Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Där Peter Thörnäs tronar sitter i vanliga fall en motor på 2 275 hästkrafter. ”Jag har plockat ur motorn för att vässa den ytterligare och försöka sätta nya Europarekord till sommaren,” säger han. Bild: Håkan Sannebro
Där Peter Thörnäs tronar sitter i vanliga fall en motor på 2 275 hästkrafter. ”Jag har plockat ur motorn för att vässa den ytterligare och försöka sätta nya Europarekord till sommaren,” säger han. Bild: Håkan Sannebro

Små detaljer och stora maskiner är Peters liv

Från stora bullrande motorer med flera tusen hästkrafter till detaljer så små att de knappt syns för blotta ögat. Det är vardagen för Peter Thörnäs, Högsäter, dragracingförare och urmakare. I morgon, fredag, fyller han 50 år, utan åldersnoja.

– Fast det är klart, kroppen känns ju lite annorlunda nu, säger Peter Thörnäs, som växt upp och alltid bott i Högsäter.

En gång Högsäter alltid Högsäter är vad som gäller.

Det dröjde en bit upp i vuxen ålder innan han började med dragracing. Tillsammans med pappa Lennart, också han urmakare, byggde han om en Chevrolet 65:a till tävlingsbil.

– Det gick så bra att jag blev Västkustmästare redan första året, 1995, berättar Peter.

Framgången gav mersmak Han köpte en ny bil, helrenoverade motor och växellåda själv även på den och blev nordisk mästare både 1999 och 2000.

Corvette

Nu är han inne på tredje bilen, en Corvette som han kört sedan 2004. Peter noterade 2017 europarekord på 402 meter med bilen i klassen Competition med tiden 6,05 sekunder. Det betyder noll till hundra på en sekund och en slutfart på 286 kilometer i timmen.

– En kort stund hade jag europarekordet även på 201 meter. Mitt mål inför årets säsong är att återta det rekordet och även sänka rekordet på 402 meter till under drömgränsen sex sekunder. Det tror jag ska gå med den trimning jag gör i vinter.

Till hjälp i det arbetet har Peter en amerikan, Mike Moran.

– Han är ansedd som en av världens främsta justerare av motorer och sponsrar mig med sin kunskap, något som är mycket värdefullt, säger Peter. Jag har hälsat på honom i USA och han har också hälsat på i Sverige.

Aldrig rädd

Att dragracing är en farlig sport är Peter medveten om. Men han är aldrig rädd.

– Vore jag det skulle jag inte kunna köra. Men en ”repa” är en stor påfrestning. Jag utsätter mig för G-krafter på 3,3 och pulsen rusar upp i 170. När jag går i mål minns jag inte starten och det tar så där tre dagar att återhämta sig efter en tävling, säger Peter.

I år ska han köra 3-4 tävlingar utan det team han haft som stöttning.

– Teamet är av olika orsaker vilande ett tag. Jag får klara mig med den hjälp jag får av min sambo Louise Blom. Hon har blivit mycket duktig på sina uppgifter, utan henne hade det inte gått.

Det är för Louise Peter har ett nytt projekt på gång. Han bygger om en Camaro 69:a till tävlingsbil med ny motor på 710 hästar.

– Den ska Louise ha att köra på tävling med. Jag gör hela ombyggnaden själv så det får ta den tid det tar men jag räknar med att vara klar till säsongen 2020, säger Peter.

Tredje generationen

När han inte skruvar på racerbilar utövar han sitt yrke som urmakare. Peter är tredje generationen i familjeföretaget som startades av farfar Gustav år 1932. Pappa Lennart är pensionär sedan många år men arbetar fortfarande i firman.

Peter fick sin utbildning på urmakarskolan i Borensberg. Direkt efter tre år där började han i firman.

– Det fanns liksom inget annat alternativ, jag var ju uppvuxen i verkstan.

Det senaste året har verksamheten omdanats.

– Vi har stängt butiken och satsar nu enbart på verkstaden med service och reparationer av alla slag klockor, säger Peter. Jag är servicechef för två klockmärken i Sverige, Danmark och Finland med 215 butiker. Vi får också in klockor för reparation från alla möjliga håll i landet så det finns hur mycket som helst att göra.

Dessutom är Peter deltidsbrandman med 29 år i Högsäterskåren.

– Där trivs jag mycket bra, sammanhållning och kamratskap är på topp. Och spänningen när det piper i sökaren, man vet ju aldrig vad larmet gäller, säger Peter Thörnäs Thörnäs.

Peter Thörnäs

Fyller: 50 år den 11 januari.

Firar: Med garageparty för släkt och vänner.

Gör: Urmakare, deltidsbrandman, racerförare.

Bostad: Stor villa i Högsäter.

Familj: Sambon Louise och fyra barn.

Intressen: Motorsport, matlagning, motion.

Favoriträtt/dryck: Grillat och ett gott rödvin.

God egenskap: Envis, målinriktad.

Sämre egenskap: Tidsoptimist.

Dold talang: Duktig vid spisen.

Drömmer om: Att flytta till USA men det blir nog aldrig av.

Kör: Volvo V70.

Facebook: 241 vänner men håller på att avveckla, lägger hellre tid på annat.