunde ha blivit 50 år om inte hon och alla övriga sagts upp när verksamheten upphörde för fyra år sedan.

Hon började som springflicka och blev så småningom ekonomiassistent. Jobbade med orderplanering, inköp av kontorsmateriel och var emellanåt avlösare i telefonväxeln.

– Jag var en väldigt blyg 16-åring när jag började som springflicka, berättar Ragnhild Ahl.

– Jag kom till en tuff arbetsplats där gubbarna i fabriken kunde vara nog så fräcka i käften mot en liten oskuld som jag. Tänk om #metoo hade funnits då ...

– Men blygheten släppte efter hand och jag lärde mig att tackla de där gliringarna och svara med samma mynt.

Ragnhilds pappa Waldemar Johansson arbetade på bruket när hon började där och det hade även farfar Gustav gjort.

– Så jag blev tredje generationen i samma familj med jobb på bruket, säger Ragnhild.

I mitten av 80-talet började datoriseringen komma.

– Jag fick gå på kurs och vi fick nya datorer efter hand. Man var lite rädd för den nya tekniken, men det gick bra att lära sig.

– Så jag trivdes på det hela taget jättebra. Jag kan faktiskt säga att jag älskade jobbet. En period blev det lite för mycket så jag höll på att gå in i väggen, men klarade mig. Det tråkiga kom ju när det blev nedläggning. Det sista vi fick göra var att tömma lokalerna på allt och det var inte roligt, säger Ragnhild.

Hon växte upp i Ödeborg och bodde där tills hon och maken Tage flyttade till passivhuset på Aspekullevägen i Färgelanda när det var nytt år 2009. Hon träffade Tage en danskväll i Kåtebol 1973. Fem år senare gifte de sig och flyttade in i villa i Ödeborg. Tage drabbades av sjukdom och avled för fyra år sedan.

– Han var sjuk i 20 år, men var trots detta alltid pigg och glad och klagade aldrig över sitt lidande. Det var ett svårt slag för mig när han gick bort, men livet måste ju gå vidare.

Hon bor i en mycket fin fyrarummare i passivhuset som nu fungerar bra efter första årets problem med värmen.

– Jag bor centralt och bra med nära till servicen, men egentligen är lägenheten för stor för mig nu när jag är ensam. En trea vore mera lagom, men jag vill inte gå miste om det centrala läget. Jag väntar på att Valbohem ska bygga nytt i centrum, men det verkar aldrig bli något, säger Ragnhild.

För några år sedan började hon med en ny hobby, scrapbooking.

– Jag gick på kurser och så blev det mer och mer, nu kan jag scrapbooka flera timmar varje dag. Det är mest gratulationskort av olika slag jag gör på beställning eller säljer på loppis i Allhem.

Hon har köpt specialutrustning att använda och handlar material på nätet.

– Det är ett pillegöra och jag har reumatism i fingrarna, men det går skapligt bra i alla fall, säger Ragnhild.

Hon tillhör Röda korsets styrelse och deltar i dess aktiviteter, bland annat på kaféet i Lillågården. Nyligen var hon med och serverade kaffe och smörgåsar på Världens barngala med Ted Gärdestad-tema i sporthallen.

Ragnhild Ahl

Född: År 1953.

Gör: Pensionär.

Bostad: Lägenhet i Färgelanda.

Familj: Sonen Johan och katten Missen.

Intressen: Scrapbooking, korsord, Röda korset.

Favoriträtter: Fisksoppa och kyckling.

God egenskap: Pratsam.

Sämre egenskap: Otålig.

Drömmer om: Jag har lite reumatism, men det går skapligt så att inte bli sämre är något jag önskar.

Facebook: 161 vänner.