Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Edith Lindell fyller 100 år på måndag, men hon firar redan i dag med kaffeparty på Solgården för familj, vänner, boende och personal. Bild: Håkan Sannebro
Edith Lindell fyller 100 år på måndag, men hon firar redan i dag med kaffeparty på Solgården för familj, vänner, boende och personal. Bild: Håkan Sannebro

Tillbaka i hemtrakten – Nu fyller Edith 100 år

Efter omkring 70 år i Borås flyttade Edith Lindell tillbaka till sina barndomstrakter i Dalsland. På måndag fyller hon 100 år. I dag firar hon födelsedagen på Solgården i Högsäter, där hon bor sedan år 2013.

Edith Lindell föddes på gården Lövås i Rännelanda år 1919, året efter första världskrigets slut. Gustaf V var kung i Sverige, statsminister var liberalen Nils Edén och detta år beslutade riksdagen att införa allmän rösträtt för kvinnor.

Gården Lövås var Ediths mamma Almas föräldragård. Edith växte upp med två systrar, hon var äldst. De hade också en halvbror, ”August i Gården”.

– Pappa Magnus ville att jag skulle studera på Folkhögskolan i Färgelanda, men så blev det inte, säger Edith. I stället cyklade min syster Hildur och jag till Borås och fick jobb på en syfabrik. Det fanns gott om arbete. Den första tiden tjänade vi 25 öre i timmen.

Hon gifte sig med muraren Gösta Jarl, de köpte tomt i Brämhult och byggde eget hus.

– På den tiden gällde det att själv gräva grunden för huset med hjälp av korp, spade och skottkärra, säger Edith.

Gösta avled i cancer 1960 och Edith fick ensam försörjningsbördan för sig och de två döttrarna. Hon köpte en industrisymaskin och började med hemsömnad.

Sydde hemma

– Jag satt i köket och sydde jackor. Eftersom vi hade ett stort hus kunde jag hyra ut rum till tre flickor på läroverket, vilket gav ett ekonomiskt tillskott till familjen.

Efter några år gifte Edith om sig med Karl-Erik Lindell som hade egen verkstad med service av batterier till textilindustrin. Själv började Edith arbeta i lunchservering, först hos textilfirman Oscar Jacobsson.

– Jag drev sedan lunchrummet på Abecita i egen regi. Företaget anställde ett köksbiträde så jag kunde servera mat och smörgåsar och annat till bra priser, säger Edith.

– Men det var ett slitsamt arbete. Jag var uppe tidigt om morgnarna för att hinna handla innan förmiddagskaffe och smörgåsar skulle serveras.

Föreningsaktiv

Edith har alltid varit en mycket social person. Hennes stora intresse var att ordna kalas och umgås med sina vänner. Hon var aktiv i föreningslivet, tillhörde Husmodersföreningen i Brämhult och var med och startade Dalslands gille i Borås.

Som pensionär har hon varit aktiv i SPF och deltog i många av deras aktiviteter. Hon var med och startade Ymers boulesektion och deltog vid 85 års ålder i en bouleresa till Polen.

Hon har gjort många andra resor också, bland annat till staten Montana i USA där hon hälsade på släktingar.

"Cateringfirma"

Edith gick i pension vid 61 års ålder. Familjekär som hon är åkte hon som pensionär varannan vecka till dottern Wivianne i Dingle och hjälpte till, passade de tre barnbarnen, lagade mat och skötte hushållet medan föräldrarna arbetade.

– Mamma var som en bättre cateringsfirma när hon kom till oss. Hon hade bilen lastad med mat hon lagat som risgrynspuddingar, lasagne och bullar med mera, säger Wivianne.

Vid jultiden år 2004 drabbades Edith av en stroke. Dock inte värre än att hon efter några månader kunde flytta till en egen lägenhet i Högsäter.

– För mamma var det som att komma tillbaka till barndomens trakter. För fem år sedan flyttade hon in på Solgården där hon trivs mycket bra. Mamma är och har alltid varit en stor förebild för mig och min syster Ann-Cathrin, säger Wivianne.

– Jag vet att kung Carl Gustaf och drottning Silvia brukar skicka ett gratulationstelegram till alla hundraåringar i Sverige. Mamma ser fram mot att få ett sådant på sin 100-årsdag.

Edith Lindell

Fyller: 100 år den 4 februari.

Firar: Med kaffeparty i dag på Solgården för familj, vänner, boende och personal.

Gör: Pensionär.

Bostad: Lägenhet på Solgården, Högsäter.

Familj: Döttrarna Ann-Cathrine och Wivianne med familjer, tre barnbarn, åtta barnbarnsbarn.

Intressen: Familj och vänner, matlagning.

Favoriträtt: God husmanskost.

God egenskap: Snäll och positiv.

Dold talang: Porslinsmålning.