Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jubilaren: Magnus Jacobsson (KD), Uddevalla, fyller 50 år den 10 april 2018. Foto: Håkan Sannebro. 

Nyförälskade jägaren vill till riksdagen igen

Som ung hade Magnus Jacobsson aldrig tänkt bli politiker. Men det blev han, både riksdagsman och kommunalråd för Kristdemokraterna.

Och politiken fortsätter han med som kandidat i alla tre valen till hösten.
– Jag hade ett politikerförakt i ungdomen. Hade någon då sagt att jag skulle bli politiker hade jag bara skrattat, säger Magnus Jacobsson.

Han började hos KDU i Uppsala i slutet av 80-talet och blev senare på 90-talet förbundsordförande. Han kandiderade i riksdagsvalet 1998 och blev invald för Västmanland.

– Det var oerhört spännande. Men det blev en jobbig tid eftersom jag då var ensamstående pappa med vårdnaden om tre barn. Med hjälp av goda vänner och ett socialt nätverk lyckades jag få det att fungera skapligt men jag fick min beskärda del av svettighet.

Han satt i riksdagen en period och var sedan region- och kommunpolitiker. Från 2006 var han kommunalråd i Uddevalla två perioder med borgerligt styre. Numera är han arvoderad till 70 procent, bland annat som andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Törnar livet gett honom har satt sina spår.

– Det har gett mig ett rättspatos som gör att jag kan sätta ner foten även om det inte gagnar mig politiskt. Jag har lätt för att försvara minoriteter och ser socialnämndspolitiker som vardagshjältar som tar svåra beslut och får skäll men aldrig får beröm för riktiga beslut.

Själv vill han dock inte sitta i en socialnämnd.

– Jag har livserfarenheter som gör att jag inte skulle passa där. Men jag har stor respekt för dem som tar på sig dessa viktiga uppdrag.

Han tog studenten i Mariestad och en fil kand i historia i Göteborg.

– Det visar att även en dyslektiker som jag kan ta sig fram. Jag har inga problem med att läsa men däremot med att skriva och stava rätt. Ska jag till exempel skriva en debattartikel måste jag vara väldigt noga. Jag kan hålla ett föredrag på engelska men har svårt att stava till orden.

Han ser dock inget större handikapp i detta.

– Men visst innebär det en viss begränsning i den dagliga gärningen, säger Magnus.
Han är troende sedan barnsben och frikyrkligt aktiv, medlem i pingstförsamlingen och ordförande för Saronhuset.

När han bodde i Uppsala blev det fem år hos Livets ord och dåvarande ledaren Ulf Ekman.

– Men jag har svårt för auktoriteter som Ekman och gillade inte allt jag såg. Så efter fem år lämnade jag rörelsen under visst buller och bång.

För några år sedan fick Magnus Jacobsson ytterligare ett intresse som blivit en passion – jakt.

– Man kan säga att jag är nyförälskad som jägare tack vare en kompis som tog mig med på en kurs. Det är så härligt att komma ut i skogen och slippa tänka på politik.
Han har fastnat för vildsvinsjakt som han betecknar som vansinnigt spännande.

– Tänk dig hela kedjan från att skjuta djuret, slakta det och ha det på middagsbordet. Fantastiskt, säger Magnus, som jagar ett par gånger i månaden och har skjutit 6–7 vildsvin.

– Det här intresset har gjort att jag funderar på att köpa en liten gård för att få tillgång till egen jaktmark. Farsan Robert var småbrukare och jag har nog lite arv från honom där, säger Magnus Jacobsson.