Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gammalrockare. När Tommy Widekärr spelar med sitt band Beer Drinking Boys blir det mest gammal rock och country. Bild: Håkan Sannebro
Gammalrockare. När Tommy Widekärr spelar med sitt band Beer Drinking Boys blir det mest gammal rock och country. Bild: Håkan Sannebro

Tommys första bok blir en brutal thriller

Det tog några år av studier och arbete innan Tommy Widekärr hittade sin rätta plats i yrkeslivet. Den som musiklärare på högstadiet, ett yrke han haft i 15 år. Sedan sju år tillbaka arbetar han på Norgårdenskolan i Uddevalla.

– Jag har landat i ett yrke där jag känner mig trygg. Jag trivs mycket bra med både elever och kolleger, säger Tommy. Men det tog några år innan jag kom underfund med att det var undervisa jag skulle göra.

För närvarande håller han på med ett i dubbel bemärkelse spännande projekt.

– Jag skriver på en bok, en thriller med titeln Michelletimman. Det är en roman, en brutal historia med terrordåd bland annat. Den utspelas dels i Färgelanda men också på fyra andra kontinenter, berättar Tommy, som fick idén till boken i USA redan för 20 år sedan.

– Jag ska vara klar till våren och boken ska komma ut till bokmässan nästa år. Det här är något jag vill göra, men jag har inga stora ambitioner att bli författare. Men skrivit har jag alltid gjort.

" Jag sa 'aldrig mera Färgelanda' när jag flyttade"

Och skriver gör han. Inte bara boken utan han är också mycket flitig på sociala medier och har en egen blogg som dagligen läses av omkring 3 500 personer.

När han tagit studenten lämnade han Färgelanda för studier i Göteborg.

– Jag minns att jag sa ”aldrig mera Färgelanda” när jag flyttade. Men år 2000 återvände jag och det kändes bra att komma tillbaka. Det finns en trygghet här, jag trivs, men jag vill ha Färgelanda som det alltid varit. Det är ett bra ställe att bo på, men för mig är det inte viktigt att Färgelanda har ett utbud av allt möjligt, folk åker ändå åt andra håll för att få det de vill ha.

”Aldrig” sa han också om att ta ett jobb på Saab i Trollhättan.

– Men ändå blev jag bilbyggare där ett par år och det var kanske det bästa jag gjort. Jag var 18 år, flyttade hemifrån och fick klara mig själv även om 14-dagarslönen ibland tog slut efter bara några dagar, säger Tommy.

"Jag är ju en jasägare som inte kunde säga nej."

Han älskar USA och har varit där många gånger, första gången 1990. Några år senare kom han till universitet i Macon, Georgia, och tog en mastersexamen. Jobbade några år med rekrytering och försäljning innan han började undervisa.

Hans stora intressen är musik och judo. Han spelar med hobbybandet Beer Drinking Boys, mest gammal rock och country. Judoklubben gick han med i när den bildades 1981. Nu är han ordförande i klubben, tog svart bälte i USA på 90-talet och tränar två gånger i veckan, men tävlar inte längre. Noterbart är att han redan som 17-åring utsågs till ordförande i Bohuslän/Dals judoförbund.

– Jag är ju en jasägare som inte kunde säga nej. Men det gick bra och jag fick också uppdrag i Svenska judoförbundet.

Politiskt är han liberal, något till höger. Han har suttit i fullmäktige, i barn- och utbildningsnämnden och i Valbohems styrelse, men slutade med politiken för ett par år sedan.

– Men jag brinner fortfarande för samhällsfrågor i ett samhälle som på något sätt blir allt råare och kallare, säger Tommy, som lever efter det klart uttalade mottot ”Varje dag i livet ska vara en jäkla bra och skön dag”.

Tommy Widekärr

Fyller: 50 år den 19 november.

Yrke: Lärare.

Bostad: Lägenhet i Färgelanda.

Familj: Sambon Anette, dottern Marie och sonen Eric.

Intressen: Judo, musik, släktforskning.

Favoriträtt: Raggmunk med fläsk.

God egenskap: Bra på att få saker gjorda.

Sämre egenskap: Kort stubin.

Drömmer om: Att åka till Nashville igen.

Kör: Citroën C3.

Sociala medier: 1 284 vänner på Facebook, 3  500 följare på Instagram, 3 500 dagliga läsare av Tommy Widekärrs blogg.