Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gunnel Wallström är en trogen prenumerant som läser Bohusläningen varje dag. ”Jag har läst tidningen så länge jag kan minnas,” säger hon. Bild: Håkan Sannebro
Gunnel Wallström är en trogen prenumerant som läser Bohusläningen varje dag. ”Jag har läst tidningen så länge jag kan minnas,” säger hon. Bild: Håkan Sannebro

Snart fem generationer i vaggan farfar byggde

Gunnel Wallström har alltid bott och verkat i Skredsvik. Hon har ett gott minne och minns det mesta som hänt under hennes 90 år långa levnad. Högtidsdagen firar hon i morgon, söndag, i Bygdens hus med släkt och vänner.

– Det är barnbarnen som ordnar kalaset, berättar Gunnel Wallström.

Själv visste jag inte ens om att det skulle bli kalas förrän jag såg annonsen i Bohusläningen. De ska ordna allt och själv har jag order om att inte göra något. Jag ska visst bara sitta och bli uppvaktad.

De tre barnbarnen är henne mycket kära. Till sommaren ska det bli fyra generationer i familjen. Det är barnbarnet Sandra som väntar barn.

– Jag ser verkligen fram mot att bli gammelfarmor, det är så roligt, säger Gunnel och berättar om den vagga som det kommande barnbarnsbarnet ska få ligga i.

– Det var min farfar Bill Johansson som tillverkade den vaggan. Vi är redan fyra generationer som legat i vaggan och nu blir det ytterligare en, den femte i familjen.

Gunnel Wallström föddes på Lunden nära Skredsviks kyrka, dotter till Folke och Hildur Billsson. Fadern var fjärdingsman och blev senare förste poliskonstapel i Lane polisdistrikt.

– Pappa hade också många andra uppdrag, han hjälpte folk på olika sätt, bland annat i kontakter med myndigheter och han hade kommunala uppdrag.

Flytten till Ekebo

När Gunnel var tre år byggde föräldrarna ett nytt hus på Ekebo, ett hus som nu ägs av Gunnels bror Bill-Gösta Billsson, Göteborg.

– Trots att jag var så liten som tre år har jag ett litet minne av flytten till Ekebo, säger Gunnel. Jag minns till exempel att mamma den första tiden planterade några träd, lönnar, som fortfarande står kvar på tomten.

Gunnel gick sjuårig folkskola för en lärare som hette Ferm. När hon slutat efter fortsättningsskolan fick hon arbete som biträde i Olle Berntssons lanthandel.

– Där var jag i några år och sedan började jag som biträde i Oscarias skoaffär på Kungsgatan i Uddevalla, berättar Gunnel. Vi var några tjejer som hyrde rum i stan och åkte hem på helgerna, för det mesta på cykel.

Hon gifte sig med Helge Wallström år 1951. Efter att ha hyrt två rum och kök hos en faster kunde de ett par år senare flytta in i en villa i Högsbo, en grannstuga till hennes föräldrahem. Där bor Gunnel kvar än i dag.

Den första sonen

Samma år som de flyttade till Högsbo kom första sonen Donald. Det blev två pojkar till i form av tvillingarna Lennart och Gunnar.

– Jag var mest hemmafru när de var små men sedan hade jag lite olika jobb. Jag arbetade i hemtjänsten och hjälpte till i lanthandeln och bageriet när de behövde hjälp. Jag kunde rycka in med kort varsel när det behövdes, säger Gunnel.

På lite äldre dar blev Gunnel medlem i Skredsviks PRO. Hon var mycket aktiv i flera år, satt i styrelsen och hade andra uppdrag.

– Jag är fortfarande medlem och går på mötena ibland, men jag är inte lika aktiv som förr.

Nöjd med tillvaron

När jag träffade Gunnel för några veckor sedan berättade hon att hon redan smakat årets första färskpotatis. Av sorten Amandine, beskriven som ”den välkända franska primadonnan”, utsedd till årets potatis 2011.

– Det var potatis som Donald odlat i en kruka, vi åt med sill, gräddfil och gräslök, det var verkligen jättegott, säger Gunnel.

Hon betonar att hon haft ett bra liv och är nöjd med tillvaron. Hennes 15 år yngre bror Bill-Gösta är en betydelsefull familjemedlem.

– Gunnel har varit en jättebra storasyster och eftersom jag är så mycket yngre var hon också något av en extramamma för mig. Hon har alltid styrt och ställt och klarat det mesta för familjens bästa, säger Bill-Gösta.

Gunnel Wallström

Fyller: 90 år den 17 juni.

Firar: Med kalas i morgon, söndag, i Bygdens hus.

Gör: Pensionär.

Bostad: Villa i Högsbo, Skredsvik.

Familj: Tre söner med familjer, tre barnbarn, ett barnbarnsbarn på väg.

Intressen: Politik, matlagning, bakning.

Favoriträtt: Lax.

God egenskap: Allmänt kunnig.

Drömmer om: Att bli av med artrosen i axeln och slippa värken.