Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
André Vajking är deltidare och brandinspektör i Sotenäs. ”Det känns gott att folk känner trygghet i och uppskattar våra insatser,” säger han. Bild: Håkan Sannebro

Sjungande brandman får inre lugn av musiken

André Vajking har sjungit ända sedan han var en liten grabb. Nu vid 50 års ålder är han en etablerad, uppskattad och efterfrågad sångare, både i kyrkliga och profana sammanhang. I Bohuslän är han känd som den sjungande brandmannen i Kungshamn.

– Jag har alltid älskat att sjunga och stå på scen, säger André Vajking, namne med en annan tenor, italienaren Andrea Bocelli, hans stora förebild.

I ungdomen sjöng han med bandet Tension som vann en musiktävling i Bohuslän. Sedan dess har han sjungit med flera band och körer, men numera är han mest solist.

– Jag tycker det är kul att sjunga ensam, men jag älskar att sjunga duett.

En som han bildar duo med är Maria Tuimala Sörensson från Hällevadsholm.

– Våra röster matchar varann riktigt bra bland annat i smäktande ballader.

– Ofta sjunger vi på italienska. Jag förstår inte ett ord av vad jag sjunger, men lägger stort fokus på rätt uttal, säger André med ett smil.

Han gör mellan 30 och 50 framträdanden per år, konserter i kyrkor, på bröllop och begravningar.

– Jag gör ingen reklam för mig utan tar de jobb som kommer till mig. Maria och jag har två konserter inbokade längre fram i år i Kungshamns och Foss kyrkor.

– Sången ger mig ett inre lugn som jag mår bra av, säger André.

Krävande jobb

Det kan han behöva i det krävande jobbet som brandinspektör vid Sotenäs räddningstjänst. Han är även deltidare och både styrkeledare och ibland insatsledare med jour var fjärde vecka.

– Man blir ganska låst i deltiden. Det gäller att inte vara långt borta när larmet går. Vi har en anspänningstid på fem minuter.

En gång Kungshamn alltid Kungshamn är det som gäller för André Vajking.

– Här har jag alltid bott och här stannar jag till livets slut. Man har ju råddat sig och trivs väldigt bra, inte minst tack vare sjön som man måste ut på då och då. Utan sjölivet vore livet fattigare, säger André.

Som fiskarson var han i ungdomen gast på fiskebåten ”Wadsö” som gick med sportfisketurer. Efter studenten och lumpen började André hos Hallberg-Rassy marinplast och plastade segelbåtar. Efter drygt 20 år där började han på en kommunal tjänst.

– Jag var fordonssamordnare och administrativt ansvarig för kommunens alla fordon, cirka 130 stycken. Jag hade också uppgiften att serva samtliga brandsläckare i kommunala lokaler.

"Jag trivs riktigt bra"

Deltidsbrandman är han sedan 1997 och för ett par år sedan blev han heltidsanställd brandinspektör.

– Jag trivs riktigt bra, men självklart hamnar man ibland i svåra situationer vid larm. Vi ska ju gå in i lägen som vanligt folk flyr ifrån. Men vi är inga stålmän utan har känslor och kan själva behöva tas om hand efter en insats. Det finns resurser att tillgå vid sådana behov.

– Jag vet att folk känner trygghet i att vi hjälper till snabbt och effektivt. Vi har många gånger fått uppskattning för detta. Det känns gott, säger André.

Fisket är en stor passion för honom.

– Man vill ju ut på havet, ett måste helt enkelt. Det blir havsfiske, kräfta, hummer, krabba, makrill, allt egentligen.

En annan hobby, mera ovanlig, är hans intresse för spritdrycken gin av olika sorter från hela världen.

– Jag är samlare och har väl ett större antal fina flaskor stående. En bra och fin gin är ett glas med mycket is blandad med en bra tonic. Hemligheten är att isen kyler ginen i stället för att smälta och göra drinken blaskig.

Efternamnet Vajking delar han med hustrun, sönerna och en broder.

– Namnet tog jag för cirka 30 år sedan. Jag var intresserad av vikingar förr, men att ta namnet ”Viking” gick inte. Så jag försökte med en svengelsk variant, Vajking, och det blev godkänt, säger André, som firar 50-årsdagen i Rom med hustrun och två goda vänner.

André Vajking

Fyller: 50 år den 14 april.

Firar: I Rom.

Gör: Brandinspektör.

Bostad: Villa i Kungshamn.

Familj: Hustru, två söner, två katter.

Intressen: Sång och musik, fiske, gin.

Goda egenskaper: Ärlig och snäll, rättvis.

Sämre egenskap: Har för svårt att säga nej.

Dold talang: Bra på hemmafix.

Drömmer om: Ett eget hus i Spanien.

Kör: Lexus.

Facebook: 717 vänner.